niedziela, 27 listopada 2016

Efektowne i przepyszne ciasto. Pięknie się prezentuje i na pewno Wam zasmakuje. Pierwszy raz jadłam je w pracy, dorwałam przepis i czym prędzej zrobiłam je domownikom ;) Bardzo trafiło w nasze kubki smakowe, jeszcze nie raz u nas zagości. Polecam!

PS Zachęcam do zapoznania się z ofertą http://www.ardeko.pl/ - idealna strona dla osób urządzających swoje mieszkania czy domu, czyli także i dla mnie ;) Ciekawe inspiracje, luksusowe produkty. Ja kocham klasyczne wnętrza, przełamane stylem skandynawskim, a ostatnio zwariowałam na punkcie betonowych ścian :P Niedługo będę miała duże pole do popisu w tej kwestii, szczerze mówiąc, już nie mogę się doczekać ;)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 5 żółtek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła

 

Masa:

  • 1 l kompotu agrestowego (z owocami)
  • 3 budynie waniliowe

 

Beza migdałowa:

  • 6 białek
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g płatków migdałowych

 

Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać żółtka i cukier waniliowy, cały czas ucierać. Ciągle miksując, wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. 

Gotowe ciasto schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części - mniejszą i większą. Mniejszą odłożyć, większą wylepić dno blachy o wymiarach 36 x 36 cm, natłuszczonej i oprószonej bułką tartą.

Budynie wymieszać z kompotem (bez owoców), zagotować. Dodać owoce. Wystudzić i wyłożyć na ciasto. 

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, wsypać budynie i chwilę ubijać. Wyłożyć na masę. Posypać pozostałym ciastem, tworząc kruszonkę i płatkami migdałowymi. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 45 minut. Smacznego :)

 

Tagi: agrest budyń
06:55, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasta i ciastka z kremem
Link Komentarze (18) »
czwartek, 24 listopada 2016

Nieziemsko dobre ciacho ;) Lekkie, orzeźwiające, bardzo cytrynowe. Intensywnie cytrynowa masa budyniowa na biszkopcie, z lekką pianką cytrynową. Całość udekorowana herbatnikami i cytrynowym lukrem ;) Ciasto jest kwaskowate i niezbyt słodkie. Świetnie wygląda, dobrze się je kroi. Polecam!

PS Zapraszam na konkurs organizowany przez http://angloville.pl/konkurs/ Ciekawa nagroda, do zdobycie bez większego wysiłku ;)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli

 

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijać. Miksując., dodawać żółtka, jedno pod drugim.

Do ubitej masy dodać przesianą mąkę, dokładnie połączyć. 

Blachę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Wystudzić.

 

Masa budyniowa:

  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 1/2 szklanki soku z cytryny
  • 1,5 szklanki wody
  • 200 g cukru
  • 200 g masła

 

Sok z cytryny, szklankę wody i cukier zagotować. 

Pozostałą wodę wymieszać dokładnie z proszkiem budyniowym, dodać do gotującej się wody, szybko mieszać, by nie powstały grudki. Chwilę gotować, aż budyń zgęstnieje. Ostudzić.

Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać wystudzony budyń. 

Masę budyniową wyłożyć na biszkopt, schłodzić w lodówce.

 

Cytrynowa pianka:

  • 1 galaretka cytrynowa
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru

+

  • sok z 1/2 cytryny
  • cukier puder
  • herbatniki (około 20 sztuk)

 

Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody, wystudzić.

Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Połączyć z tężejącą galaretką, cały czas miksować. Wyłożyć na masę budyniową, na nią herbatniki, wstawić do lodówki.

Sok z cytryny rozetrzeć z cukrem pudrem na gładką masę, lukrem posmarować herbatniki. Gotowe ciasto ponownie włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego :)

 


wtorek, 22 listopada 2016

Pyszne ciacha z dodatkiem kawałków czekoladowych cukierków :) Szybko się je robi, jeszcze szybciej zjada ;) Równie dobrze smakują zaraz po przestudzeniu, jak i na drugi dzień. Fajna przekąska do kawy czy filmu ;) Polecam!

PS Wielbicieli rysunku, malarstwa czy rzeźbienia, zapraszam na http://www.loveart.pl - dużo ciekawych rzeczy, przydatnych przy tworzeniu artystycznych cudeniek. Fajne wyprzedaże i pomysły na świąteczne prezenty ;) Kredki akwarelowe czy zestaw farb czasem może okazać się strzałem w dziesiątkę ;) 

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 125 g miękkiego masła
  • 75 g cukru
  • 1 jajko
  • 250 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 150 g cukierków czekoladowych
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać jajko, zmiksować. Do masy dodać sól i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą, dokładnie połączyć. 

Cukierki drobno posiekać, delikatnie wmieszać do masy. 

Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, kłaść w odstępach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut na złoty kolor. Wystudzić. Smacznego :)

 


Tagi: czekolada
19:21, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasteczka
Link Komentarze (18) »
niedziela, 20 listopada 2016

Klasyka. Kiedyś jedliśmy je co chwilę - ze śmietaną, czy tak jak dzisiaj - z kremem budyniowym. Przepyszne, delikatne, bardzo kremowe. Smak Was nie zaskoczy - są po prostu wspaniałe. Polecam! 

PS Osobom szukającym pomysłu na romantyczny weekend we dwoje czy święta w górskiej scenerii, polecam http://perlapoludnia.pl/. Hotel ze spa, w Beskidzie Sądeckim.

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na około 30 sztuk:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • 125 g kwaśnej śmietany 18%
  • szczypta soli

 

Masło posiekać, dodać mąkę, śmietanę i sól. Całość szybko zagnieść, przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 60 minut. 

Po godzinie ciasto wyjąć z lodówki. Stolnicę lekko podsypać mąką, ciasto cienko rozwałkować, na grubość około 1 mm. Pokroić w paski o szerokości 1,5 cm.

Foremki do rurek posmarować masłem, nawijać na nią paski, zaczynając od węższej części w kierunku szerszej. Jedną stronę rurki obtoczyć w cukrze, układać na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. 

Piec w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut na jasny, złoty kolor. Przestudzić, zdjąć z foremek i nadziać kremem budyniowym.

 

Krem budyniowy:

  • 3 żółtka
  • 50 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 125 g masła

 

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mleko wymieszane z mąką ziemniaczaną, całość ucierać i podgrzewać na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Wystudzić.

Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodając zimny budyń. Smacznego!

 


środa, 16 listopada 2016

Ciasto, które ma same plusy ;) Jest pyszne, efektowne, podzielne i tanie. Kakaowy biszkopt, świetna masa grysikowa i polewa czekoladowa. Brzmi pysznie a smakuje jeszcze lepiej. To taki tradycyjny murzynek w nieco innej formie ;) Krem nadaje ciastu lekkości i puszystości. Polecam!

Ps. http://www.plantica.pl/ - strona idealna dla akwarystów. Zbliżają się mikołajki, święta, chyba pora pomyśleć o prezentach, a tam znajdziecie mnóstwo gadżetów, które na pewno przypadną do gustu hodowcom rybek. Mi, jak każdej kobiecie chyba, najbardziej spodobały się materiały dekoracyjne, duży wybór :)

 

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

 

Składniki na ciasto:

  • 250 g masła
  • 225 g cukru
  • 6 łyżek kakao
  • 125 ml wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Krem grysikowy:

  • 500 ml mleka
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 200 g masła

 

Polewa czekoladowa:

  • 150 g mlecznej lub gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki oleju

 

Wodę, masło, cukier i kakao przełożyć do garnka, zagotować i przestudzić.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i razem z żółtkami i ekstraktem waniliowym dodać do przygotowanej wcześniej, wystudzonej mieszanki. Wymieszać.

Białka ubić na sztywno, dodać ją do ciasta i delikatnie wymieszać.

Blachę o wymiarach 31 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Wystudzić i przekroić na dwie części.

Mleko z cukrem i cukrem waniliowym zagotować. Do wrzącego dodać kaszę, mieszać intensywnie, by nie powstały grudki. Gotować na małym ogniu przez około 3 minuty. Wystudzić.

Do wystudzonej masy stopniowo dodawać masło, cały czas ubijać. Masę przełożyć na pierwszy blat ciasta, przykryć drugim.

Czekoladę połamać na małe kawałki, przełożyć do metalowej miski, dodać olej i rozpuścić w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladą oblać wierzch ciasta. Smacznego :)

 

00:28, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasta i ciastka z kremem
Link Komentarze (20) »
poniedziałek, 14 listopada 2016

Kolejny pyszny i ekspresowy wypiek :) Delikatne, mięciutkie ciasto na maślance z cudownie kwaśnymi owocami lata - porzeczkami. I ta kruszonka... Niebo w buzi :) Do tego ciasta możecie wykorzystać swoje ulubione owoce. Świetnie smakuje z jagodami, jabłkami czy żurawiną :) Najważniejsze, by pamiętać, że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, wtedy ciasto na pewno Wam się uda :) Polecam! 

Ps. Jeśli śledzicie mój profil na Instagramie to wiecie z pewnością, że ostatnio żyję tylko budową i remontami. Jeszcze dużo przede mną, ale powoli zaczynam już myśleć o meblach do swojego mieszkanka. Świetną ofertę ma sklep internetowy http://kdcmeble.com/, szczególnie spodobały mi się stoły do jadalni - proste, ale efektowne. Podoba mi się to, że każdy mebel można dostosować do swoich oczekiwań, wybredna jestem, więc to coś dla mnie ;) 

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki na ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 250 ml maślanki 
  • 125 ml oleju 
  • 2 jajka

+

  • dowolne owoce (u mnie porzeczki)

 

Kruszonka:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 80 g zimnego masła

 

Kruszonka - wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić między palcami, schłodzić w lodówce.

Ciasto - w misce połączyć suche składniki, czyli mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodać ekstrakt waniliowy, maślankę, olej i roztrzepane jajka, połączyć i wymieszać do połączenia składników.

Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na wierzch wysypać owoce, tak by przykryły całą powierzchnię ciasta. Posypać kruszonką.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Smacznego :)

 

 

21:07, ewa_ciasteczkowakraina , Babki i ciasta ucierane
Link Komentarze (19) »
piątek, 11 listopada 2016

Bardzo pyszne, idealnie skomponowane muffinki, bo przecież czekolada i banany współgrają ze sobą doskonale. Za sprawą owoców babeczki są delikatne, mięciutkie i pięknie pachną. Czekoladowe kropelki są cudownym zwieńczeniem. Polecam :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki na około 12 muffinek:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3 banany
  • 1 jajko
  • groszki czekoladowe

 

Banany drobno pokroić, dodać jajko i olej, wymieszać. 

W drugim naczyniu połączyć mąkę, przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao, cukier, sól i groszki czekoladowe.

Suche składniki dodać do składników mokrych, dokładnie wymieszać. 

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Masę przełożyć do papierowych foremek, piec w temperaturze 180 stopni przez około 18-20 minut. Smacznego :)

00:19, ewa_ciasteczkowakraina , Babeczki i muffiny
Link Komentarze (18) »
wtorek, 08 listopada 2016

Bardzo słodkie ciasto, idealne z filiżanką gorącej, gorzkiej kawy :) Ma bardzo ciekawy i oryginalny smak. Dla wielbicieli mleka w proszku i kremu karpatkowego. Pięknie się prezentuje, podzielne, mimo tej słodyczy jest pyszne, myślę nawet, że niejedna osoba sięgnie po dokładkę :) Ciasto jest pracochłonne, ale niezbyt trudne. Polecam :)

Ps. Jeśli ktoś z Was chciałby zobaczyć odcinek "Ewa gotuje" z moim udziałem - zapraszam tutaj :) 

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 170 g mąki pszennej
  • 220 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

 

Poncz:

  • 125 ml mocnej herbaty
  • 1 kieliszek wódki

 

Krem karpatkowy:

  • 1 l mleka
  • 5 łyżeczek cukru waniliowego
  • 100 g cukru
  • 80 g mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

 

Krem z mleka w proszku:

  • 250 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 125 ml wody
  • 2 szklanki mleka w proszku + 2 łyżki
  • 2 łyżki kakao

+

  • 1 paczka okrągłych biszkoptów

 

Biszkopt - białka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksować. 

Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Wystudzić, przekroić go na dwie części i naponczować je herbatą wymieszaną z alkoholem. 

Krem karpatkowy - Do 1 szklanki mleka wsypać mąki i dodać jajka. Wszystko dokładnie rozbić trzepaczką, by nie było grudek.

Pozostałe mleko zagotować z cukrami i masłem. Na wrzące mleko małym strumieniem wlewać wcześniej rozpuszczone mąki i jajka w mleku. Cały czas mieszać. Całość ponownie zagotować, zdjąć z ognia i mieszać tak długo, aż będzie gładka masa. Wystudzić.

Biszkopciki przekroić na pół, ciasto z kremem przykryć drugim blatem ciasta, rozsmarować resztę kremu karpatkowego. Na wierzchu ułożyć biszkopty. 

Masło zagotować z wodą i cukrem, wystudzić. Do ostudzonej masy wmiksować dwie szklanki mleka w proszku. 

Masę podzielić na dwie części - do jednej dodać kakao, do drugiej pozostałe dwie łyżki mleka w proszku. 

Masy z mleka w proszku na zmianę wlewać łyżką między biszkopty. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego :)

 


piątek, 04 listopada 2016

Jak pewnie już wiecie, pod koniec września miałam ogromną przyjemność uczestniczyć w nagraniu programu "Ewa gotuje", który zostanie wyemitowany już jutro, tj. 05.11 (sobota) o godzinie 10:10 na Polsacie ;)

 

 

 

Myślę, że możecie sobie wyobrazić w jakim byłam szoku, gdy mniej więcej na początku września dowiedziałam się, że mój przepis został wybrany do programu. Bardzo, bardzo się ucieszyłam, lekko nie dowierzałam, ale oczywiście zgodziłam się wziąć udział w programie ;)

Nagranie miało miejsce 28 września około godziny 17. Już rano wyruszyliśmy z domu, chcieliśmy trochę pozwiedzać Kraków ;) Nie spieszyliśmy się, tym bardziej, że mieliśmy zapewniony nocleg w hotelu.

 

Nie mogliśmy nie pójść na Wawel :)

 

 

 Spacer po Rynku oczywiście też zaliczony ;)

 

Po południu udaliśmy się do domu Pani Ewy na nagranie. Tak, program naprawdę nagrywany jest u Niej ;) Największe wrażenie sprawiła na nas piękna, ogromna kuchnia, którą co tydzień możecie zobaczyć w programie. Jest imponująca, świetnie urządzona. Również salon bardzo nam się spodobał, a kot Pani Ewy - Stefan skradł nasze serca :)

 


 

 

Po krótkim oczekiwaniu, spędzonym na rozmowach z ekipą realizującą program, z przerwą na makijaż, mogłam wreszcie poznać Panią Ewę Wachowicz. Jest to bardzo miła, sympatyczna osoba, z mnóstwem energii, uśmiechu i ciepła. Od razu stres ze mnie "zszedł" ;) Pani Ewa ze śmiechem stwierdziła, że świetnie iż jesteśmy imienniczkami, przynajmniej łatwo będzie zapamiętać ;) Bardzo miło nam się gawędziło, przynajmniej ja odniosłam takie wrażenie :P

Nagrań było kilka, za każdym razem mówiłam coś innego, sama jestem ciekawa jak całość wypadnie ;) Okaże się jutro, mam nadzieję, że będzie Wam się podobało ;) Pod koniec nagrania od Pani Ewy otrzymałam prezenty - 2 książki - jedną z przepisami na sałatki, drugą na ciasta (tą najbardziej chciałam :P), miarkę, siekaczkę oraz kosz produktów Gellwe.

Również i my a raczej mój mąż, wręczyliśmy Pani Ewie drobny upominek - bukiecik kwiatów. 

 

 

W programie Pani Ewa przygotowała moje ciasto czekoladowe z gruszkami i serem ricotta 

 

Udział w programie był dla mnie przede wszystkim ogromnym wyróżnieniem, spełnieniem pewnych marzeń i dużym przeżyciem. Możliwość poznania Pani Ewy Wachowicz to dla mnie ogromny zaszczyt i szczęście. 

Zapraszam Was Kochani raz jeszcze przed telewizory, jutro tuż po godzinie 10.00. Sama jestem ciekawa jak to będzie, na pewno wesoło - najwyżej pośmiejecie się ze mnie hihi :D

00:20, ewa_ciasteczkowakraina , Z całkiem innej beczki
Link Komentarze (22) »

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria