czwartek, 18 sierpnia 2016

Pyszne ciasto, słodkie, z kremem i kokosowo-orzechową bezą. Poezja smaku <3 nie jest trudne do zrobienia, jednak trochę czasochłonne. Przepis dostałam od Basi, mojej koleżanki z pracy, która bardzo zachwalała to ciasto no i nie rozczarowałam się jego smakiem :) Jestem pewna, że i Was zauroczy. To jak, pieczecie? ;)

Ps. Zajrzyjcie tutaj - http://www.chromecrm.com/

 

 

Składniki:

Biszkopt czekoladowy:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki kakao
  • 50 g gorzkiej czekolady

 

Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru. Dodać żółtka, jedno po drugim, delikatnie zmiksować.

Mąkę przesiać z kakao, dodać startą czekoladę, połączyć. Stopniowo dodawać do masy jajecznej, mieszać bardzo delikatnie. 

Masę wylać do blachy o wymiarach 25 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (spód). Piec w temperaturze 160 stopni przez około 35 minut. Wystudzić.

 

Beza kokosowo - orzechowa:

  • 8 białek
  • 400 g pokrojonych drobno orzechów włoskich
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 duże Prince Polo
  • 8 łyżek cukru

 

Prince Polo pokroić na małe kawałki, odłożyć.

Białka ubić z cukrem na sztywno. Dodać orzechy, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i pokrojone Prince Polo, dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut.Wystudzić.

Po upieczeniu i wystudzeniu blaszkę odwrócić i obłożyć wilgotną ściereczką, papier się odmoczy i łatwiej będzie go zdjąć.

 

Krem:

  • 200 g masła
  • 8 żółtek
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 100 g gorzkiej czekolady

 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić.

Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, dodawać żółtka, jedno po drugim, cały czas ucierać. Do masy wlać wystudzoną, płynną czekoladę, dokładnie wymieszać.

 

Wykonanie - Biszkopt ułożyć na paterze, posmarować go kremem i przykryć bezą kokosowo-orzechową. Schłodzić w lodówce.

Gotowe ciasto wyjąć około 30 minut przed podaniem. Smacznego :)

 

niedziela, 14 sierpnia 2016

Danie, które smakuje jeszcze lepiej niż wygląda. Może wydaję się skomplikowane, ale robi się je niemal błyskawicznie. Całość wspaniale komponuje się ze sobą. Pieczarki faszerowane pasztetem, zapiekane pod serową kołderką, podawane na makaronowych gniazdkach i szpinak... Niebo w buzi. Polecam, bo warto spróbować ;)

Ps. Zajrzyjcie - http://profi.com.pl/

 

Składniki:

  • 1 opakowanie pasztetu Wielkopolskiego drobiowego z czosnkiem PROFI
  • 10 świeżych, dużych pieczarek
  • 75 g żółtego sera
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 250 g makaronu wstążki
  • sól, pieprz

 

Pieczarki umyć, wyciąć ogonki i część miąższu. Do każdej pieczarki nałożyć około 1,5 łyżeczki pasztetu, wierzch posypać tartym, żółtym serem. Zapiec w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 200 stopni.

Ogonki pieczarek i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na oleju kokosowym, do zarumienienia. Pod koniec smażenia dodać rozdrobniony szpinak, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.

Makaron ugotować w osolonej wodzie,odcedzić. 

Na talerze wyłożyć makaronowe gniazdka, na każdym położyć 1 łyżkę szpinaku i zapieczoną z pasztetem pieczarkę. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego :)

 

 

Przepis dodaję do akcji:

   Wakacje z Profi

Tagi: szpinak
00:19, ewa_ciasteczkowakraina , Inne
Link Komentarze (23) »
sobota, 13 sierpnia 2016

Jak sama nazwa wskazuje, to ciasto smakuje bajecznie :) Lekkie, delikatne, wspaniałe. Rozpływa się w ustach - biszkopt, galaretka z kawałkami wiśni, masa karpatkowa i krem śmietankowy. Całość smakuje obłędnie! Spróbujcie koniecznie, polecam :)

Ps. Zapraszam na http://autakrajowe.com.pl/

 

 

Składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Galaretka wiśniowa:

  • 2 galaretki wiśniowe
  • 400 g wiśni
  • 750 ml wrzącej wody

 

Krem karpatkowy:

  • 1 l mleka
  • 5 łyżeczek cukru waniliowego
  • 100 g cukru
  • 80 g mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

 

Masa śmietanowa:

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

+

  • podłużne biszkopty

 

Biszkopt - Jajka wbić do miski i ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, utrzeć. Gotową masę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Wystudzić.

Galaretka - Galaretki rozpuścić w 750 ml wrzącej wody, odłożyć do wystudzenia. 

Wiśnie zblendować, tak by zostały małe kawałki owoców, wymieszać z wystudzoną galaretką, odstawić do stężenia.

Krem karpatkowy - Do 1 szklanki mleka wsypać mąki i dodać jajka. Wszystko dokładnie rozbić trzepaczką, by nie było grudek.

Pozostałe mleko zagotować z cukrami i masłem. Na wrzące mleko małym strumieniem wlewać wcześniej rozpuszczone mąki i jajka w mleku. Cały czas mieszać. Całość ponownie zagotować, zdjąć z ognia i mieszać tak długo, aż będzie gładka masa. Wystudzić.

Masa śmietanowa - Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać mascarpone, zmiksować.

Wykonanie - Na biszkopt  wyłożyć tężejącą galaretkę, schłodzić w lodówce.

Na stężonych wiśniach rozsmarować krem karpatkowy, na nim ułożyć biszkopty. Całość przykryć bitą śmietaną . Schłodzić w lodówce. Smacznego :)

 

 

środa, 10 sierpnia 2016

Pyszny, lekki i zdrowy koktajl. Idealny na drugie śniadanie lub podwieczorek. Do zrobienia w dwie minuty :) Najlepiej smakuje schłodzony. Polecam :)

Ps. Osobom mieszkającym we Wrocławiu (szczególnie studentom ) polecam http://www.wroclawksero.pl/

 

 

Składniki:

  • 400 g jagód
  • garść szpinaku
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki miodu

 

Jagody opłukać i przełożyć do naczynia, dodać szpinak, jogurt naturalny, mleko i miód. Całość dokładnie zmiksować. Przed podaniem schłodzić. Smacznego :)

wtorek, 09 sierpnia 2016

Idealne lody na upalną pogodę ;) Orzeźwiające, mało kaloryczne, pyszne! Mango i brzoskwinia to naprawdę zgrany duet. Niezbyt słodkie, bardzo owocowe. Polecam!

Ps. Akwarystów zapraszam na http://www.plantica.pl/, warto zajrzeć :)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 1 dojrzałe, miękkie mango
  • 2 dojrzałe brzoskwinie
  • 125 ml wody
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny

 

Wodę podgrzać z cukrem pudrem do rozpuszczenia. Dodać mango i brzoskwinie, zmiksować na gładko. Dodać sok z cytryny, wymieszać. Wstawić do zamrażalnika, wyciągnąć po około 60 minutach i ponownie zmiksować, powtórzyć dwa - trzy razy. Smacznego :)

00:13, ewa_ciasteczkowakraina , Mrożone
Link Komentarze (21) »
poniedziałek, 08 sierpnia 2016

Klasyczne połączenie czekolady i wiśni z kremem śmietankowym :) Może na wyrost nazwane torcikiem szwardzwaldzkim, ale jakoś ta nazwa pasuje mi do tego wypieku ;) Ciasto jest miękkie i delikatne. Galaretka z wiśni świetnie przełamuje słodki smak ciasta i kremu. Całość smakuje cudownie, warto się skusić na to ciacho, polecam!

Powoli szykuje się do urządzania mieszkania, niby jeszcze długa droga do końca budowy, ale już coraz śmielej przeglądam katalogi wnętrzarskie czy strony internetowe. Ostatnio natrafiłam na https://www.bellodecor.com.pl/ i przepadłam! Czego tam nie ma... Porcelana najwyższej jakości, piękne zestawy, już wyobrażam sobie jak wyglądałyby w mojej jadalni, w odrestaurowanym kredensie... Seria Clara Gold skradła moje serce, zobaczcie sami, może i Wam coś wpadnie w oko? ;)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 125 ml mleka
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 125 ml śmietany 12%
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

Galaretka wiśniowa:

  • 300 g mrożonych wiśni
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 250 ml wrzącej wody

 

Krem śmietankowy:

  • 500 g mascarpone
  • 250 ml śmietany 30%
  • 3-4 łyżki cukru pudru

 

Galaretka wiśniowa - owoce rozmrozić, krótko zblendować, odłożyć. Galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzącej wody, odstawić do wystudzenia. Zimną, ale płynną galaretką połączyć z wiśniami, odstawić do stężenia.

Ciasto - Mleko podgrzać, do gorącego dodać połamaną czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia i wystudzić.

Jajko utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, wlać olej, śmietanę, ekstrakt i wystudzone mleko z czekoladą, zmiksować, tylko do połączenia składników. 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao, dodać do masy, delikatnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką. 

Dno formy o wymiarach 23 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić i przekroić na 2 części, można zostawić okruchy do dekoracji ciasta.

Pierwszy blat ciasta ponownie przełożyć do blaszki, wyłożyć tężejącą galaretkę, przykryć drugim blatem i schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia. Przygotować krem.

Krem śmietankowy - kremówkę ubić na sztywno z zagęstnikiem i cukrem pudrem, i mascarpone, wyłożyć go na drugi blat ciasta, wyrównać, udekorować okruchami ciasta. Schłodzić w lodówce. Smacznego :)

sobota, 06 sierpnia 2016

Ciasto, które kiedyś mogliście już zobaczyć na blogu, ale jest tak pyszne, że postanowiłam przypomnieć Wam ten przepis :) To ulubione ciasto mojego brata, dlatego często gości w naszym domu. Przepis ze starego zeszytu mamy, tam zawsze znajduje coś pysznego ;) Izaura to sernik zatopiony w czekoladowym cieście z dużą ilością polewy... Pychotka! Polecam :)

Ps. Jeśli ktoś szuka mieszkania w stolicy, polecam deweloper warszawa :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto i polewę:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 250 g margaryny
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 5 łyżek wody

 

Margarynę, cukier, kakao, wodę i cukier waniliowy gotować około 5-8 minut, do momentu rozpuszczenia się cukrów. Odstawić do wystudzenia.

Żółtka oddzielić od białek. Do zimnej masy dodać 2 żółtka i wymieszać na jednolitą masę. Odlać 0,5 szklanki masy, będzie potrzebna na polewę.  Białka ubić na sztywną pianę. Do reszty masy dodać mąkę, proszę do pieczenia i pianę z białek, wymieszać i przelać do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić.


Masa serowa:

  • 500 g twarogu w kostce
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • wiórki kokosowe

 

Twaróg, jajko, cukier i masło utrzeć na gładką i jednolitą masę, wyłożyć na masę ( ja robię kleksy łyżką stołową).

Piec około 45-50 minut w temperaturze 200 stopni. Gorące ciasto polać, odlaną wcześniej, polewą i posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego :)

 


09:44, ewa_ciasteczkowakraina , Serniki pieczone
Link Komentarze (14) »
środa, 03 sierpnia 2016

Chleb inny niż te, które do tej pory jadłam. Chleb z samych nasion, bez mąki, drożdży, zakwasu... Łatwy i szybki do zrobienia, bez konieczności wyrabiania. Miękki, wilgotny, pachnie orzechami. Bogaty w błonnik, bardzo syci. Polecam, może zmieni i Wasze życie? ;)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na 1 bochenek:

  • 140 g ziaren słonecznika
  • 90 g siemienia lnianego
  • 60 g orzechów włoskich
  • 145 g płatków owsianych
  • 4 łyżki nasion babki płesznik
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 3 łyżki roztopionego masła kokosowego
  • 350 ml wody
  • 2 łyżki nasion chia

 

W misce wymieszać wszystkie suche składniki, czyli słonecznik, siemię lniane, orzechy włoskie, płatki owsiane, nasiona babki płesznik, sól i chia. W drugim naczyniu połączyć wodę, syrop klonowy i olej kokosowy.

Zawartość obu naczyń dokładnie wymieszać, do połączenia składników.

Masę przełożyć do małej keksówki, wysmarowanej masłem. Wyrównać, owinąć folią spożywczą i odłożyć w ciepłe miejsce na około 3-4 godziny.

Piec w temperaturze 175 stopni przez około 50 minut. Wyjąć z formy, wystudzić. Smacznego :)

 


poniedziałek, 01 sierpnia 2016

Ciasto, które od dłuższego czasu robi furorę w sieci, od dawna miałam ochotę je zrobić i wreszcie nadarzyła się ku temu okazja ;) No cóż, mogę żałować tylko, że tak późno się zdecydowałam, bo ciasto jest przepyszne! Delikatne, niezbyt różni się od smaku oryginalnego batonika, szybkie i bez pieczenia ;) Polecam, najlepszą rekomendacją niech będzie to, iż cała blaszka zniknęła na jednej imprezie, pycha! :)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 350 ml śmietany 30%
  • 250 g mascarpone
  • 200 g herbatników
  • 2 białe czekolady
  • 1 mleczna czekolada
  • 1 gorzka czekolada
  • płatki śniadaniowe Nestle Kangus lub inne (pszenica w miodzie)

 

Białe czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, odłożyć do wystudzenia. 

200 ml kremówki ubić na sztywno, dodać mascarpone, zmiksować. Ciągle miksując, do masy śmietanowej stopniowo wlewać wystudzoną, płynną czekoladę, miksować tylko do połączenia składników. Dodać 2-3 szklanki płatków śniadaniowych i delikatnie wymieszać łyżką.

Mleczną i gorzką czekoladę także rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić.

150 ml kremówki ubić na sztywno, dodać wystudzoną, płynną czekoladę, dokładnie połączyć.

Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie ciasno ułożyć pierwszą warstwę herbatników, wyłożyć jasną masę, wyrównać. Ułożyć kolejną warstwę herbatników, przykryć ciemnym kremem, wyrównać. Wierzch udekorować pszenicą. Schłodzić w lodówce. Smacznego :)

 


Tagi: czekolada
06:23, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasta bez pieczenia
Link Komentarze (17) »
środa, 27 lipca 2016

Przepyszne ciasto! Mocno czekoladowe, miękkie i wilgotne. Praktycznie z tego samego przepisu co babeczki czekoladowe z cukinią :) Ciężko poprzestać na jednym kawałku, ciężko się domyślić, że głównym składnikiem ciasta jest cukinia :-) Polecam, na pewno zjecie ze smakiem :)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 115 g miękkiego masła
  • 225 g cukru
  • 125 ml oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 125 ml jogurtu naturalnego
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g kakao
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 350 g cukinii startej na grubych oczkach
  • 50 g gorzkiej, posiekanej czekolady

 

Mąkę, sól, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiać, odłożyć.

Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia składników. Stopniowo wlewać olej, cały czas miksując. Dodać ekstrakt waniliowy, wymieszać.

Do utartej masy przesiać suche składniki na przemian z jogurtem naturalnym, mieszając drewnianą łyżką tylko do połączenia składników. Dodać kawę rozpuszczalną, wymieszać. Dodać startą cukinię i posiekaną czekoladę, delikatnie połączyć.

Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Udekorować polewą czekoladową. Smacznego :)

 


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 52

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria