poniedziałek, 15 stycznia 2018

Łatwy i szybki przepis na pyszne naleśniki. Idealnie pasują do słodkiego nadzienia - u mnie jeszcze w świątecznej formie, podane z kremem czekoladowym, bananami i wiórkami kokosowymi. Pyszności. Polecam i na śniadanie i na podwieczorek ;)

PS Jeśli marzy Wam się mała zmiana w Waszym salonie, jakiś nowy element dekoracyjny na ścianie warto zainteresować się ofertą digitaldruk.pl/obrazy-na-plotnie.html To obrazy na płótnie w wielu wariantach do wyboru. Każdy znajdzie coś dla siebie!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody
  • szczypta soli

 

Mąkę przesiać z proszkiem budyniowym, dodać pozostałe składniki i wymieszać do połączenia, na gładkie, jednolite ciasto.

Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni przetartej lekko olejem na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego :)

 


Tagi: budyń
19:27, ewa_ciasteczkowakraina , Naleśniki, placuszki, gofry
Link Komentarze (9) »
piątek, 12 stycznia 2018

Pierwsi szczęśliwcy już dziś zaczynają ferie ;) Dla dzieci to sama radość, dla rodziców nieco mniejsza, zwłaszcza, gdy nie ma pomysłu, gdzie wysłać dzieci na zimowy wypoczynek. Na przeciw temu wyzwaniu wychodzi portal naferie.pl - baza rodzinnych wyjazdów i zimowych zimowisk dla dzieci :) 

 



 

Wyżej wspomniany portal oferuje wyjazdy, zarówno dla całych rodzin, jak i dla samych dzieci. Oferty są atrakcyjne i pod względem finansowym i pod względem oferowanych usług.

Miejsce na zimowy wypoczynek możemy wybrać spośród kilkunastu ofert. Obojętnie czy zamarzy nam się szusowanie po polskich czy zagranicznych stokach - tam znajdziecie ofertę idealną.

Oferowane są także zajęcia i wyjazdy w formie przedszkola narciarskiego, który jest doskonałym sposobem na naukę jazdy na nartach przez najmłodszych fanów tego sportu.

Wyjazdy charakteryzują się dbałością o szczegóły, wysokim poziomem nauczania i bogatym programem rozrywek, także na godziny popołudniowe.

Wyjazd z na ferie to świetny sposób na spędzenie zimowego urlopu :)

12:16, ewa_ciasteczkowakraina , Z całkiem innej beczki
Link
wtorek, 09 stycznia 2018

Jedno z lepszych ciast jakie ostatnio robiłam. Jest przepyszne! Pięknie wygląda, jest łatwe do zrobienia. Było hitem naszej sylwestrowej imprezy ;) Puszysty, miękki biszkopt z białą czekoladą, masa kajmakowa z ryżem preparowanym i krem budyniowy, całość udekorowana solonymi orzeszkami. Niebo w buzi, bardzo polecam :)

PS Jeśli tak jak ja uwielbiacie dbać o swoje włosy dzięki kosmetykom w fajnych cenach polecam sklepfryz.pl - szeroki asortyment dla niej i dla niego! 

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 50 g białej czekolady, startej na tarce

 

Krem budyniowy:

  • 2 żółtka
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 200 g masła

+

  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 50 g ryżu preparowanego
  • orzeszki ziemne solone

 

Biszkopt - Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce. Dodać po jednym żółtku. Miksować. Do masy jajecznej dodać przesiane mąki. Delikatnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką. Na końcu dodać startą białą czekoladę. Całość dokładnie połączyć.

Dno formy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Wyrównać. Piec w temperaturze 160 stopni przez 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

Krem budyniowy - Żółtka, cukier i obie mąki zmiksować ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać przygotowaną wcześniej mieszankę, doprowadzić do wrzenia. Ugotowany budyń przykryć, odstawić do wystudzenia.

Miękkie masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać wystudzony budyń, cały czas miksując, odłożyć. 

Masa kajmakowa - Kajmak wymieszać z ryżem preparowanym (masę kajmakową można lekko podgrzać, łatwiej będzie wymieszać go z ryżem preparowanym i wyłożyć masę na ciasto).

Wykonanie - Biszkopt przekroić na pół. Na cieście rozsmarować masę kajmakową. Na nią wyłożyć 2/3 masy budyniowej. Przykryć drugim blatem i rozsmarować na nim pozostałą masę budyniową. Ciasto wstawić na około 3-4 godziny do lodówki. Przed podaniem posypać posiekanymi orzeszkami. Smacznego :)

 


Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria