środa, 21 września 2016

Ciasto, które ostatnio robią niemal wszyscy ;) Jest pyszne! Lekkie - serowa pianka na delikatnym biszkopcie i kokosowy wierzch. Bardzo łatwe do zrobienia, szybkie. Nam smakowało bardzo. Polecam :)

 

 

Składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej

 

Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier i żółtka, cały czas miksując. Mąki przesiać, łyżka po łyżce dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając, najlepiej drewnianą szpatułką. 

Dno formy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 20 minut. Wystudzić. Przekroić na dwie części.

 

Masa:

  • 500 g twarogu zmielonego minimum trzykrotnie
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania śnieżki
  • 250 ml mleka
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 500 ml wrzącej wody

 

Kokosowa posypka:

  • 6 łyżek wiórków kokosowych
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru

 

Galaretki rozpuścić w 500 ml wrzącej wody, odłożyć do wystudzenia.

Śnieżki zalać mlekiem, ubijać przez kilka minut aż powstanie gęsta, ubita śmietana. Dodać cukier puder i twaróg, zmiksować do połączenia. 

Wystudzoną galaretkę stopniowo wlewać do masy serowej, ciągle miksując. Schłodzić w lodówce.

Lekko tężejącą masę śmietanowo-serową wylać na wystudzony biszkopt, przykryć drugim biszkoptem, wstawić do lodówki, by masa całkowicie stężała. 

Przygotować kokosową posypkę - masło stopić w rondelku, dodać cukier i wiórki kokosowe, smażyć kilka minut, na złoty kolor, mieszać.

Wystudzoną posypkę wyłożyć na wierzch biszkoptu, wyrównać. Smacznego :)

 

środa, 14 września 2016

Pogoda nas rozpieszcza, czas więc na lody :) Miętowe, bardzo orzeźwiające i intensywne w smaku. Z dodatkiem drobniutkich kawałków gorzkiej czekolady, smakują cudownie

 

 

Składniki:

  • 400 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 400 g śmietany 36%
  • 150 g cukru pudru
  • 75 g świeżej mięty
  • 2-3 łyżeczki ekstraktu miętowego
  • 75 g gorzkiej czekolady

 

Listki mięty włożyć do misy blendera, wlać schłodzone mleko skondensowane i dokładnie zmiksować, aż powstanie gładka, jednolita masa.

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier puder. Do masy śmietanowej dodać mleko miętowe i ekstrakt miętowy, dokładnie zmiksować na puszysto.

Spienioną masę przelać do pojemnika, wstawić do zamrażalnika. Wyjąć po około 3 godzinach, wmieszać drobno posiekaną czekoladę. Zamrozić. Smacznego :)

Ps. Ilość mięty i kropli miętowych, dodanych do przepisu zależy od intensywności smaku świeżej mięty, dopasujcie tak, jak lubicie najbardziej :-)

 

00:15, ewa_ciasteczkowakraina , Mrożone
Link Komentarze (24) »
niedziela, 11 września 2016

Uwielbiam to ciasto, aż dziw, że do tej pory nie było go na blogu, za szybko zawsze znika ze stołu ;) Dwie warstwy ciasta francuskiego na maśle, przełożone warstwami: budyniową i śmietankową. Prawdziwa poezja smaku

 

 

Składniki:

  • 2 płaty ciasta francuskiego (po około 320 g każdy)

 

Dwie większe, płaskie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Na każdą blaszkę wyłożyć płat ciasta francuskiego, ocieplić, nakłuć widelcem.

Piec w temperaturze 200 stopni przez około 25-35 minut do ciemnozłotego koloru. W czasie pieczenia nakłuwać ciasto widelcem, by zlikwidować wszystkie nierówności. Ciasto ma być dobrze wypieczone, ale płaskie.

Po tym czasie ciasto wystudzić.

Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, upieczone blaty ciasta przyciąć do wymiarów formy.

 

Masa kremowa:

  • 500 ml mleka
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 25 g cukru waniliowego
  • 150 g cukru
  • 6 żółtek
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 100 g masła

 

W garnuszku z grubym dnem zagotować mleko z cukrami, po zagotowaniu dodać kremówkę, wymieszać i ponownie zagotować.

W międzyczasie żółtka zmiksować z pozostałym mlekiem, mąką ziemniaczaną i pszenną. Wlać do zagotowanej masy i ugotować budyń, często mieszać, by nie utworzyły się grudki. Wystudzić.

Masło utrzeć na jasną, puszystą masę, stopniowo dodawać budyń, cały czas ucierać. 

Na spód blaszki wyłożyć pierwszy płat ciasta francuskiego, na wierzch wyłożyć masę budyniową. Wyrównać, schłodzić w lodówce przez około 2 godziny. 

 

Masa śmietankowa:

  • 500 ml kremówki
  • 2 opakowania śmietan-fixu
  • 1 łyżka cukru pudru

 

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać śmietan-fix i cukier puder. 

 

Wykonanie - ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć na nie masę śmietankową. Przykryć drugim blatem ciasta francuskiego, obficie oprószyć cukrem pudrem. Schłodzić w lodówce. Smacznego :)

08:33, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasta i ciastka z kremem
Link Komentarze (19) »
czwartek, 08 września 2016

Fantastyczne, kawowe ciasto z odrobinką alkoholu i masą na bazie serków homogenizowanych i mleka w proszku. Kakaowe biszkopty, mocno nasączone kawowym ponczem, oprószone gorzkim kakao. Ciasto rozpływa się w ustach, smakuje fenomenalnie, od razu podbiło nasze kubki smakowe. Najlepsze na drugi dzień, gdy smaki się przegryzą. Polecam! :)

 

 

Składniki na biszkopt:

  • 4 duże jajka
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki wody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Krem:

  • 200 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 400 g serka homogenizowanego waniliowego

 

Poncz:

  • 300 ml bardzo mocnej kawy
  • 100 ml likieru kawowego

+

  • 1 duża paczka okrągłych biszkoptów
  • gorzkie kakao

 

Jajka ubić z solą i cukier na jasną, puszystą masę. Następnie, stopniowo, dodawać olej i wodę, zmiksować. 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do masy jajecznej, delikatnie wmieszać łyżką. 

Masę przelać do natłuszczonej i oprószonej mąką blachy o wymiarach 24 x 28 cm. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Schłodzić, przekroić na dwie części.

Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Do masy maślanej dodać mleko w proszku i serki homogenizowane, zmiksować do połączenia składników.

Pierwszy blat ciasta wyłożyć do formy, nasączyć kawą wymieszaną z likierem, wyłożyć połowę masy. Na masie ułożyć zamoczone w ponczu biszkopty, lekko oprószyć je kakao. Biszkopty przykryć drugim blatem, lekko posmarowanym kremem (około 1/3 z pozostałej połowy).

Wierzch ciasta naponczować, posmarować pozostałą masą, ułożyć na niej naponczowane biszkopty. Wierzch obficie oprószyć kakao. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego :)

 

Inspiracja

niedziela, 04 września 2016

Macie jeszcze maliny? U mnie sezon na te owoce dopiero się rozpoczął ;) Na krzaczkach mam ich całe mnóstwo, większość zjadam od razu, część postanowiłam wykorzystać do przygotowania czegoś dobrego. Tym razem wybór padł na lekki, szybki i pyszny deser z malinami w roli głównej, z dodatkiem kremówki i bez, niebo w buzi

Ps. Jeśli w najbliższym czasie będziecie musieli kupić kilka gadżetów do pokoju niemowlęcego polecam http://babydeco.eu/. W mojej rodzinie narodzi się niedługo sporo dzieci, a ja, jako dobra ciocia, już myślę o fajnych upominkach, wybrałam między innymi śliczną, pluszową owieczkę i standardowo - kocyk i grzechotkę, wszystko wykonane perfekcyjnie. Warto zapoznać się z ofertą :)

 

 

Składniki:

  • 300 ml kremówki
  • kilka bezików
  • maliny
  • cukier puder

 

Kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder do smaku. Beziki rozkruszyć.

Do pucharków wykładać ubitą śmietanę, na niej pokruszone bezy i maliny. Smacznego :)

Tagi: maliny
17:30, ewa_ciasteczkowakraina , Desery
Link Komentarze (17) »
czwartek, 25 sierpnia 2016

Przepyszne ciasto, powiem więcej, nie pamiętam kiedy jadłam tak dobry sernik ;) Idealne kruche ciasto i gęsta masa sernikowa a do tego mnóstwo świeżych, sezonowych owoców... Brzmi pysznie, prawda? ;) Jestem pewna, że smak tego sernika zachwyci Was równie mocno jak i mnie. Polecam! :)

 

 

Składniki na ciasto:

  • 175 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g miękkiego masła
  • 75 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego

 

Masło posiekać, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto, aż zacznie przypominać kruszonkę. Przełożyć do miski, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 60 minut.

Po wyjęciu ciasta z lodówki połowę kruszonki wysypać do formy o średnicy 23 cm, uprzedni wyłożonej papierem do pieczenia (spód). Dociskając, wylepić dno tortownicy. Podpiec w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut.

 

Masa serowa:

  • 500 g twarogu zmielonego minimum trzykrotnie
  • 250 g mascarpone
  • 3 duże jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
  • 450 g owoców ( u mnie jeżyny, porzeczki i maliny)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

W misce umieścić twaróg, mascarpone, jajka, mąkę pszenną, cukier i ekstrakt cytrynowy, zmiksować tylko do połączenia składników. 

Owoce oprószyć mąką ziemniaczaną, delikatne wmieszać je do masy serowej. 

Na podpieczony spód wyłożyć masę serową z owocami, posypać resztą kruszonki. 

Piec w temperaturze 175 stopni przez około 50 minut, wystudzić w piekarniku. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)

 

11:05, ewa_ciasteczkowakraina , Serniki pieczone
Link Komentarze (24) »
czwartek, 18 sierpnia 2016

Pyszne ciasto, słodkie, z kremem i kokosowo-orzechową bezą. Poezja smaku <3 nie jest trudne do zrobienia, jednak trochę czasochłonne. Przepis dostałam od Basi, mojej koleżanki z pracy, która bardzo zachwalała to ciasto no i nie rozczarowałam się jego smakiem :) Jestem pewna, że i Was zauroczy. To jak, pieczecie? ;)

Ps. Zajrzyjcie tutaj - http://www.chromecrm.com/

 

 

Składniki:

Biszkopt czekoladowy:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki kakao
  • 50 g gorzkiej czekolady

 

Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru. Dodać żółtka, jedno po drugim, delikatnie zmiksować.

Mąkę przesiać z kakao, dodać startą czekoladę, połączyć. Stopniowo dodawać do masy jajecznej, mieszać bardzo delikatnie. 

Masę wylać do blachy o wymiarach 25 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (spód). Piec w temperaturze 160 stopni przez około 35 minut. Wystudzić.

 

Beza kokosowo - orzechowa:

  • 8 białek
  • 400 g pokrojonych drobno orzechów włoskich
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 duże Prince Polo
  • 8 łyżek cukru

 

Prince Polo pokroić na małe kawałki, odłożyć.

Białka ubić z cukrem na sztywno. Dodać orzechy, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i pokrojone Prince Polo, dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut.Wystudzić.

Po upieczeniu i wystudzeniu blaszkę odwrócić i obłożyć wilgotną ściereczką, papier się odmoczy i łatwiej będzie go zdjąć.

 

Krem:

  • 200 g masła
  • 8 żółtek
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 100 g gorzkiej czekolady

 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić.

Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, dodawać żółtka, jedno po drugim, cały czas ucierać. Do masy wlać wystudzoną, płynną czekoladę, dokładnie wymieszać.

 

Wykonanie - Biszkopt ułożyć na paterze, posmarować go kremem i przykryć bezą kokosowo-orzechową. Schłodzić w lodówce.

Gotowe ciasto wyjąć około 30 minut przed podaniem. Smacznego :)

 

niedziela, 14 sierpnia 2016

Danie, które smakuje jeszcze lepiej niż wygląda. Może wydaję się skomplikowane, ale robi się je niemal błyskawicznie. Całość wspaniale komponuje się ze sobą. Pieczarki faszerowane pasztetem, zapiekane pod serową kołderką, podawane na makaronowych gniazdkach i szpinak... Niebo w buzi. Polecam, bo warto spróbować ;)

Ps. Zajrzyjcie - http://profi.com.pl/

 

Składniki:

  • 1 opakowanie pasztetu Wielkopolskiego drobiowego z czosnkiem PROFI
  • 10 świeżych, dużych pieczarek
  • 75 g żółtego sera
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 250 g makaronu wstążki
  • sól, pieprz

 

Pieczarki umyć, wyciąć ogonki i część miąższu. Do każdej pieczarki nałożyć około 1,5 łyżeczki pasztetu, wierzch posypać tartym, żółtym serem. Zapiec w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 200 stopni.

Ogonki pieczarek i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na oleju kokosowym, do zarumienienia. Pod koniec smażenia dodać rozdrobniony szpinak, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.

Makaron ugotować w osolonej wodzie,odcedzić. 

Na talerze wyłożyć makaronowe gniazdka, na każdym położyć 1 łyżkę szpinaku i zapieczoną z pasztetem pieczarkę. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego :)

 

 

Przepis dodaję do akcji:

   Wakacje z Profi

Tagi: szpinak
00:19, ewa_ciasteczkowakraina , Inne
Link Komentarze (23) »
sobota, 13 sierpnia 2016

Jak sama nazwa wskazuje, to ciasto smakuje bajecznie :) Lekkie, delikatne, wspaniałe. Rozpływa się w ustach - biszkopt, galaretka z kawałkami wiśni, masa karpatkowa i krem śmietankowy. Całość smakuje obłędnie! Spróbujcie koniecznie, polecam :)

Ps. Zapraszam na http://autakrajowe.com.pl/

 

 

Składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Galaretka wiśniowa:

  • 2 galaretki wiśniowe
  • 400 g wiśni
  • 750 ml wrzącej wody

 

Krem karpatkowy:

  • 1 l mleka
  • 5 łyżeczek cukru waniliowego
  • 100 g cukru
  • 80 g mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

 

Masa śmietanowa:

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

+

  • podłużne biszkopty

 

Biszkopt - Jajka wbić do miski i ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, utrzeć. Gotową masę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Wystudzić.

Galaretka - Galaretki rozpuścić w 750 ml wrzącej wody, odłożyć do wystudzenia. 

Wiśnie zblendować, tak by zostały małe kawałki owoców, wymieszać z wystudzoną galaretką, odstawić do stężenia.

Krem karpatkowy - Do 1 szklanki mleka wsypać mąki i dodać jajka. Wszystko dokładnie rozbić trzepaczką, by nie było grudek.

Pozostałe mleko zagotować z cukrami i masłem. Na wrzące mleko małym strumieniem wlewać wcześniej rozpuszczone mąki i jajka w mleku. Cały czas mieszać. Całość ponownie zagotować, zdjąć z ognia i mieszać tak długo, aż będzie gładka masa. Wystudzić.

Masa śmietanowa - Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać mascarpone, zmiksować.

Wykonanie - Na biszkopt  wyłożyć tężejącą galaretkę, schłodzić w lodówce.

Na stężonych wiśniach rozsmarować krem karpatkowy, na nim ułożyć biszkopty. Całość przykryć bitą śmietaną . Schłodzić w lodówce. Smacznego :)

 

 

środa, 10 sierpnia 2016

Pyszny, lekki i zdrowy koktajl. Idealny na drugie śniadanie lub podwieczorek. Do zrobienia w dwie minuty :) Najlepiej smakuje schłodzony. Polecam :)

Ps. Osobom mieszkającym we Wrocławiu (szczególnie studentom ) polecam http://www.wroclawksero.pl/

 

 

Składniki:

  • 400 g jagód
  • garść szpinaku
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki miodu

 

Jagody opłukać i przełożyć do naczynia, dodać szpinak, jogurt naturalny, mleko i miód. Całość dokładnie zmiksować. Przed podaniem schłodzić. Smacznego :)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 51

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria