środa, 26 lutego 2014

Degustacja już nastąpiła, pączki są pyszne :) Mam nadzieję, że tak samo zasmakują reszcie domowników i znajomym, którzy będą mieli okazję ich spróbować. Lekkie, mięciutkie, nie za tłuste. Dopiero drugi raz w życiu robiłam pączki, myślę, że najgorzej nie wyglądają :P Śmiało mogę stwierdzić, że to jedne z lepszych pączków jakie jadłam w życiu :)

 

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

 Składniki:

  • 600 g mąki pszennej
  • 10 g suchych drożdży lub 20 g świeżych
  • 2 duże jajka
  • 100 g masła
  • 75 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki wódki
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • konfitura różana
  • olej do smażenia

 

Masło rozpuścić, odłożyć do przestudzenia.

Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi trzeba najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników, z wyjątkiem masła. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, rękoma lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Pod koniec wyrabiania dodać przestudzone masło. Gotowe ciasto uformować w kulę, włożyć do miski i oprószyć mąkę. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny (do podwojenia objętości).

Po tym czasie ciasto wyjąć i chwilę wyrabiać. Przełożyć na obsypany mąką blat i rozwałkować na grubość 1,3 cm. Szklanką o średnicy około 8 cm wykrawać pączki. Odłożyć je na blachę, oprószoną mąkę, przykryć ściereczkę i odłożyć w ciepłe miejsce na około 25 minut. 

Po wyrośnięciu, smażyć pączki na oleju rozgrzanym do 175 stopni ( ja smażę w frytkownicy) po 2-3 minuty z każdej strony. 

Po usmażeniu odkładać na papier do odsączenia. Nadziewać konfiturą różaną. Z wierzchu polukrować.

 

Składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżka soku z limonki/cytryny

 

Cukier puder utrzeć z wodą i sokiem z limonki. Lukrem udekorować pączki. Smacznego :)

 


niedziela, 23 lutego 2014

Pierwsza z moich propozycji na zbliżający się Tłusty Czwartek. To jedyne słodkości, które mój Dawid kupuje w cukierni poza domem, dlatego musiałam je sama zrobić w domu ;) Wyszły pyszne! Delikatne, mięciutkie z lukrem na wierzchu - pychotka! Czasami się zastanawiam czy nie lubię ich bardziej niż tradycyjne pączki ;) Z ich przygotowaniem też nie powinniście mieć większych problemów, trzeba tylko pilnować czasu i temperatury pieczenia. Polecam!

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 250 ml wody
  • 4 jajka 
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

 

W rondelku zagotować wodę z masłem i solą. Zmniejszyć ogień i na wrzątek szybko wsypać mąkę, cały czas mieszać. Ucierać ciasto aż będzie gładkie. Odłożyć do wystudzenia.

Ciasto zmiksować, dodając jajka, jedno po drugim. Przełożyć do szprycy  cukierniczej. 

Papier do pieczenia posmarować olejem, wycisnąć kółka ciasta o średnicy około 7 cm. Każdy wyciąć. 

Olej rozgrzać do temperatury 180 stopni. Partiami wkładać gniazdka, papierem do góry, zdjąć go po około 1 minucie. Smażyć z każdej strony około 5 minut. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu, przestudzić.

 

Składniki na lukier:

  • 150 g cukru pudru
  • 1-2 łyżki gorącej wody

 

Cukier puder utrzeć z gorącą wodą. Gotowe gniazdka udekorować lukrem. Gniazdka można również udekorować ulubioną polewą czekoladową. Smacznego :)

Tagi: jajka
20:06, ewa_ciasteczkowakraina , Tłusty Czwartek
Link Komentarze (38) »
wtorek, 18 lutego 2014

Są pyszne. Od popularnych pralinek różni je tylko brak wafelka. Smakowały nam bardzo. Łatwe i szybkie w przygotowaniu. Polubią je i mali i duzi... U nas rozeszły się w mgnieniu oka, już mam zamówienia na kolejną partię ;) Może i ktoś z Was się skusi i je przygotuje? Zachęcam!

 

 

Składniki:

  • 100 g białej czekolady
  • 50 g masła
  • 25 g cukru pudru
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych + 1/2 szklanki do obtoczenia pralinek
  • 15-20 obranych migdałów

 

Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej.

W naczyniu utrzeć masło z cukrem pudrem. Dodawać powoli rozpuszczoną czekoladę, cały czas miksując. Na końcu wsypać wiórki kokosowe. Całość bardzo delikatnie wymieszać łyżką. Gotową masę wstawić do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie z masy formować małe kuleczki, umieszczając w środku każdej po jednym migdale. Obtoczyć je dokładnie w wiórkach kokosowych. Schłodzić w lodówce przez około 2 godziny. Smacznego :)

 

 

Przepis dodaję do akcji:

Pralinki, trufelki, czekoladki... 3 Kokosowo

15:12, ewa_ciasteczkowakraina
Link Komentarze (38) »
niedziela, 16 lutego 2014

Tort, który przygotowałam na zeszłotygodniowe urodziny mojego brata. Robert najbardziej lubi malinowe wypieki, dlatego nie mogłam zrobić innego wariantu smakowego :) Bratu tort bardzo smakował, gościom również. Nic dziwnego, jest pyszny - bardzo malinowy z czekoladowymi wiórkami, delikatny kakaowy biszkopt... Całość smakuje wyśmienicie :) Polecam!

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 3 jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 75 g margaryny
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 30 g mlecznej czekolady
  • szczypta soli
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki mleka
  • 50 g śmietany 18%

 

Czekoladę połamać na kawałki. Margarynę stopić, dodać przygotowaną wcześniej czekoladę. Mieszać, aż całkowicie się rozpuści. Lekko przestudzić.

Jajka ubijać z cukrem około 7 minut. Dodać przestudzoną masę czekoladową. Kakao zmieszać ze śmietaną i mlekiem. Dodać do jajek. Na koniec wsypać przesianą mąkę, zmieszaną z solą proszkiem do pieczenia i sodą. Dokładnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką.

Ciasto przelać na przygotowaną blaszkę o wymiarach 34 x 27 cm. Piec około 45 minut w temperaturze 165 stopni. Ostudzić i przepołowić.

 

Składniki na masę:

  • 125 g serka twarogowego
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 30 g mlecznej czekolady
  • 30 g gorzkiej czekolady
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 300 g malin

 

Czekolady zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odłożyć.

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Dodać twarożek, zmiksować do połączenia składników. Dodać wiórki czekoladowe, dokładnie wymieszać.

Na pierwszy blat ciasta wyłożyć 1/3 kremu, rozłożyć 3/4 malin, posmarować znowu 1/3 kremu i przykryć drugim blatem ciasta. Na wierzchu rozsmarować resztę kremu, ułożyć pozostałe maliny i posypać czekoladowymi wiórkami. Smacznego :)

 

16:04, ewa_ciasteczkowakraina , Torty
Link Komentarze (38) »
środa, 12 lutego 2014

Stęskniłam się już za domowym chlebem :) Ostatnio ciągle piekliśmy bułeczki, nadszedł więc czas na małą odmianę :) Chlebek, nie dość, że jest pyszny, to i zdrowy. A jak pachnie... Od razu miałoby się ochotę zjeść cały bochenek :) Polecam! 


  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g mąki żytniej
  • 1 łyżeczka soli
  • 15 g świeżych drożdży
  • 5-6 łyżek płatków owsianych
  • 300 ml wody

 

Drożdże rozprowadzić w połowie ciepłej wody. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy "ruszą" dodać je do mąk, wymieszanych z solą i płatkami owsianymi. Stopniowo wlewać resztę wody, zagniatając elastyczne i gładkie ciasto. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

Po tym czasie ciasto przekładamy do keksówki, wysmarowanej masłem. Zwilżamy je wodą. Formę przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.

Piec w temperaturze 200 stopni przez około 45 minut. Wystudzić. Smacznego :)

niedziela, 09 lutego 2014

Lekkie i bardzo delikatne babeczki z płynnym, czekoladowym środkiem. Uczta dla podniebienia, raj dla wielbicieli czekolady i nie tylko :) Babeczki są słodkie, ale nie przesłodzone. Naprawdę nie są trudne do zrobienia. Będą doskonałym zwieńczeniem walentynkowej kolacji, wiadomo przecież, że czekolada jest najlepszym afrodyzjakiem ;)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 25 g mlecznej czekolady
  • 70 g masła
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2-3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka dowolnego likieru

 

3 kokilki dokładnie wysmarować masłem i oprószyć kakao, odłożyć.

Masło i czekolady przełożyć do garnuszka, podgrzewać, mieszając od czasu do czasu, do momentu, aż składniki się roztopią. Odstawić do przestudzenia.

Ciepłą masę czekoladową przelać do misy, dodać mąkę i cukier, zmiksować do połączenia. Dodać jajka i likier, zmiksować. Gotową masę rozdzielić między kokilki.

Piec w temperaturze 220 stopni przez około 14 minut. Wierzch powinien być wypieczony, ale środek nadal płynny.

Gorące wyjąć z piekarnika, oddzielić nożem od kokilek i przełożyć na talerzyk. Oprószyć kakao. Podawać natychmiast. Smacznego :)

 

wtorek, 04 lutego 2014

Ciasto, które od pierwszego wejrzenia podbiło moje serce. Smak nie rozczarował - jest pyszne. Bardzo smaczna kombinacja - czekoladowe ciasto z delikatną piwną nutką, do tego polewa lekko cytrynowa, całość wykończona solonym popcornem. Cudeńko. Smakuje wspaniale. Domownicy, mimo, że zdziwieni dodatkiem popcornu, zjedli to ostatniego okruszka, bardzo im smakowało :) Polecam gorąco.spróbujcie, warto! :)

 


  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)


Składniki na ciasto:

  • 200 g brązowego cukru
  • 60 g kakao
  • 250 g margaryny lub masła
  • 250 ml piwa Książęce ciemne łagodne
  • 140 ml śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 275 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

W garnuszku podgrzać piwo z masłem/margaryną, do momentu, aż ta się roztopi (nie należy doprowadzić do wrzenia). Do ciepłej masy piwnej dodać kakao i cukier, wymieszać i odstawić do wystudzenia.

Śmietanę i jajka zmiksować do białości. Dodać wystudzoną masę zimną, nadal miksować. 

Mąkę wymieszać z sodą i dodać do masy piwnej, delikatnie, ale dokładnie wymieszać. 

Ciasto przelać do okrągłej formy o średnicy 22 cm (dno wyłożyć papierem do pieczenia). Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut (do momentu tzw. suchego patyczka). Wystudzić.


Składniki na polewę:

  • 100 g miękkiego masła
  • 200 g twarogu zmielonego minimum trzykrotnie
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Masło utrzeć z twarogiem na jasną i puszystą masę. Stopniowo dodawać cukier puder, cały czas miksując. Dodać sok z cytryny i wymieszać. 

Polewę rozprowadzić na wystudzonym cieście, wierzch udekorować solonym popcornem. Włożyć do lodówki na 5-10 minut. Smacznego :)

 

 

 Inspiracja

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria