piątek, 30 stycznia 2015

Pyszne, małe kuleczki z dodatkiem płatków owsianych. Czekoladowe maleństwa z rodzynkami i płatkami migdałowymi. Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia. Smakują i małym i dużym. Obtoczone w gorzkim kakao, który doskonale komponuje się ze słodkim smakiem samej pralinki :) Będą doskonałym zwieńczeniem walentynkowej kolacji :) Polecam!

 

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 3 łyżki masła
  • 175 g płatków owsianych
  • 25 g posiekanych migdałów
  • 75 g mleka
  • 25 g cukru
  • 50 g mlecznej czekolady
  • kilka kropel ekstraktu migdałowego
  • garść rodzynek
  • 3 łyżki mleka w proszku

 

+

  • kakao

 

2 łyżki masła roztopić na patelni, dodać połowę płatków owsianych i uprażyć, cały czas mieszając, na złoty kolor. Odłożyć do wystudzenia.

Mleko zagotować z cukrem i pozostałą łyżką masła. Zdjąć z ognia, dodać czekoladę i wymieszać, aż się rozpuści. Dodać posiekane rodzynki, ekstrakt i dokładnie połączyć. Do ciepłej masy dodać uprażone wcześniej płatki owsiane z migdałami, płatki nieuprażone i mleko w proszku. Wymieszać, odłożyć do przestudzenia.

Z jeszcze ciepłego ciasta lepić kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w kakao. Smacznego :)

środa, 28 stycznia 2015

Donuts - popularne na całym świecie pączki z dziurką. Drożdżowe ciasto, które smażymy w głębokim tłuszczu, jak pączki :) U mnie w polewie z białej i mlecznej czekolady. Do ich przygotowania nie potrzeba specjalnej maszynki, a na dodatek łatwo i szybko się je robi :) Polecam na Tłusty Czwartek, dzieci będą zachwycone, dorośli również :P

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżki wody
  • 1/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżki miękkiego masła
  • 1 łyżka rumu

+

  • 50 g mlecznej czekolady
  • 50 g białej czekolady
  • kolorowa posypka

 

Ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką mąki i 2 łyżkami cukru, dodać drożdże, połączyć. Odłożyć w ciepłe miejsce.

Mąkę przesiać, dodać jajko, wodę, cukier, sól, masło i rum. Wlać rozczyn drożdżowy. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, nie dosypywać za bardzo mąki, mimo, iż ciasto będzie się kleiło. 

Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 godziny.

Po tym czasie ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na grubość około 1 cm. Szklanką o średnicy 7 cm wykrawać kółka, mniejszą foremką czy kieliszkiem wykrawać dziurki. 

Odłożyć do napuszenia w ciepłe miejsce na około 30 minut.

Smażyć w głębokim tłuszczu (olej, smalec) rozgrzanym do 175 stopni. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu, jeszcze ciepłe udekorować. 

Czekolady roztopić w kąpieli wodnej (każdą osobno), gotowe donuts obtaczać w przygotowanej czekoladzie, ozdobić kolorową posypką. Smacznego :)

 


 

poniedziałek, 26 stycznia 2015

Pyszne, uzależniające babeczki. Bardzo słodkie, doskonałe z filiżanką mocnej kawy. Nam smakowały bardzo. Mięciutkie, delikatne, bardzo wilgotne. Robi się je ekspresowo, kilka składników, parę chwil i mamy znakomity deser :) Polecam!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 2,5 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki kajmaku
  • szczypta soli morskiej

 

Jajka ubić na puszystą masę, dodać kajmak i sól, dokładnie połączyć. Nadal ubijając, stopniowo wsypywać mąkę. 

Foremki natłuścić i oprószyć mąką. Przelać ciasto. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut. Smacznego :)

Ps. Z podanego przepisu wychodzi 8 standardowych babeczek, lub 4 większe, takie jak na zdjęciu :)

11:04, ewa_ciasteczkowakraina , Babeczki i muffiny
Link Komentarze (37) »
piątek, 23 stycznia 2015

Wielkimi krokami zbliża się Tłusty Czwartek :) Pierwszą, tegoroczną propozycją na uczczenie tego pysznego dnia są oponki serowe. Znane i lubiane. Robi się je niesamowicie szybko i łatwo. Smakują lepiej niż dobrze ;) Mój mąż jest ich prawdziwym fanem. Polecam! :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 250 g twarogu
  • 2 małe jajka
  • 1,5 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 - 2 szklanki mąki pszennej

 

Twaróg, jajka, śmietanę, cukier i sodę przełożyć do miski. Dodać 1,5 szklanki mąki. Zagnieść miękkie, nieklejące się ciasto, w razie potrzeby podsypywać pozostałą mąką. 

Przygotowane ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm i za pomocą szklanki i kieliszka wycinać oponki. 

Smażyć na rozgrzanym do 175 stopni oleju, na złoty kolor.

Odsączyć z tłuszczu, przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub polukrować. Smacznego :)

 


Tagi: twaróg
07:32, ewa_ciasteczkowakraina , Tłusty Czwartek
Link Komentarze (40) »
poniedziałek, 19 stycznia 2015

Pyszny przekładaniec o smaku kiwi. Biszkopt, owocowa masa, warstwa śmietanowa i galaretka. Całość smakuje doskonale - lekko, wręcz orzeźwiająco. Kiwi to owoc, bogaty w witaminy i składników mineralnych. Posiada ponadprzeciętne walory odżywcze. Samo ciasto jest łatwe do zrobienia, trochę z nim zabawy, ale warto, u nas zniknęło błyskawicznie, polecam! :)  

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki na biszkopt:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżki wody

 

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Dodać żółtka, zmiksować.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać, razem z wodą, do masy jajecznej i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. 

Formę o wymiarach 24 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.


Masa z owoców kiwi:

  • 3 duże owoce kiwi
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru pudru

 

Kiwi obrać, pokroić na ćwiartki. Zmiksować na gładki mus, dodać kilka łyżek wody i cukier, zagotować. 

Mąkę ziemniaczaną wymieszać w 1,5 łyżki wody, dolać do garnka, jeszcze chwilę gotować. 

Owocową masę przełożyć na biszkopt, odłożyć do wystudzenia.

Masa śmietanowa:

  • 125 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny 
  • woda

+

  • 1 galaretka o smaku kiwi

 

Galaretkę przygotować według instrukcji na opakowaniu, odstawić do stężenia.

Żelatynę zalać małą ilością zimnej wody, tylko do jej przykrycia, odstawić na około 10 minut, do napęcznienia. Później podgrzać, najlepiej w mikrofalówce, przez kilka sekund do jej całkowitego rozpuszczenia, lekko schłodzić.

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder.

Wystudzoną żelatynę przelać do ubitej śmietany, dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na masę owocową. Na wierzch wylać tężejącą galaretką. Schłodzić w lodówce. Smacznego :)

 


sobota, 17 stycznia 2015

Stęskniłam się już za sezonowymi owocami ;) Tym razem zapraszam Was na cudownie delikatny sernik z truskawkami. Czekoladowy spód prawie jak brownie, lekka masa serowa, owoce i wieńcząca całość galaretka. Nam smakowało bardzo :) Polecam! To doskonałe ciasto na zbliżające się święto zakochanych ;)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki na spód:

  • 50 g masła
  • 40 g gorzkiej czekolady
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 50 g mąki pszennej

 

Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, odłożyć.

Do garnuszka przełożyć masło, dodać czekoladę i rozpuścić na małym ogniu, aż powstanie gładki sos czekolady. Wystudzić.

Jajko ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Powoli wlewać przestudzoną czekoladę, cały czas miksując. Dodać mąkę i dokładnie połączyć.

Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę czekoladową, wyrównać. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 15 minut. Wystudzić.

 

Składniki na masę serową:

  • 200 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie
  • 200 g śmietany kremówki
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 15 g żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

 

+

  • 300 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe

 

Żelatynę dokładnie rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do lekkiego przestudzenia.

Twaróg zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładko. Dodać lekko przestudzoną żelatynę i dokładnie zmiksować.

Śmietanę ubić na sztywno i stopniowo dodawać do masy serowej, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. 

Masę serową wyłożyć na wystudzony spód, wyrównać. Włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc. 

Galaretki rozpuścić w 500 ml gorącej wody, wystudzić, odstawić do lekkiego stężenia.

Zamrożone truskawki wcześniej rozmrozić. Odsączyć.

Na stężoną masę serową ułożyć truskawki, zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego :)

 

czwartek, 15 stycznia 2015

Drożdżówki, które pamiętam z dzieciństwa. Delikatne, mięciutkie. Ciasto świetnie się wyrabia i szybko rośnie. Bardzo łatwe do wykonania. Trzeba tylko pamiętać, żeby użyć gęstego dżemu ;) Warto również zwrócić uwagę na fakt, że w przepisie nie ma jajek ;) Polecam na śniadanie i nie tylko!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 76 g masła
  • 250 ml mleka
  • 12 g suchych drożdży
  • szczypta soli
  • 70 g cukru
  • 500 g mąki pszennej

+

  • dżem/powidła

 

Masło roztopić, mleko lekko podgrzać. Suche drożdże wymieszać z mąką (ze świeżymi trzeba najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Po wyrośnięciu jeszcze raz dokładnie wyrobić ciasto.

Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 50 cm, posmarować nadzieniem, zwinąć w roladę, którą pokroić na kawałki o grubości 3,5 cm. Ułożyć na blaszce w dość dużych odstępach od siebie. Drewnianą łyżką nacisnąć wzdłuż środka każdego odciętego kawałka , aby jego boki uniosły się ku górze. 

Odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut. Smacznego :)

 


wtorek, 13 stycznia 2015

Owocowe zapasy w akcji ;) Tym razem postanowiłam wykorzystać jagody. Zwykłe, ucierane ciasto z odrobiną cytryny, nasączone kwaśnym syropem, ukoronowane jagodami. Pyszne! Doskonałe w swojej prostocie :) Polecam!

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 125 ml oleju rzepakowego
  • 250 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • szklanka jagód

 

Syrop cytrynowy:

  • 100 g cukru
  • sok z połowy cytryny

 

Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Wlać olej, dokładnie zmiksować. Dodać jogurt, sok i skórkę z cytryny.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do pozostałych składników. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać.

Ciasto przelać do keksówki o wymiarach wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu równomiernie rozłożyć jagody. 

Piec w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. 

Syrop:

Do garnuszka wsypać cukier, dodać sok z cytryny, gotować kilka minut aż syrop zgęstnieje. 

Jeszcze ciepłe ciasto nakłuć widelczykiem i powoli polewać cytrynowym syropem. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Smacznego :)

 


niedziela, 11 stycznia 2015

Śniadanie z udziałem granoli zawsze smakuje wyjątkowo. Jest zdrowo, smacznie i szybko. Dodatek puree z dyni świetnie zastępuje i sok jabłkowy i olej. Ja jestem bardzo na tak, a Wy? ;) Polecam!

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 450 g płatków owsianych
  • 200 g puree z dyni
  • 125 g miodu
  • 100 g pestek z dyni
  • 150 g słonecznika łuskanego
  • 100 g orzechów włoskich
  • 50 g płatków migdałów
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 

 

Wszystkie składniki wymieszać, wyłożyć na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 45 minut w temperaturze 170 stopni. W trakcie pieczenia kilka razy wymieszać. Wystudzić. Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoju. Smacznego :) 

piątek, 09 stycznia 2015

Kolejny pomysł na wykorzystanie białek to znane chyba wszystkim kokosanki. Przepis na te ciasteczka wyszperałam w maminym zeszycie :) Słodkie, kokosowe maleństwa. Polecam! :)

 


  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 100 g białek (z 3 dużych jajek)
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 200 g cukru

 

Białka, wiórki i cukier przełożyć do garnuszka. Podgrzewać na niewielkim ogniu do temperatury około 50 stopni, cały czas mieszając, by masa się nie przypaliła. 

Podgrzaną masę wykładać łyżką na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 150 stopni przez około 15 minut. Smacznego :)

 
1 , 2

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria