czwartek, 20 listopada 2014
Delikatne, mięciutkie placuszki, idealne na śniadanie lub podwieczorek. Bardzo smakują dzieciom, dorośli też nimi nie pogardzą :) Polecam!
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)
Jajko roztrzepać, dodać serek homogenizowany i bardzo dokładnie połączyć. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać do masy serowej. Gdy ciasto nie jest wystarczająco gęste dodać jeszcze odrobinę mąki. Smażyć na rozgrzanym oleju. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego ;) Tagi:
serek homogenizowany
21:53, ewa_ciasteczkowakraina ,
Naleśniki, placuszki, gofry
Link Komentarze (38) »
wtorek, 18 listopada 2014
Bardzo smaczne drożdżówki z mnóstwem dobroci. Twaróg, śliwki, cynamon tworzą pyszną całość. Idealne na śniadanie i podwieczorek. Nam bardzo posmakowały. Samo ciasto jest bardzo miękkie i puszyste. Ktoś się poczęstuje? :)
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)
Składniki na ciasto:
Składniki na nadzienie:
Drożdże rozkruszyć do garnuszka, zasypać 1 łyżką cukru i zalać 1/4 szklanki ciepłego mleka. Dodać 3 łyżki mąki i dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 25 minut. Resztę mleka wymieszać z jajkiem, dodać drożdże, cukier, mąkę, miękkie masło i sól. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Ser połączyć z resztą składników, odłożyć. Gotowe ciasto podzielić na 7-8 części i uformować bułeczki. Odłożyć na około 30 minut do napuszenia w ciepłe miejsce. Po tym czasie, za pomocą szklanki z niewielkim dnem zrobić w każdej bułeczce wgłębienie, nałożyć do niego serowe nadzienie, oprószyć cynamonem i ułożyć cząstki śliwek. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 15-20 minut. Smacznego :)
niedziela, 16 listopada 2014
Pyszne muffinki wzorowane na słynnym włoskim deserze. Łatwe, ucierane ciasto o smaku kawy, jest lekkie i puszyste. Wykończone kremem z serka mascarpone i udekorowane kakao. Przygotowanie deseru zajmuje mało czasu, co niewątpliwie jest zaletą :) Polecam!
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)
Składniki:
Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, jajkami i kawą. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i kakao, dodawać do masy na przemian z naparem kawowym. Ciasto przekładać do papilotek, piec w temperaturze 170 stopni przez około 15-20 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Składniki na krem:
Serek mascarpone dokładnie połączyć z cukrem pudrem. Dodać likier amaretto, wymieszać. Krem przełożyć do szprycy i udekorować muffinki. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem oprószyć kakao. Smacznego :)
piątek, 14 listopada 2014
Aromatyczne, miękkie i wilgotne ciasto. Idealne z kubkiem kawy. Zaskakuje bogactwem składników, które wspaniale ze sobą współgrają. Orzechy, czekolada i gruszki... Może być coś lepszego? ;) Zasmakowało nam bardzo, okazało się świetną przekąską podczas gry w Eurobusiness ;) Kamil, kiedy powtórka? :DPolecam!
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)
Składniki:
Orzechy i czekoladę posiekać na mniejsze kawałki, gruszki umyć, obrać i pokroić, odłożyć. Masło utrzeć z cukrem na gładką i puszystą masę. Stopniowo dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i porcjami dodawać do masy jajecznej, miksować. Kawę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody, wlać do ciasta i dokładnie połączyć. Przygotowane wcześniej orzechy, czekoladę i gruszki dodać do masy i delikatnie wymieszać. Keksówkę natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 175 stopni przez około 55 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczony keks zostawić w uchylonym piekarniku na około 10 minut, a następnie wyjąć z formy i ostudzić. Smacznego :)
środa, 12 listopada 2014
Pyszne, maślane babeczki ze słodkim kajmakiem. Udekorowane orzechami i płatkami migdałów. Bardzo łatwe, bardzo szybkie do wykonania. Idealne do kawy. Polecam! :)
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)
Składniki na kruche ciasto:
Składniki na ciasto posiekać nożem, szybko zagnieść. Owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut. Foremki wysmarować masłem, wylepić je schłodzonym ciastem. Nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 10 - 15 minut. Masa:
Masę kajmakową przełożyć do babeczek, udekorować posiekanymi orzechami i płatkami migdałowymi. Smacznego :)
niedziela, 09 listopada 2014
Jeden z lepszych przepisów na drożdżowe ciasto. Rogale smakują wspaniale. Są pysznie maślane, delikatne i miękkie. Długo zachowują świeżość. I najważniejsze - ciężko im się oprzeć! Nadziane czekoladą, którą uwielbiają wszyscy. Dzieciaki będą zachwyceni, dorośli również. Polecam bardzo! :)
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)
Składniki:
Masło rozpuścić, wystudzić. Drożdże rozpuścić w mleku z łyżeczką cukru. Odstawić w ciepłe miejsce. Gdy drożdże "ruszą" dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odłożyć do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części i rozwałkować na kształt koło o grubości około 5 mm. Każde z kół podzielić na 4-6 trójkątów, w zależności od tego, jak duże rogale chcemy. Na brzegu każdego nakładać kostkę czekolady i zawinąć rogalik. Ułożyć na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić do napuszenia. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 10-12 minut. Jeszcze gorące posmarować masłem. Smacznego :)
piątek, 07 listopada 2014
Kolejna wersja kołocza na blogu ;) Po tym z makiem, przyszedł czas na serowe nadzienie. Jak już wcześnie wspominałam, ciasto to jest bardzo popularne w moim regionie. My też je bardzo lubimy. Przygotowywane raczej na specjalne okazje, chociaż dawniej w każdym śląskim domu co niedzielę kołocz obowiązkowo gościł na stole :) Polecam, ciasto naprawdę nie jest trudne, a warte jest zrobienia :) Idealne na nadchodzący długi weekend.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)
Składniki na ciasto:
Składniki na posypkę:
Składniki na nadzienie:
Mąkę wymieszać z solą. Masło rozpuścić, mleko podgrzać, odstawić. Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Drożdże wymieszać z 125 ml ciepłego mleka. W mące zrobić dołek, wlewać po kolei - 1) ubite jajka, 2) masło, 3) drożdże, 4) pozostałe mleko. Ciasto wyrabiać do momentu, aż zacznie odchodzić od miski. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Twaróg zmielić, białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno. Ser zmiksować z żółtkami, cukrem, masłem i mąką ziemniaczaną. Dodać pianę z białek i delikatnie połączyć. Wmieszać rodzynki. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części - mniejszą i większą. Wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na kwadraty 30 x 30 cm. Odstawić. Następnie zrobić kruszonkę - masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodając stopniowo mąkę. Uformować 2 kule i odłożyć. Grubszą warstwę ciasta wyłożyć na wysmarowaną masłem blachę o wymiarach 36 x 36 cm. Na ciasto wyłożyć masę serową, przykryć cieńszą warstwą ciasta. Z ciasta na posypkę wyskubywać kawałki i "zasypać" nimi wierzch ciasta. Piec około 45 minut w temperaturze 190 stopni. Wystudzić i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
środa, 05 listopada 2014
Puszyste, delikatne i miękkie broszki. Mają bardzo fantazyjny, urokliwy kształt. Lekko oprószone cukrem pudrem, wspaniale smakują z kubkiem kakao. Świetne na śniadanie. Wbrew pozorom nie są trudne do przygotowania, a efekt końcowy zachwyci każdego. Polecam! :)
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)
Składniki:
+
Mleko lekko podgrzać, dodać rozkruszone drożdże, 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut. W misce połączyć mąkę, cukier i sól, zrobić wgłębienie i wbić jajko. Wymieszać, dodać rozczyn drożdżowy, mieszać, zgarniając mąkę z brzegów. Dodać miękkie masło. Wyrabiać gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na około 2 godziny. Po tym czasie ciasto podzielić na 6-7 części, rozwałkować pierwszą porcję ciasta na prostokąt o wymiarach 10 x 20 cm. W małych odstępach nacinać rozwałkowany placek.
Zwinąć go w rulonik, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Podobnie postępować z pozostałymi kawałkami ciasta. Gotowe, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Brioszki posmarować roztrzepanym jajkiem, piec w temperaturze 160 stopni przez około 15-20 minut. Wystudzić i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)
Link do książki Moje wypieki i desery na każdą okazję: http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki Przepis dodaję do akcji:
poniedziałek, 03 listopada 2014
Zdrowa, smaczna i łatwa w przygotowaniu nalewka. Posiada wiele dobroczynnych właściwości. Jest pomocna między innymi przy zwalczaniu nadciśnienia i wysokiego poziomu cholesterolu. Kolejna w mojej kolekcji ;) Warto pamiętać, by owoce aronii przemrozić przez 2-3 dni ;) Polecam!
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)
Składniki:
Owoce aronii opłukać, wsypać do dużego słoja i zasypać cukrem. Lekko zmiażdżyć. Dodać naciętą wzdłuż laskę wanilii i zalać wódką. Odstawić w nasłonecznione miejsce na około 4 tygodnie. Od czasu do czasu wymieszać zawartość słoja. Po upływie kilku tygodni nalewkę przesączyć przez sitko i zlać do butelek. Odstawić w chłodne i ciemne miejsce na około 6 miesięcy. Na zdrowie! |
Archiwum
Ostatnie wpisy
Zakładki:
Tu zaglądam
Tagi
Kategorie:
![]() Napisz do mnie![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |