środa, 29 stycznia 2014

Ciasteczka, którymi zajadałam się ostatnio, w czasie nauki do kolokwiów ;) Pomogło - wszystkie zaliczenia zdobyłam, pozostały "tylko" egzaminy. Praktycznie trzy tygodnie wolnego z małą przerwą na naukę i egzaminy końcowe. Wracając do ciasteczek - są pyszne. Mocno orzechowe, z czekoladą, kruche. Bardzo mi smakowały. Również rodzince smakowały. Polecam!

Ps. Z podanego przepisu wychodzi około 15 ciasteczek.

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 150 g masła orzechowego
  • 30 g miękkiego masła
  • 110 g brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 g czekolady deserowej

 

Czekoladę pokroić w drobną kostkę, odstawić.

Masło  orzechowe utrzeć z masłem i cukrami. Dodać jajko, dalej ucierać. 

Mąkę i sodę wymieszać i dodać do masy maślanej. Całość zmiksować. Wmieszać przygotowaną wcześniej czekoladę.

Z ciasta formować kulki, lekko spłaszczać. Kłaść na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia w około 2-3 cm odstępach. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 14-15 minut. Wystudzić. Smacznego :)

17:22, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasteczka
Link Komentarze (27) »
poniedziałek, 27 stycznia 2014

Bułeczki, które zrobiliśmy w ten weekend. Są pyszne - chrupiąca skórka, mięciutkie w środku, długo zachowują świeżość. Nie są aż tak bardzo czasochłonne - całość (przygotowanie + pieczenie) zajmuje nieco ponad 2 godziny. Równie dobrze można ciasto przygotować wieczorem, włożyć je do lodówki, a rano tylko upiec - nie ma to jak świeże, domowe pieczywo na śniadanie :) Polecam!

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 30 g świeżych drożdży
  • 500 ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 120 g płatków owsianych + 1-2 łyżki do posypania bułeczek
  • 700 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli

 

Drożdże rozkruszyć, dodać cukier, wodę i płatki owsiane. Wymieszać i odłożyć na około 30 minut.

Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól, przygotowane wcześniej drożdże i wymieszać. Wyrabiać ciasto, do momentu, aż będzie gładkie (ciasto jest trochę klejące), przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 60-90 minut.

Wyrośnięte ciasto lekko posypać mąką i ponownie wyrobić. Podzielić na 12 części i formować bułeczki. 

Bułki układać na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, w kilkucentymetrowych odstępach. Wierzch posmarować wodą i obsypać płatkami owsianymi, lekko dociskając.

Piec w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut. Smacznego :)

 

środa, 22 stycznia 2014

Babka upieczona na specjalną okazję, czyli wczorajszy Dzień Babci. Czasu nie miałam zbyt wiele, wiadomo sesja, kolokwia trudniejsze niż egzaminy, cóż bywa i tak. Czasem trzeba się jednak zrelaksować i odpuścić sobie naukę na kilka chwil, wtedy najlepiej upiec coś słodkiego :). Najważniejsze, że babci smakowało, zjadła z apetytem, co niestety niezbyt często Jej się zdarza. Cieszę się, że tym razem się udało :)) Babka jest wilgotna, pięknie pachnie, a co najważniejsze robi się ją ekspresowo :) Cytrynowy lukier jest tutaj pysznym wykończeniem. Polecam!

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 250 g miękkiej margaryny
  • 200 g cukru
  • 3 jajka
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 400 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 200 g jogurtu naturalnego typu greckiego

 

Margarynę utrzeć mikserem na jasną i puszystą masę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Wbijać jajka, jedno po drugim, nadal miksując. 

Dodać skórkę i sok z cytryn i wiórki kokosowe, mąkę, proszek do pieczenia, sodę i jogurt naturalny, wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką. 

Formę z kominem wysmarować margaryną i obsypać mąkę. Przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Lekko przestudzić w formie. Wyjąć i całkiem ostudzić.

Lukier cytrynowy:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1-2 łyżki soku z cytryny

 

Składniki wymieszać do gładkości. Lukrem polać wystudzoną babkę. Smacznego :)

 

poniedziałek, 13 stycznia 2014

Niesamowite ciasteczka. Połączenie słodkiej czekolady z ostrym smakiem chilli. Nam bardzo smakowały :) Ciastka są lekko twardawe, baaardzo czekoladowe. Dla nas nie były za ostre, takie w sam raz :) Najbardziej smakowały Dawidowi, chociaż i ja mogę zaliczyć je do jednych z ulubionych ciasteczek. Idealne do popołudniowej kawy. Polecam!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżka kakao
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 40 g brązowego cukru
  • 50 g masła
  • 1/3 bardzo drobno posiekanej papryczki chilli
  • 2 łyżki miodu
  • 100 g czekolady deserowej

 

Czekoladę drobno posiekać, odstawić.

Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i cukier wymieszać. Dodać masło i chilli, wyrobić palcami. Dodać miód, czekoladę i delikatnie połączyć, uformować kulę.

Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, kłaść na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, w dość dużych odstępach, lekko spłaszczając.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 8-10 minut. Wystudzić. Smacznego :)

 

18:09, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasteczka
Link Komentarze (35) »
sobota, 11 stycznia 2014

Ciasto z bardzo ciekawym kremem z kaszy manny i budyniu. Brzoskwinie, kruche ciasto, kruszonka... Mmm poezja :) Nam bardzo smakowało. Zjedzone w jeden dzień. Wykorzystałam brzoskwinie w syropie, które przygotowałam jeszcze jesienią - idealnie się nadały :). Polecam gorąco! Jest pyszne :)

 

 

Składniki na ciasto:

  • 160 g mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • 75 g cukru
  • 75 g masła

 

Mąkę, jajko, cukier i masło zagnieść na jednolite, zwarte ciasto. Uformować kulę i wstawić do lodówki na czas przygotowania masy.

 

Składniki na masę:

  • 1 budyń śmietankowy
  • 250 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3,5 łyżki kaszy manny
  • 1 jajko
  • 125 ml gęstej śmietany 12%
  • brzoskwinie

 

 Składniki na kruszonkę:

  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki pszennej

 

Połowę ilości mleka zagotować z cukrami. W pozostałym mleku rozpuścić budyń. Do wrzącego mleka wlać, rozmieszany wcześniej, budyń i kaszę manną. Całość gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż całość zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia.

Brzoskwinię pokroić w kostkę, odłożyć.

Jajko rozbełtać widelcem, dodać śmietanę, połączyć. Dodać masę budyniową z kaszą, dokładnie wymieszać. Na końcu delikatnie wmieszać brzoskwinie.

Tortownicę, o średnicy 18 cm, posmarować masłem i posypać kaszą manną. Połową ciasta wylepiamy dno i brzegi tortownicy (ok. 2 cm). Wylać masę.

Do miski przełożyć mąkę, cukier i masło. Palcami rozetrzeć masło z cukrem i mąką, aż powstanie kruszonka, wysypać ją na wierzch ciasta.  

Piec w temperaturze 175 stopni przez około 50-55 minut. Smacznego :)

 

 

18:17, ewa_ciasteczkowakraina
Link Komentarze (37) »
poniedziałek, 06 stycznia 2014

Mieliśmy wczoraj ochotę na świeże pieczywo, do sklepu nikomu nie chciało się jechać, więc zrobiliśmy swoje - smaczniejsze i zdrowsze :) Wyrabianiem i formowaniem ciasta zajął się Dawid, czym już się Wam na facebooku pochwaliłam :P Bułeczki mają fajnie chrupiącą skórkę, są puszyste i miękkie. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a przyjemnie jest zjeść jeszcze ciepłą bułkę :) Polecam.

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 350 ml letniej wody
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oleju
  • 2 łyżki maku
  • 2 łyżeczki siemienia lnianego
  • 1,5 łyżeczki słonecznika
  • 3 łyżki sezamu

 

Mąki wymieszać z drożdżami, solą i cukrem, dodać wodę, olej i zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać ziarna.

Ciasto uformować w kulę, włożyć do miski i przykryć lnianą ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut.

Po tym czasie, ciasto jeszcze chwilę wyrabiać, podzielić na równe części i formować bułki. Ułożyć je na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na 30 minut.

Piec w temperaturze 190 stopni przez około 25 minut. Smacznego :)

 

sobota, 04 stycznia 2014

Jedne z ulubionych ciasteczek mojego Narzeczonego. Nie ma się czemu dziwić - są pyszne. Kruche,  z mnóstwem chrupiących orzechów i słodką białą czekoladą. Brzmi dobrze, prawda? :) Ich kolejną zaletą jest fakt, iż robi się je błyskawicznie. 15 minut i mamy coś słodkiego na podwieczorek. I mają piękny żółty kolor. Polecam!

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 115 g miękkiego masła
  • 75 g brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 100 g białej czekolady
  • 50 g orzechów włoskich
  • szczypta soli  

 

Czekoladę pokroić w kostkę, orzechy drobno posiekać, odstawić.

Masło ubić z cukrem na gładką masę. Dodać jajko, miksować. Wmieszać mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę, czekoladę i orzechy. Dokładnie, ale delikatnie połączyć.

Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać. Kłaść na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, w 2-3 cm odstępach.

Piec około 12 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić. Smacznego :)

 


14:53, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasteczka
Link Komentarze (31) »
czwartek, 02 stycznia 2014

Delikatny, lekki torcik bananowy. Objadaliśmy się nim cały poprzedni weekend :). Ciasto nie jest skomplikowane, efektownie prezentuje się na stole. Prawda jest taka, że biszkoptowy spód przekładamy masą serową z nutką bananową i gotowe ;). Torcik nie jest zbyt słodki, za to cudownie bananowy. Najlepiej smakuje po 2-3 godzinach "leżakowania" w lodówce, gdy cały przejdzie smakiem i zapachem bananów. Polecam gorąco :) Po świętach zostało Wam z pewnością sporo bananów :P

 

Ps. Jeśli ktoś z Was chciałby polubić Domową cukiernię Ewy zapraszam tutaj :)


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 8 łyżek cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, dalej ubijając. Dodawać stopniowo żółtka, nadal miksując. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać do masy jajecznej. 

Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić i przekroić na 3 części.

 

Składniki na masę bananową:

  • 3 banany
  • 300 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 3 łyżki żelatyny
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka skórki cytrynowej
  • wiórki kokosowe (do dekoracji)

 

Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach gorącej wody. Odstawić.

Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę.

Serki homogenizowane wymieszać ze śmietaną, dodać cukier waniliowy, skórkę z cytryny. Wgnieść jednego banana. Dokładnie zmiksować. 

Rozpuszczoną żelatyną połączyć z utartym masłem i dodać do masy serkowej. Dokładnie połączyć. 1/4 kremu odłożyć do dekoracji.

Na pierwszy biszkopt wyłożyć połową masy bananowej, przykryć drugim i posmarować pozostałym kremem. Przykryć ostatnim blatem ciasta, który posmarować odłożonym wcześniej kremem. Udekorować plastrami bananów i wiórkami kokosowymi. Schłodzić 2-3 godziny w lodówce. Wyciągnąć około 30 minut przed podaniem. Smacznego :)

 

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria