czwartek, 20 listopada 2014

Delikatne, mięciutkie placuszki, idealne na śniadanie lub podwieczorek. Bardzo smakują dzieciom, dorośli też nimi nie pogardzą :) Polecam!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

  • 150 g serka homogenizowanego
  • 4-5 łyżek mąki
  • 1 jajko
  • szczypta proszku do pieczenia
  • kilka kropel oleju do smażenia

 

Jajko roztrzepać, dodać serek homogenizowany i bardzo dokładnie połączyć. 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać do masy serowej. Gdy ciasto nie jest wystarczająco gęste dodać jeszcze odrobinę mąki.

Smażyć na rozgrzanym oleju. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego ;)

wtorek, 18 listopada 2014

Bardzo smaczne drożdżówki z mnóstwem dobroci. Twaróg, śliwki, cynamon tworzą pyszną całość. Idealne na śniadanie i podwieczorek. Nam bardzo posmakowały. Samo ciasto jest bardzo miękkie i puszyste. Ktoś się poczęstuje? :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 125 ml mleka
  • szczypta soli
  • 35 g miękkiego masła

 

Składniki na nadzienie:

  • 200 g twarogu
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki miękkiego masła 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 40 g cukru pudru

 

Drożdże rozkruszyć do garnuszka, zasypać 1 łyżką cukru i zalać 1/4 szklanki ciepłego mleka. Dodać 3 łyżki mąki i dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 25 minut.

Resztę mleka wymieszać z jajkiem, dodać drożdże, cukier, mąkę, miękkie masło i sól. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. 

Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki. 

Ser połączyć z resztą składników, odłożyć. 

Gotowe ciasto podzielić na 7-8 części i uformować bułeczki. Odłożyć na około 30 minut do napuszenia w ciepłe miejsce. 

Po tym czasie, za pomocą szklanki z niewielkim dnem zrobić w każdej bułeczce wgłębienie, nałożyć do niego serowe nadzienie, oprószyć cynamonem i ułożyć cząstki śliwek. 

Piec w temperaturze 200 stopni przez około 15-20 minut. Smacznego :)

 

niedziela, 16 listopada 2014

Pyszne muffinki wzorowane na słynnym włoskim deserze. Łatwe, ucierane ciasto o smaku kawy, jest lekkie i puszyste. Wykończone kremem z serka mascarpone i udekorowane kakao. Przygotowanie deseru zajmuje mało czasu, co niewątpliwie jest zaletą :) Polecam!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 80 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1/4 szklanki mocnego naparu z kawy

 

Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, jajkami i kawą. 

Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i kakao, dodawać do masy na przemian z naparem kawowym. 

Ciasto przekładać do papilotek, piec w temperaturze 170 stopni przez około 15-20 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.


Składniki na krem:

  • 150 g serka mascarpone
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • likier amaretto lub ekstrakt migdałowy do smaku

 

Serek mascarpone dokładnie połączyć z cukrem pudrem. Dodać likier amaretto, wymieszać. Krem przełożyć do szprycy i udekorować muffinki. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem oprószyć kakao. Smacznego :)

 

15:22, ewa_ciasteczkowakraina , Babeczki i muffiny
Link Komentarze (35) »
piątek, 14 listopada 2014

Aromatyczne, miękkie i wilgotne ciasto. Idealne z kubkiem kawy. Zaskakuje bogactwem składników, które wspaniale ze sobą współgrają. Orzechy, czekolada i gruszki... Może być coś lepszego? ;) Zasmakowało nam bardzo, okazało się świetną przekąską podczas gry w Eurobusiness ;) Kamil, kiedy powtórka? :DPolecam!

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 100 g orzechów włoskich
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2 gruszki
  • 200 g masła
  • 150 g brązowego cukru
  • 3 jajka
  • 275 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej

 

Orzechy i czekoladę posiekać na mniejsze kawałki, gruszki umyć, obrać i pokroić, odłożyć.

Masło utrzeć z cukrem na gładką i puszystą masę. Stopniowo dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i porcjami dodawać do masy jajecznej, miksować.

Kawę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody, wlać do ciasta i dokładnie połączyć. 

Przygotowane wcześniej orzechy, czekoladę i gruszki dodać do masy i delikatnie wymieszać. 

Keksówkę natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 175 stopni przez około 55 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczony keks zostawić w uchylonym piekarniku na około 10 minut, a następnie wyjąć z formy i ostudzić. Smacznego :)

środa, 12 listopada 2014

Pyszne, maślane babeczki ze słodkim kajmakiem. Udekorowane orzechami i płatkami migdałów. Bardzo łatwe, bardzo szybkie do wykonania. Idealne do kawy. Polecam! :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na kruche ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g zimnego masła
  • 1 żółtka

 

Składniki na ciasto posiekać nożem, szybko zagnieść. Owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut.

Foremki wysmarować masłem, wylepić je schłodzonym ciastem. Nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 10 - 15 minut. 


Masa:

  • 400 g masy kajmakowej
  • 2-3 łyżki orzechów włoskich
  • 2 łyżki płatków migdałowych

 

Masę kajmakową przełożyć do babeczek, udekorować posiekanymi orzechami i płatkami migdałowymi. Smacznego :)

 


niedziela, 09 listopada 2014

Jeden z lepszych przepisów na drożdżowe ciasto. Rogale smakują wspaniale. Są pysznie maślane, delikatne i miękkie. Długo zachowują świeżość. I najważniejsze - ciężko im się oprzeć! Nadziane czekoladą, którą uwielbiają wszyscy. Dzieciaki będą zachwyceni, dorośli również. Polecam bardzo! :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 75 g masła
  • 3/4 szklanki mleka
  • 50 g drożdży
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 550 g mąki pszennej
  • 75 g mlecznej czekolady

 

Masło rozpuścić, wystudzić.

Drożdże rozpuścić w mleku z łyżeczką cukru. Odstawić w ciepłe miejsce.

Gdy drożdże "ruszą" dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odłożyć do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części i rozwałkować na kształt koło o grubości około 5 mm. Każde z kół podzielić na 4-6 trójkątów, w zależności od tego, jak duże rogale chcemy. Na brzegu każdego nakładać kostkę czekolady i zawinąć rogalik.

Ułożyć na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić do napuszenia.

Piec w temperaturze 190 stopni przez około 10-12 minut. Jeszcze gorące posmarować masłem. Smacznego :)

 

19:21, ewa_ciasteczkowakraina , Słodkie bułki
Link Komentarze (33) »
piątek, 07 listopada 2014

Kolejna wersja kołocza na blogu ;) Po tym z makiem, przyszedł czas na serowe nadzienie. Jak już wcześnie wspominałam, ciasto to jest bardzo popularne w moim regionie. My też je bardzo lubimy. Przygotowywane raczej na specjalne okazje, chociaż dawniej w każdym śląskim domu co niedzielę kołocz obowiązkowo gościł na stole :) Polecam, ciasto naprawdę nie jest trudne, a warte jest zrobienia :) Idealne na nadchodzący długi weekend.

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli

 

Składniki na posypkę:

  • 125 g masła
  • 125 g cukru
  • 225 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

 

Składniki na nadzienie:

  • 1,5 kg twarogu półtłustego
  • 4 jajka
  • 125 g cukru
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 g masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • rodzynki

 

Mąkę wymieszać z solą. Masło rozpuścić, mleko podgrzać, odstawić. 

Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Drożdże wymieszać z 125 ml ciepłego mleka. W mące zrobić dołek, wlewać po kolei - 1) ubite jajka, 2) masło, 3) drożdże, 4) pozostałe mleko. Ciasto wyrabiać do momentu, aż zacznie odchodzić od miski. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Twaróg zmielić, białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno. 

Ser zmiksować z żółtkami, cukrem, masłem i mąką ziemniaczaną. Dodać pianę z białek i delikatnie połączyć. Wmieszać rodzynki. 

Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części - mniejszą i większą. Wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na kwadraty 30 x 30 cm. Odstawić.

Następnie zrobić kruszonkę - masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodając stopniowo mąkę. Uformować 2 kule i odłożyć.

Grubszą warstwę ciasta wyłożyć na wysmarowaną masłem blachę o wymiarach 36 x 36 cm. Na ciasto wyłożyć masę serową, przykryć cieńszą warstwą ciasta. Z ciasta na posypkę wyskubywać kawałki i "zasypać" nimi wierzch ciasta.

Piec około 45 minut w temperaturze 190 stopni. Wystudzić i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

 


środa, 05 listopada 2014

Puszyste, delikatne i miękkie broszki. Mają bardzo fantazyjny, urokliwy kształt. Lekko oprószone cukrem pudrem, wspaniale smakują z kubkiem kakao. Świetne na śniadanie. Wbrew pozorom nie są trudne do przygotowania, a efekt końcowy zachwyci każdego. Polecam! :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 375 g mąki pszennej
  • 65 g cukru
  • 15 g świeżych drożdży 
  • 150 ml mleka
  • 75 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

+

  • 1 jajko
  • cukier puder

 

Mleko lekko podgrzać, dodać rozkruszone drożdże, 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.

W misce połączyć mąkę, cukier i sól, zrobić wgłębienie i wbić jajko. Wymieszać, dodać rozczyn drożdżowy, mieszać, zgarniając mąkę z brzegów. Dodać miękkie masło. Wyrabiać gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na około 2 godziny. 

Po tym czasie ciasto podzielić na 6-7 części, rozwałkować pierwszą porcję ciasta na prostokąt o wymiarach 10 x 20 cm. W małych odstępach nacinać rozwałkowany placek.

 

 

Zwinąć go w rulonik, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

 

 

Podobnie postępować z pozostałymi kawałkami ciasta. Gotowe, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut.

 

 

Brioszki posmarować roztrzepanym jajkiem, piec w temperaturze 160 stopni przez około 15-20 minut. Wystudzić i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)

 

Link do książki Moje wypieki i desery na każdą okazję:  http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki 

Przepis dodaję do akcji:

Moje wypieki i desery na każdą okazję

Tagi: drożdże
20:57, ewa_ciasteczkowakraina , Słodkie bułki
Link Komentarze (30) »
poniedziałek, 03 listopada 2014

Zdrowa, smaczna i łatwa w przygotowaniu nalewka. Posiada wiele dobroczynnych właściwości. Jest pomocna między innymi przy zwalczaniu nadciśnienia i wysokiego poziomu cholesterolu. Kolejna w mojej kolekcji ;) Warto pamiętać, by owoce aronii przemrozić przez 2-3 dni ;) Polecam!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 1 kg owoców aronii
  • 3/4 l wódki
  • 500 g cukru
  • 1 laska wanilii

 

Owoce aronii opłukać, wsypać do dużego słoja i zasypać cukrem. Lekko zmiażdżyć. Dodać naciętą wzdłuż laskę wanilii i zalać wódką. Odstawić w nasłonecznione miejsce na około 4 tygodnie. Od czasu do czasu wymieszać zawartość słoja. 

Po upływie kilku tygodni nalewkę przesączyć przez sitko i zlać do butelek. Odstawić w chłodne i ciemne miejsce na około 6 miesięcy. Na zdrowie!

22:12, ewa_ciasteczkowakraina , Likiery i nalewki
Link Komentarze (30) »

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria