piątek, 27 lutego 2015

Bardzo czekoladowe ciasto z dodatkiem słodzonego mleka skondensowanego. Ciężkie, wilgotne, słodkie, ale nie przesłodzone ;) Chrupiący wierzch i gęsty, aromatyczny środek. Robi się je ekspresowo, zjada jeszcze szybciej. Czekoladoholicy będą w siódmym niebie :D Polecam!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 125 g masła
  • 4 łyżki kakao
  • 1/3 szklanki rumu
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 duże jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 75 g cukru pudru
  • 125 ml słodzonego mleka skondensowanego

 

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać masło i dokładnie wymieszać. 

Mąkę połączyć z kakao, solą i cukrem pudrem. 

Jajka roztrzepać, dodać rum i mleko oraz płynną czekoladę, wymieszać. Suche składniki dokładnie połączyć z mokrymi. 

Tortownicę o średnicy 21 cm natłuścić i oprószyć tartą bułką. Wylać połowę czekoladowego ciasta. Na nim rozprowadzić połowę słodzonego mleka skondensowanego, przykryć resztą ciasta. Wierzch posmarować pozostałą ilością mleka. 

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut. Smacznego :)

 


środa, 25 lutego 2015

Zachwycą małych i dużych gości. Świetnie wyglądają, pysznie smakują. Doskonały pomysł na wykorzystanie zeschniętego ciasta. Takie bajaderki na patyczkach ;) Nieskomplikowane, dosyć szybkie do zrobienia :) Polecam!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 400 g suchego ciasta czekoladowego
  • 120 g kremowego serka
  • 50 g nutelli
  • 2-3 łyżki kwaśnego dżemu

+

  • 200 g czekolady
  • 1 łyżka oleju
  • kolorowa posypka

 

Serek połączyć z nutellą i dżemem. Odłożyć.

Ciasto drobno rozkruszyć, dodać do masy serowej, dokładnie wymieszać. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w zamrażarce przez około 15 minut.

Ciasto wyjąć. Za pomocą łyżki do lodów uformować równe kulki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić w zamrażalniku przez następne 15 minut. 

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać 1 łyżkę oleju, połączyć. Przygotować patyczki.

Końcówki patyczków zanurzać w czekoladzie i natychmiast wetknąć w środek kulki. Od razu udekorować. Ponownie ułożyć na blasze. Schłodzić w lodówce. Smacznego :)

 


poniedziałek, 23 lutego 2015

Kruche ciasto, chrupiące migdały i masa owocowa. Zapewniam, że to znakomite połączenie ;) Całość zwieńczona cukrem pudrem. Smakuje doskonale. Ciasto, które można upiec zarówno latem jak i teraz, korzystając z mrożonych owoców. Polecam! :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka

 

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać posiekane masło, cukier i sól. Dodać jajka i wyrobić gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 60 minut.

Nadzienie:

  • 4 łyżki masła
  • 25 g cukru
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 85 g mąki pszennej
  • 250 g jeżyn
  • 150 g jagód
  • 50 g płatków migdałów + 3 łyżki cukru

 

Masło rozpuścić i lekko przestudzić.

Mąki połączyć z cukrem, owocami i roztopionym masłem. Płatki migdałowe wymieszać z 3 łyżkami cukru, odłożyć. 

Ciasto rozwinąć z folii, podzielić na 2 części - mniejszą i większą. 

Formę o średnicy 21 cm wysmarować masłem, większą porcją ciasta wyłożyć dno i boki formy (można rozwałkować). Spód nakłuć widelcem. 

Płatki migdałowe wymieszane z cukrem wyłożyć na spód ciasta, na to nałożyć owocowe nadzienie. Resztę ciasta rozwałkować, pokroić w paski. Ułożyć je na nadzieniu. 

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut na złoty kolor. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)

 

piątek, 20 lutego 2015

Kolejny sernik wart uwagi. Tym razem na zimno, bez pieczenia, z porzeczkami i odrobiną rumu. Kremowy, delikatny, wprost rozpływa się w ustach. Pięknie prezentuje się na stole. Równie smaczny z malinami czy jagodami. Ciężko poprzestać na jednym kawałku. Polecam! :)


 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 100 g masła
  • 200 g herbatników
  • 250 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie
  • 50 g drobnego cukru
  • 275 ml śmietany kremówki 
  • 2-3 łyżki białego rumu

+

  • 250 g porzeczek
  • 3 łyżki miodu
  • 5-6 łyżek białego rumu
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

 

Masło rozpuścić, lekko przestudzić. Herbatniki dokładnie rozkruszyć. Połączyć z przygotowanym wcześniej masłem. 

Tortownicę o średnicy 18 cm natłuścić, Na spód wyłożyć masę ciasteczkową, wyrównać. Schłodzić w lodówce przez około 30 minut. 

Twaróg zmiksować z cukrem, dodać rum, połączyć. Kremówkę ubić na sztywno, dodać do masy serowej i delikatnie połączyć. 

Masę serową rozprowadzić na ciasteczkowym spodzie, schłodzić w lodówce.

Rum wymieszać z miodem, dodać rozmrożone i dokładnie odsączone porzeczki. Odstawić na około 30 minut. Odcedzić (sok będzie potrzebny!)

50 ml soku połączyć z mąką ziemniaczaną. Pozostały zagotować, wmieszać sok połączony z mąką, ciągle mieszać. Dodać porzeczki, delikatnie połączyć. Odstawić do wystudzenia.

Wystudzoną polewę porzeczkową rozprowadzić na masie serowej. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego :)

 

środa, 18 lutego 2015

Bardzo lekkie, delikatne i puszyste rogaliki. Długo zachowują świeżość, ale oczywiście, najlepsze w smaku są zaraz po upieczeniu :) Doskonałe posmarowane samym masłem, świetne z konfiturą. Polecam!

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 25 g drożdży
  • 2 łyżki wody
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 małe jajko
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju

 

Wodę lekko podgrzać, dodać 1 łyżkę mąki pszennej, 1 łyżkę cukru i pokruszyć drożdże. Wymieszać. Przykryć lnianą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce.

Połowę mąki połączyć z maślanką i rozczynem drożdżowym. Dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny.

Do napuszonego ciasta dodać cukier, jajko, sól, olej oraz pozostałą mąkę. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. 

Wyrobione ciasto rozwałkować, lekko podsypując mąką na kształt koła. Wykrawać trójkąty. Zwijać od szerszej ku węższej stronie. 

Rogaliki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odłożyć w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 10-12 minut, do lekkiego zarumienienia. Smacznego :)

 


20:30, ewa_ciasteczkowakraina , Słodkie bułki
Link Komentarze (32) »
wtorek, 17 lutego 2015

Jeden z lepszych serników, jakie ostatnio jadłam. Delikatny, a zrazem puszysty. Kremowy, z dużą ilością jagód. Czekoladowy spód doskonale wpisuje się w kompozycję całego ciasta. Pięknie się prezentuje. Zapewniam, że będziecie oczarowani jego smakiem :) Polecam!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na spód:

  • 50 g herbatników
  • 2 łyżki masła
  • 25 g gorzkiej czekolady

 

Herbatniki bardzo drobno rozkruszyć. Masło i czekoladę rozpuścić, połączyć z herbatnikami. Spód tortownicy o średnicy 18 cm wyścielić papierem do pieczenia. Wyłożyć masę ciasteczkową, uformować zwarty spód. Schłodzić w lodówce.


Masa serowa:

  • 500 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie
  • 250 g mleka skondensowanego słodzonego
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżki budyniu waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 200 g jagód

 

Twaróg zmiksować z mlekiem skondensowanym i jajkami. Dodać budyń i cukier, dokładnie połączyć.

Masę serową wylać na przygotowany wcześniej spód. Na wierzch wyłożyć jagody (mrożone wcześniej rozmrozić i usunąć nadmiar wody). W piekarniku umieścić naczynie z gorącą wodą. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 60 minut. Wystudzić. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego :)

 

niedziela, 15 lutego 2015

Ekspresowy deser, który zachwyci każdego smakosza kawy i wielbiciela owoców granatu :) Ładnie się prezentuje, a poszczególne warstwy tworzą pyszną całość. Polecam! :)


  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 1 owoc granatu
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

 

Kawę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody. Przestudzić.

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier puder i kawę. 

Banana zmiksować, skropić sokiem z cytryny.

Na dnie pucharków ułożyć pestki granatu, śmietaną i mus bananowy. Udekorować pestkami granatu. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego :)

13:29, ewa_ciasteczkowakraina , Desery
Link Komentarze (39) »
czwartek, 12 lutego 2015

Pączek - król Tłustoczwartkowych wypieków :) Te tutaj są pyszne! Mięciutkie, bardzo delikatne. Jedne z najsmaczniejszych jakie robiłam :) Nadziane kremem ajerkoniakowym, oblane polewą czekoladową. Ciasto jest dosyć luźne, ale takie powinno być ;) Mimo tego dobrze się z nim współpracuję. Polecam Wam bardzo ten przepis, może ktoś dzisiaj usmaży jeszcze pączki? ;) 

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1/3 łyżeczka soli
  • 75 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 75 g roztopionego masła
  • 2 łyżki spirytusu/wódki/rumu

 

Nadzienie ajerkoniakowe:

  • 125 ml ajerkoniaku
  • 125 ml mleka
  • 1 żółtko
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej

 

+

  • 50 g mlecznej lub gorzkiej czekolady

 

Mleko lekko podgrzać, dodać pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki pszennej i 2 łyżki cukry. Wymieszać. Przykryć lnianą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce.

Wyrośnięty zaczyn połączyć z mąką, solą, cukrem, jajkami i alkoholem. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać tłuszcz, połączyć. Ciasto uformować w kulę, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości. 

Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować je na grubość około 1,3 cm i szklanką o średnicy 8 cm wykrawać pączki. Odkładać je na stolnicę, oprószoną mąką, przykryć i odłożyć do napuszenia na około 20 minut.

W tym czasie przygotować nadzienie - mleko wymieszać z ajerkoniakiem. Do rondelka przelać 3/4 płynu, pozostały odstawić. Żółtko utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać mniejszą część mleka z alkoholem, zmiksować. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, dokładnie połączyć.

Mleko i ajerkoniak w rondelku zagotować, cały czas mieszając. Dodać masę jajeczną i ugotować budyń. Odłożyć do przestudzenia.

Wyrośnięte pączki smażyć w rozgrzanym do 175 stopni tłuszczu. Układać na bibułce do odsączenia. Jeszcze ciepłe nadziewać kremem ajerkoniakowym. Udekorować roztopioną czekoladą. Smacznego :)

wtorek, 10 lutego 2015

Czekoladki tylko dla dorosłych ;) Jedne z najprostszych i najszybszych do przygotowania pralinek. Soczyste śliwki, mocno nasączone w rumie i gorzka czekolada. Całość smakuje świetnie. Doskonałe jako prezent na Walentynki. Polecam bardzo :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 200 g suszonych śliwek kalifornijskich
  • 1/2 szklanki rumu
  • 150 g gorzkiej czekolady

 

Śliwki przełożyć do miseczki, zalać alkoholem, przykryć i odstawić na około 2 dni do nasączenia.

Po tym czasie śliwki osuszyć papierowym ręcznikiem. 

Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej.

Śliwki nabijać na wykałaczkę i pojedynczo obtaczać w płynnej czekoladzie. Układać na kratce lub papierze do pieczenia. Odłożyć, aż czekolada dokładnie zastygnie, można schłdzić w lodówce. Smacznego :)

20:23, ewa_ciasteczkowakraina , Pralinki
Link Komentarze (34) »
poniedziałek, 09 lutego 2015

Uczta dla podniebienia :) Ciasto, które nie tylko smakuje, ale i wygląda wspaniale. Kruchy spód, duża ilość wiśni w wiśniowej galaretce, delikatna masa śmietankowa i wieńcząca dzieło chrupiąca beza kokosowa. Do ciasta doskonale pasują mrożone wiśnie. Polecam! :)

Ps. Inspiracją był dla mnie przepis Izy z bloga mniam-mniam :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Kruche ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 300 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 5 żółtek

 

Beza kokosowa:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 50 g wiórków kokosowych

 

Wiśniowa galaretka:

  • 2 galaretka wiśniowe
  • 1 szklanka kompotu wiśniowego
  • 2 szklanki wody
  • wiśnie

 

Masa śmietanowa:

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • woda

 

Z podanych składników zagnieść ciasto, klei się do rąk, ale tak ma być. Podzielić je na 2 części. Spód blachy o wymiarach 25 x 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć pierwszą część ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Wystudzić.

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Drugą część ciasta wyłożyć na przygotowaną jak wyżej blachę, na cieście rozłożyć pianę bezową i posypać wiórkami kokosowymi. Piec w temperaturze 140 stopni przez około 35-40 minut. Wystudzić.

Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody. Dodać kompot wiśniowy i odstawić do stężenia. 

Na wystudzone ciasto (bez niczego) wyłożyć wiśnie (mrożone wcześniej rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody). Zalać je tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki. 

Żelatynę zalać odrobiną wody, tylko do jej przykrycia, odłożyć do napęcznienia na około 3 minuty. Lekko podgrzać, najlepiej w mikrofalówce, przez kilka sekund, wystudzić.

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Do masy śmietanowej wlać wystudzoną żelatynę i dokładnie wymieszać.

Masę śmietanową wyłożyć na stężałą galaretkę, przykryć plackiem z bezą. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego :)

 


 

 
1 , 2

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria