czwartek, 25 lutego 2016

Ciasto z dodatkiem ziemniaków... Brzmi ciekawie, prawda? ;) Mocno czekoladowe, wilgotne, puszyste. Długo zachowuje świeżość, idealne z kubkiem mleka lub filiżanką mocnej, aromatycznej kawy. Najlepiej smakuje właśnie w taką pogodą, gdy za oknem szaro i deszczowo ;) Aż chciałoby się przenieść w jakieś inne miejsce, może w góry? Tak, to dobry pomysł, tym bardziej, że teraz można znaleźć szereg ciekawych ofert, na przykład w hotelu Greno, już od 1 marca, aż do końca kwietnia na hasło hotel Karpacz będzie rabat 10% na wszystkie zabiegi SPA. Świetny pomysł na świętowanie dnia kobiet ;) 

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 125 g masła
  • 125 g cukru
  • 2 jajka
  • 100 g zimnych ziemniaków
  • 200 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 sody oczyszczonej
  • 35 g kakao
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 100 g czekolady deserowej

 

Czekoladę posiekać na drobne kawałki, odłożyć. 

Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, dodać jajka, dokładnie wymieszać. 

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i posiekaną czekoladą, dodać rozgniecione ziemniaki, połączyć, dodać do masy jajecznej razem z jogurtem, wymieszać. 

Tortownicę o średnicy 20 cm natłuścić, wyłożyć masę. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut, wystudzić. Udekorować polewą czekoladową. Smacznego :)

środa, 24 lutego 2016

Pomysł na babeczki w nieco zdrowszej wersji ;) Z daktylami i orzechami włoskimi, z dodatkiem oleju kokosowego, który nadaje im pięknego aromatu i cudownego smaku. Szybko znikają, dlatego lepiej przygotujcie je od razu z podwójnej porcji ;) Polecam!

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki:

  • 200 g wypestkowanych daktyli
  • 100 ml wrzącej wody
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 50 g tartych orzechów włoskich
  • 25 g cukru brązowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 150 ml mleka
  • 100 ml oleju kokosowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

Kokosowa kruszonka:

  • 75 g masła
  • 75 g brązowego cukru
  • 80 ml mleka
  • 65 g płatków kokosowych

 

Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na około 30 minut, następnie zmiksować je na gładką masę. 

W międzyczasie przygotować kruszonkę - wszystkie składniki zagotować w rondelku, na dużym ogniu, cały czas intensywnie mieszając, odstawić.

Suche składniki, czyli mąkę, tarte orzechy, cukier brązowy, proszek do pieczenia, sodę i sól połączyć w jednej misce. Do drugiej wlać mokre składniki i wymieszać. Mokre składniki przelać do suchych, dodać puree daktylowe i dokładnie połączyć. 

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, do każdej nakładać ciasto, do około 3/4 wysokości foremek. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 20 minut. W połowie pieczenia na muffinki wyłożyć kruszonkę, piec, aż ładnie się zarumieni. Wystudzić. Smacznego :)

 

piątek, 19 lutego 2016

Babeczki jeszcze w klimacie walentynkowym ;) Takie mam zaległości  publikowaniu przepisów! :D Równie dobrze można zrobić je teraz, rezygnując z czerwonego barwnika do kremu i serduszkowych ozdób ;) Same babeczki są przepyszne - bardzo delikatne i mięciutkie. Z dodatkiem coli, której smak nie jest jednak mocno wyczuwalny. Bąbelki nadają babeczkom lekkości.„Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego również i w tych babeczkach pełni ważną rolę." Udekorowane kremem na bazie kremówki i serka mascarpone z dodatkiem ciemnego kakao lub/i barwnika spożywczego. Bardzo polecam! :)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:(8-10 sztuk)

  • 200 g mąki pszennej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • 150 g brązowego cukru
  • 150 ml coca-coli
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 2 jajka

 

W jednym naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, kakao i cukier. W drugim natomiast, połączyć mokre - jajka, olej rzepakowy i colę. 

Suche składniki wsypać do mokrych, dokładnie, ale krótko wymieszać, tylko do połączenia składników. 

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć ciasto, do 3/4 wysokości papilotek. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

 

Krem śmietankowy:

  • 250 ml śmietanki 36%
  • 50 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kakao/czerwony barwnik spożywczy

+

  • czekoladowe serduszka*
  • kolorowa posypka

 

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać mascarpone i cukier puder, połączyć.

Ubitą śmietankę podzielić na dwie części - do pierwszej dodać 1-2 łyżki kakao, do drugiej odrobinę czerwonego barwnika spożywczego. 

Masy śmietankowe przełożyć do rękawa cukierniczego, wyłożyć na babeczki. Udekorować czekoladowymi babeczkami i kolorową posypką. Smacznego :)

* Czekoladowe serduszka - 50 g gorzkiej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. 

Przestudzoną, płynną czekoladę przełożyć do rękawa cukierniczego i na przygotowany wcześniej papier do pieczenie, wyciskać serduszka. Pozostawić do zastygnięcia. 

 


Bawię się z:

 

Babeczki, w ramach wspólnej zabawy, piekłam z: Joanną, Magdaleną, Pauliną, Dagmarą, Marzeną, EwąEwą, Ewą, Bożeną, Dorotą, Elą, Asą, Dorotą, Iwoną , Angeliką i Sylwią :)

00:19, ewa_ciasteczkowakraina , Babeczki i muffiny
Link Komentarze (31) »
czwartek, 18 lutego 2016

Mam nadzieję, że tym ciastem zachwycicie się tak jak my :) Biszkopt z kremem śmietankowym, podłużne biszkopciki, galaretka z truskawkami i truskawkowa pianka :-) Już sam opis zachęca do zrobienia, a zdjęcie utwierdza w przekonaniu, że warto :) To jak, kto z Was je zrobi? :) 

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej

 

Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier i żółtka, cały czas miksując. Mąki przesiać, łyżka po łyżce dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając, najlepiej drewnianą szpatułką. 

Dno formy o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 20 minut. Wystudzić.

 

Krem śmietankowy:

  • 150 g serka mascarpone
  • 350 ml śmietany kremówki
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 zagęszczacz do śmietany (opcjonalnie)

+

  • 200 g podłużnych biszkoptów

 

Śmietanę chwilę miksować, dodać mascarpone, cukier puder i zagęszczacz do śmietany, ubić na sztywno, wyłożyć na wystudzony biszkopt. Na masę śmietankową wykładać podłużne biszkopty, lekko dociskając. Schłodzić w lodówce. 

 

Galaretka truskawkowa:

  • 500 g mrożonych truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe

 

Galaretki rozpuścić w 750 ml gorącej wody, dodać zamrożone truskawki i odstawić do lekkiego stężenia. 

Tężejącą galaretkę z truskawkami wyłożyć na biszkopty, ponownie wstawić do lodówki.

 

Truskawkowa pianka:

  • 450 ml śmietany kremówki
  • 2 galaretki truskawkowe

 

Galaretki rozpuścić w 500 ml gorącej wody, odłożyć do całkowitego wystudzenia.

Śmietanę ubić na sztywno, bardzo powoli wlewać wystudzoną, płynną galaretkę, zmiksować do połączenia, wyłożyć na stężałą galaretkę z truskawkami. Wyrównać, schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego :)

 


wtorek, 16 lutego 2016

Ciekawe połączenie smaków, które może Was zaskoczyć :) Mocno czekoladowe ciasto z lekko słonym smakiem masła orzechowego i do tego truskawki, u mnie mrożone, bo te świeże jeszcze aż tak dobrze nie smakują ;) Świetne do popołudniowej kawy, nie za słodkie, po prostu pyszne :) To jak, skusicie się na kawałek? ;)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 3 jajka
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 50 g cukru
  • 50 ml oleju
  • 300 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 240 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 g kakao
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g masła orzechowego
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 250 g truskawek

 

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dodać jogurt i olej, wymieszać.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do masy jajecznej i delikatnie połączyć. 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać ją do ciasta razem z masłem orzechowym, wymieszać.

Formę o średnicy 23 cm delikatnie natłuścić, wylać ciasto, na wierzchu ułożyć truskawki. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 35-40 minut. Wystudzić. Opcjonalnie udekorować odrobiną polewy czekoladowej. Smacznego :)

piątek, 12 lutego 2016

Pomysł na pięknie prezentujący się i pyszny w smaku deser walentynkowy :) Minimum pracy, maksimum przyjemności. Wilgotne, zakalcowate brownie połamane na kuszące kawałki, podawane z niesłodką ubitą śmietanką i soczystymi truskawkami. Samo ciasto jest idealnie słodkie, z chrupiącą skórką i wilgotnym wnętrzem, a jego przygotowanie trwa dosłownie kilka minut, olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega - 3, dlatego dodałam go do ciasta zamiast masła, moim zdaniem wyszło zdrowiej i nieco lżej :) Bardzo polecam, nie tylko na Walentynki ;)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 7 pełnych łyżek oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 g brązowego cukru
  • 75 g cukru pudru

+

  • 300 ml śmietany 30%
  • truskawki

 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odłożyć do wystudzenia.

Jajka roztrzepać widelcem, dodać do nich olej rzepakowy, ekstrakt waniliowy i cukry. Wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, połączyć z pozostałymi składnikami, czyli przestudzoną czekoladą i masą jajeczną. Zmiksować na gładko.

Blachę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę czekoladową. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut. Wystudzić.

Śmietanę ubić na sztywno, odłożyć.

Do pucharków wyłożyć połamane kawałki brownie na przemian z ubitą śmietanką i pokrojonymi truskawkami. Smacznego :)

 

 

Walentynkowe słodkości robiłam razem z Marzeną, Sylwią, Julianną, Ewą, Bożeną, DorotąIwoną, Elą i Dagmarą

00:22, ewa_ciasteczkowakraina , Desery
Link Komentarze (37) »
poniedziałek, 08 lutego 2016

Boski sernik, po prostu. Właściwie nic więcej nie musiałabym pisać, bo słowa to za mało, by pokazać Wam jego cudowny smak, delikatną i aksamitną konsystencję, chrupki spód i całą masę jagód :-) Żeby się przekonać czy mam rację, najlepiej samemu jest go upiec. Nie rozczarujecie się, gwarantuję :) Łatwy do zrobienia, a jagody śmiało można zastąpić innymi mrożonymi, lub też nie, owocami. Bardzo polecam :)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na spód:

  • 150 g herbatników
  • 75 g mlecznej czekolady
  • 1 łyżka kakao
  • 85 g masła

 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, masło rozpuścić, przestudzić.

Herbatniki zmielić na mniejsze, bardzo drobne kawałki. Dodać płynną czekoladę, kakao i rozpuszczone masło, wymieszać.

Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę, docisnąć. Schłodzić w lodówce.

 

Masa serowa:

  • 700 g twarogu
  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki kremówki
  • 2-3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
  • 1 budyń waniliowy
  • 350 g jagód

 

Twaróg, jajka, cukier, obie śmietany i budyń dokładnie zmiksować, tylko do połączenia składników. 

Spód wyjąć z lodówki, wyłożyć jagody, zalać masą serową. 

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60-70 minut.

 

Polewa jagodowa:

  • 100 g gęstej, kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki kremówki
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 150 g jagód

 

Jagody zmiksować blenderem, przetrzeć przez sito (opcjonalnie). Kwaśną śmietanę wymieszać z kremówką, dodać cukier puder i dokładnie połączyć. Dodać zmiksowane jagody i wymieszać.

Sernik wyjąć z piekarnika, polewę jagodową rozprowadzić na wierzchu. Ciasto ponownie wstawić do nagrzanego pieca, temperaturę zmniejszyć do 125 stopni i piec kolejne 15-20 minut. Schłodzić w lodówce. Smacznego :)

 

piątek, 05 lutego 2016

Pomysł na weekendowe ciasto :) Skusił mnie w tym cieście przede wszystkim jego nietypowy, oryginalny spód. Nie zawiodłam się, całe ciasto smakuje doskonale. Masa serowo-śmietanowa, niezbyt słodka, co świetnie komponuje się z słodkim spodem. Całość wieńczy jeżynowa, delikatnie kwaskowata galaretka. Dawno nie jadłam tak dobrego ciasta, skradło moje serce

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na spód:

  • 230 g sucharków
  • 400 g nutelli

 

Masa serowa:

  • 400 g śmietany kremówki
  • 500 g twarogu
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w małej ilości gorącej wody

 

Wierzch:

  • 400 g jeżyn (mrożonych lub świeżych)
  • 2 galaretki o smaku owoców leśnych

 

Sucharki zmiksować w blenderze, powinny mieć strukturę bułki tartej. Dodać delikatnie podgrzaną nutellę. Całość dokładnie wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, rozprowadzić masę, wyrównać. Schłodzić w lodówce.

Masa serowa - Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, dodać twaróg i delikatnie połączyć. Wlać rozpuszczoną żelatynę i chwilę razem zmiksować. Masę wyłożyć na warstwę sucharkowo-nutellową. Ponownie wstawić do lodówki.

Wierzch - Jeżyny delikatnie rozmrozić, zmiksować. Galaretki rozpuścić w 500 ml gorącej wody, połączyć ze zmiksowanymi owocami. Odstawić do lekkiego stężenia, następnie wylać ją na masę serową. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego :)

 

 

U dziewczyn też pysznie, zajrzyjcie koniecznie :)

http://izioni-smaki.blogspot.com/2016/02/ciasteczka-z-nutella.html

http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2016/02/paczki-pieczone-z-nutella.html

poniedziałek, 01 lutego 2016

Odkąd w domu wymieniliśmy ogrzewanie i mamy nowe grzejniki kupione na http://mat-dom.pl/ żadna zima nam nie straszna :) Wczoraj nad ranem na Śląsku szalała burza, wichura z gradem, a nam się tak przyjemnie siedziało w ciepłym domu :) Wiosnę już chyba czuć w powietrzu, ale noce i wieczory ciągle są chłodne. To już także ostatni moment na przygotowanie gorącej czekolady, przecież w chłodne, zimowe wieczory smakuje najlepiej :) Rozgrzewa, syci, a każdy łyk sprawia, że robi się bardzo przyjemnie. Zapraszam Was dzisiaj na czekoladę daktylową. Przepyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnego kakao czy czekolady. Cudownie gęsta, aromatyczna, słodka. Doprawiona odrobiną cynamonu, smakuje doskonale. Polecam :)


 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 1 szklanka daktyli
  • 500 ml mleka
  • 1,5 łyżki oleju migdałowego
  • 4 łyżki kakao
  • cynamon
  • szczypta soli

 

Daktyle zalać ciepłą wodą i odstawić, najlepiej na całą noc.

Po tym czasie daktyle, razem z wodą, w której się moczyły, dodać mleko, olej migdałowy i kakao, zmiksować na gęsty, aksamitny i jednolity napój.

Przelać do garnuszka, dodać przyprawy wymieszać. Zagotować, od czasu do czasu mieszając. Podawać natychmiast. Smacznego :)

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria