piątek, 29 listopada 2013

W dzieciństwie mama nigdy nie chciała kupować mi w cukierni bajaderek, długo nie wiedziałam dlaczego. Teraz już wiem ;) Domowe bajaderki (przynajmniej w mojej opinii) tylko wyglądem przypominają te kupne. Jak mawia klasyk - wiem co jem! :D Bajaderki to takie ciasto z odzysku, u mnie podwójnie, bo wykorzystałam wiórki kokosowe, które zostały mi po zrobieniu likieru. Tak, to kolejny pomysł na to, jak można je smacznie wykorzystać. Bajaderki wyróżnia także to, że za każdym razem mogą być inne, w zależności jakiego ciasta użyjemy do ich wykonania i jakie dodatki wrzucimy do środka. Polecam, świetny sposób, by pozbyć się nadmiaru drożdżowego czy babki z zakalcem :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 250 g pokruszonego ciasta
  • 1,5 łyżki kwaśnego dżemu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka rumu 
  • 90 g miękkiego masła
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki mielonych orzechów
  • wiórki kokosowe do obtoczenia

 

Ciasto bardzo drobno pokruszyć, najlepiej za pomocą wałka. Dodać masło oraz pozostałe składniki (z wyjątkiem wiórków kokosowych). Zagnieść ciasto. Uformować je w kulę i wstawić do lodówki na około 60 minut. 

Schłodzone ciasto rwać, na dowolnej wielkości, kawałki i formować kulki. Obtoczyć je w wiórkach kokosowych. Gotowe bajaderki przechowywać w lodówce. Smacznego :)

 

środa, 27 listopada 2013

Żółciutkie, kukurydziane naleśniki, smakiem różnią się od tradycyjnych, ale są naprawdę smaczne. Bardzo sycące, idealne na śniadanie albo słodki obiad. Zasmakowały mi, będę często do nich wracała :). Polecam!

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 3 - 4 łyżki golden syrupu
  • szczypta soli

 

Wszystkie składniki przełożyć do miski i zmiksować. Odstawić na około 20 minut, by ciasto zgęstniało.

Smażyć na rozgrzanej patelni, na odrobinie oleju. Smacznego :)

sobota, 16 listopada 2013
Zakochana jestem ostatnio w domowych likierach. Są takie pyszne, a dodatkowo można je wykorzystać do różnych ciast i deserów, ale o tym w najbliższym czasie. Ten likier różni się od tego z białej czekolady - jest delikatniejszy i mniej gęsty. Mi smakuje bardziej, zdania domowników są podzielone, ale myślę, że to kwestia tego, kto jak mocny alkohol lubi :) W każdym razie bardzo polecam ten likier, ach cudo! :D

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)


Składniki:
  • 200 g wiórek kokosowych
  • 500 ml wódki
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego

 

Wiórki kokosowe wsypać do litrowego słoika i zalać wódką. Szczelnie zakręcić i odstawić na 4 dni.

Po tym czasie wiórki odsączyć na sitku albo przez gazę.* Do miski przelać odsączony alkohol, mleka skondensowane i zmiksować. Całość przelać do butelki i wstawić do lodówki na 3 dni. Na zdrowie :)

*Wiórki kokosowe można wysuszyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a później wykorzystać je do jakiegoś wypieku, po inspiracje zapraszam niedługo na bloga :)

czwartek, 14 listopada 2013

Chlebek bananowy z przepisu Sophie Dahl - obłędny! Wilgotny, mocno bananowy, bardzo długo zachowuje świeżość. Upiekłam go w niedzielę i do dzisiaj mogłam zabierać ze sobą na uczelnię. Takie drugie śniadania lubię najbardziej :) Chlebek bananowy, oprócz tego, że bardzo dobrze smakuje, ma jeszcze jedną zaletę - robi się go błyskawicznie, 5 minut przygotowań i do piekarnika, a jaki zapach unosi się w domu, mówię Wam pychotka :D Polecam :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany
  • 150 g brązowego cukru
  • 1 rozbełtane jajko
  • 75 g masła
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 170 g mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody

 

Banany rozgnieść widelcem, dodać cukier, jajko, masło i wanilią, połączyć ze sobą. Mąkę, wymieszaną z solą i sodą, wsypać do bananów i wymieszać.

Wlać do formy keksówki, wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut, do momentu, aż ciasto zbrązowieje. Wystudzić w formie. Smacznego :)

 

17:26, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasta z owocami
Link Komentarze (30) »
piątek, 08 listopada 2013

Bardzo popularny na Górnym Śląsku, gdzie mieszkam, tym samym bardzo popularny i lubiany w moim domu. Piekła go moja babcia, później mama, a teraz przyszła moja kolej. Na Śląsku piecze się go przed weselem - przygotowuje się paczuszki z trzema rodzajami kołocza (mak, ser i jabłko), a narzeczeni rozwożą je wśród rodziny, przyjaciół i sąsiadów. Moja rodzina najbardziej lubi właśnie ten z makiem, ja wolę z jabłkami, ale wygrała większość i od kilku dni zajadamy się tym wypiekiem. Z podanego przepisu wychodzą 2 duże blachy (takie z piekarnika). Ciasto jest dosyć pracochłonne, niezbyt trudne, chociaż, gdy byłam młodsza wydawało mi się, że jest strasznie skomplikowane :) A wiecie, że kołocz jest symbolem obfitości? Polecam serdecznie! 

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 75 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 200 g cukru
  • 200 g masła
  • 500 ml ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli

 

Składniki na posypkę:

  • 250 g masła
  • 250 g cukru
  • 450 g mąki pszennej
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego

 

Składniki na masę makową:

  • 500 g maku, dwukrotnie mielonego
  • 200 g cukru
  • 50 g miękkiego masła
  • 2 łyżki miodu
  • 150 g migdałów
  • kilka kropel aromatu migdałowego

 

Mąkę wymieszać z solą. Masło rozpuścić, mleko podgrzać, odstawić.

Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Drożdże wymieszać z 125 ml ciepłego mleka. W mące zrobić dołek, wlewać po kolei - 1) ubite jajka, 2) masło, 3) drożdże, 4) pozostałe mleko. Ciasto wyrabiać do momentu, aż zacznie odchodzić od miski. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

750 ml wody zagotować, dodać mak i resztę składników masy makowej. Dokładnie wymieszać i odparować (mak powinien mieć wilgotną konsystencję).

Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części - mniejszą i większą. Wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na kwadraty 30 x 30 cm. Odstawić.

Następnie zrobić kruszonkę - masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodając stopniowo mąkę. Uformować 2 kule i odłożyć.

Grubszą warstwę ciasta wyłożyć na wysmarowaną masłem blachę o wymiarach 36 x 36 cm. Na ciasto wyłożyć masę makową, przykryć cieńszą warstwą ciasta. Z ciasta na posypkę wyskubywać kawałki i "zasypać" nimi wierzch ciasta.

Piec około 45 minut w temperaturze 190 stopni. Wystudzić i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

 


środa, 06 listopada 2013

Domowa cukiernia Ewy powoli zmienia się w domową piekarnię ;) Jeszcze nie odważyłam się upiec chleba na zakwasie, ale wszystko przede mną. Te na drożdżach też są smaczne. Dziś zapraszam Was na pyszny chleb żytni z odrobiną słonecznika. Użyłam mąki pełnoziarnistej, dzięki czemu chlebek jeszcze zyskał - i na smaku i na walorach zdrowotnych, o ile można to tak nazwać ;). Nie jest trudny do zrobienia, aczkolwiek nieco czasochłonny. Jego smak jednak wynagradza pracę włożoną w jego przygotowanie. Polecam gorąco! :)

 

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 450 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 7 g suszonych drożdży
  • łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oleju
  • 2 łyżeczki miodu
  • 300 ml ciepłej wody
  • 2-3 łyżki słonecznika

 

Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać sól, olej i miód. Składniki zmiksować, powoli dolewając wodę. Ciasto wyrabiać (najlepiej rękoma) przez około 10 minut. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić do podwojenia objętości, na około godzinę.

Formę keksówkę lekko wysmarować olejem. Ciasto chwilę wyrabiać, delikatnie podsypując mąką. Przełożyć do formy, wyrównać. Wierzch posypać ziarnami słonecznika, lekko dociskając. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na kolejną godzinę.

Piec w temperaturze 220 stopni przez 30 minut. Wyjąć z formy i wystudzić. Smacznego :)

poniedziałek, 04 listopada 2013

Jestem oczarowana tym ciastem. Słyszałam o nim wiele dobrego, lecz do tej pory nie miałam okazji go jeść. Styropian jest niesamowitym ciastem - masa śmietanowa, która smakuje jak najprawdziwszy sernik, a może i lepiej. Osoby, które miały spróbować kawałek tego ciasta były bardzo zdziwione, że nie zawiera ani grama sera - bezcenny widok :D Polecam gorąco, ciasto jest naprawdę warte popełnienia :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 g margaryny

 

Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść kruche ciasto. Wstawić do lodówki na około 40 minut. Po tym czasie 3/4 ciasta zetrzeć, na tarce o grubych oczkach, na tortownicę o średnicy 23 cm, wysmarowanej masłem. 


Składniki na masę:

  • 3 białka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 400 ml śmietany 18 %
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/2 brzoskwiń z puszki
  • 100 g gorzkiej czekolady

 

Brzoskwinię i czekoladę pokroić w kostkę, odłożyć.

Białka ubić na sztywną pianę, powoli dodając cukier. Wsypać budyń i zmiksować. Stopniowo wlewać śmietanę, delikatnie mieszając. Dodać brzoskwinie i czekoladę, połączyć. 

Masę wylać na kruchy spód, na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Piec około 45-50 minut w temperaturze 170 stopni. Smacznego :)

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria