piątek, 17 listopada 2017

Pyszny, kremowy, gładki sernik z mocno wyczuwalną, alkoholową nutą. Zdecydowanie nie dla dzieci ;) Z kawałkami czekolady, smakuje po prostu dobrze a może nawet i lepiej ;) Łatwy do zrobienia, żałuję, że nie mogę pokazać Wam zdjęcia w przekroju, ale sernik brałam ze sobą na spotkanie u przyjaciół, tam też wszystkim smakował ;) Spróbujcie i Wy, polecam!

 

 

Składniki na spód:

  • 190 g ciastek pełnoziarnistych
  • 60 g roztopionego masła

 

Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.

Tortownicę o średnicy 21 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.

 

Składniki na masę serową:

  • 750 g twarogu zmielonego minimum dwukrotnie
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 ml ajerkoniaku
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 150 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady

 

W misie miksera umieścić wszystkie składniki (oprócz czekolady). Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. Na końcu dodać posiekaną czekoladę, wymieszać.

Masę serową wylać na schłodzony spód, wyrównać.

Piec w temperaturze 150 stopni przez około 60 - 75 minut. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.

Udekorować wiórkami czekoladowymi. Smacznego :)

 


poniedziałek, 30 października 2017

Czekoladowo się nam na blogu zrobiło ;) To dobrze! Pogoda za oknem taka, że nic tylko sięgać po czekoladowe słodkości ;) Dziś mam dla Was pyszne, ekspresowe babeczki czekoladowe z twarogowym nadzieniem. Udekorowane, oczywiście, polewą czekoladową. Smakują bosko! Polecam :)

 


 

Składniki: (12 stuk)

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki kako
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

Nadzienie:

  • 125 g zmielonego twarogu
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 białko

 

Nadzienie serowe - ser wymieszać z cukrem, mąką pszenną i białkiem. Masę włożyć do zamrażalnika na czas przygotowywania ciasta.

Ciasto - Mąkę przesiać, dodać cukier, kakao, sodę i sól, wymieszać. Do suchych składników wlać wodę, maślankę, olej, ocet winny i ekstrakt waniliowy. Składniki delikatnie połączyć, najlepiej przy pomocy drewnianej łyżki.

Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Ciasto wykładać do 1/3 ich wysokości, nałożyć po 1 łyżce zmrożonego nadzienia serowego, przykryć ciastem, mniej więcej do 2/3 wysokości papilotek. Piec w temperaturze 175 stopni przez około 30 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić, udekorować polewą czekoladową. Smacznego :)

 


niedziela, 15 października 2017

Wspaniałe ciasto! Mięsiste, mokre, idealnie czekoladowe z wiśniami, które przełamują słodycz ciasta i czekoladowej polewy. Łatwe i szybkie do zrobienia. Ładnie się prezentuje a z przepisu wychodzi duża, podzielna blacha, w sam raz na spotkanie z przyjaciółmi :) Polecam!

PS Zapraszam do zapoznania się z ofertą  inspirion.pl - mnóstwo gadżetów na każdą okazję ;)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 9 łyżek kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g cukru
  • 2 jajka
  • 125 ml kefiru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki likieru kawowego
  • 130 g masła
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki wody
  • 400 g wiśni

 

Polewa czekoladowa:

  • 250 g kremówki
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady

 

Mąkę, kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i cukrem. W drugim naczyniu jajka z maślanką, ekstraktem wanliowym i likierem wymieszać mikserem ustawionym na najniższych obrotach przez około 30 sekund.

W rondelku podgrzać wodę, posiekane masło i sól, wymieszać, podgrzewać do rozpuszczenia masła.

Do suchych składników powoli dodawać, mieszając, wodę za masłem. Dodać jajka z maślanką i krótko mieszać, tylko do połączenia składników.

Wiśnie ułożyć na dnie blaszki  wymiarach 20 x 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i zalewać ciastem. Piec przez około 40-45 minut, do tzw. suchego patyczka.

Ciasto wyjąć z piekarnika, przestudzić przez około 15 minut. Po tym czasie ciasto odwrócić, zdjąć papier o pieczenia i całkowicie wystudzić.

Polewa czekoladowa - W rondelku podgrzać na małym ogniu śmietankę i połamane czekolady, cały czas mieszając, aż czekolady się rozpuszczą i powstawanie jednolita masa. Polewę przestudzić, aż masa zgęstnieje, udekorować nią wierzch ciasta. Smacznego :)

 


wtorek, 03 października 2017

drewnolandia.pl - strona, na której znajdziecie altany ogrodowe i domy drewniane zaprojektowane indywidualnie dla każdego klienta. 

Sama firma jest znana na rynku od lat - producent solidnych i ekologicznych domów drewnianych. Pięknie się prezentują, są również bardzo praktyczne.

Firma wykonuje także m.in. drewutnie, domki drewniane dla dzieci czy wiaty samochodowe.

 

Drewnolandia.pl - producent domków z drewna, drewnianych garaży, altanek, altan

 

Wszystkie oferowane produkty można zakupić w systemie ratalnym.

Zarówno altany jak domki całoroczne czy letnie można zakupić w różnym stylu, kolorze czy formie, dla tej firmy nie ma rzeczy niemożliwych!

Drewno, które wykorzystywane są do wytwarzania produktów jest zaimpregnowane i posiada wysoką odporność na wszelkie uszkodzenia.

Bogata oferta, zajrzyjcie na stronę a może już na wiosnę na Wasze działce czy w ogrodzie zagości drewniany domek dla dzieci lub dla Was samych :)

19:53, ewa_ciasteczkowakraina , Z całkiem innej beczki
Link

Najlepsze śniadanie, czyli jogurt z domowym muesli i świeżymi owocami na lekki początek dnia :) Tak łatwe, że chyba nawet przepis nie potrzebny ;) Uwielbiam!

PS - centrumaudio.pl największy sklep ze sprzętem audio dla Waszych samochodów, bogata oferta, zajrzyjcie koniecznie ;)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 250 g jogurtu naturalnego
  • muesli
  • ulubione owoce

 

Na spodzie miseczki ułożyć jogurt naturalny, dodać muesli i owoce. Smacznego ;)

niedziela, 24 września 2017

Wspominamy lato w pysznych wypiekach :) Sezon truskawkowy trwa zdecydowanie za krótko, także myślę, że już teraz można zacząć wykorzystywać zamrożone owoce ;) Sam sernik smakuje wspaniale - z mnóstwem truskawek, jest niski, na herbatnikach. Uwielbiam takie przepisy - szybkie, nieskomplikowane z cudownie pysznym efektem końcowym :) Polecam!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na mus truskawkowy:

  • 500 g truskawek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 4 łyżki brązowego cukru

 

W naczyniu żaroodpornym wymieszać przepołowione truskawki z octem balsamicznym i brązowym cukrem. Wstawić do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika i zapiekać przez około 35 - 40 minut (mrożone kilka minut dłużej), bez pokrywki. Wyjąć, wystudzić, zmiksować blenderem na puree.

 

Masa serowa:

  • 750 g twarogu zmielonego minimum trzykrotnie
  • 250 g kremówki
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

+

  • 2 opakowania prostokątnych herbatników

 

W misie miksera umieścić wszystkie składniki (oprócz herbatników). Zmiksować tylko do połączenia.

Wykonanie - Formę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na spodzie ułożyć herbatniki, jeden obok drugiego.

Masę serową przełożyć na herbatniki, na wierzch masy serowej wyłożyć truskawkowy mus, tworząc esy-floresy.

Piec w temperaturze 160 stopni przez około 45 - 50 minut. Sernik powinien być wypieczony i ścięty przy dotyku patyczkiem. Wystudzić. Smacznego :)


 

00:15, ewa_ciasteczkowakraina , Serniki pieczone
Link Komentarze (16) »
środa, 13 września 2017

Najłatwiejszy tort jaki znajdziecie na blogu. Puszysty biszkopt i lekki, truskawkowy krem na śmietanie. Smakuje niebiańsko ;) Skradł nasze serca, jak dobrze, że zamroziłam sporą ilość truskawek! ;) Bardzo dobrze się prezentuje, w prosty sposób deserowo zadowolicie swoich bliskich ;) Polecam!

PS innbusiness.pl - kompleksowa realizacja wdrożeń systemów do obsługi biznesowych procesów, praktykowana w 3 punktach - wdrożenie, utrzymanie, rozwijanie. Sprawdźcie sami ;)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

 

Masa truskawkowa:

  • 700 g truskawek
  • 750 ml śmietany kremówki
  • 10 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny

 

Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijać . Do białek dodawać żółtka, jedno po drugim, miksując do połączenia. Do masy jajecznej dodać przesiane mąki, całość delikatnie wymieszać. 

Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia Masę przełożyć do tortownicy. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut. 

Biszkopt całkowicie wystudzić, przekroić na pół.

Masa truskawkowa - truskawki rozmrozić, dodać cukier, zmiksować na gładki mus. Żelatynę zalać wrzątkiem, mieszać do rozpuszczenia, przestudzić.

Kremówkę ubić na sztywno. Przestudzoną żelatynę wlać do musu truskawkowego, dokładnie wymieszać. Mus stopniowo wlewać do śmietany, miksować tylko do czasu aż składniki się połączą. 

Na pierwszy blat biszkoptu wyłożyć 3/4 masy truskawkowej, przykryć drugim blatem ciasta. Resztą kremu poryć wierzch i boki tortu. Całość schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego :)

 

22:08, ewa_ciasteczkowakraina , Torty
Link Komentarze (13) »
sobota, 09 września 2017

Syrniki, czyli pyszne, naprawdę wyjątkowe placuszki, które smakują podane zarówno na śniadanie jak i na podwieczorek. Pochodzą z Rosji, popularne także na Białorusi czy Ukrainie. To puszyste placuszki, których podstawowym składnikiem jest twaróg, dlatego trochę smakują jak sernik ;) Podane ze świeżymi, sezonowymi owocami - coś wspaniałego. Polecam!

PS Słyszeliście o apynews.pl? To największy w naszym kraju portal informacyjny o youtube. Codziennie spora dawka nowych informacji, idealnych dla wszystkich fanów internetowych twórców. Na stronie ekskluzywne wywiady i video z najbardziej znanymi youtuberami :) Sprawdźcie sami ;) 

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)


Składniki (na około 8 sztuk):

  • 250 g twarogu
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • szczypta sol

+

  • olej do smażenia
  • owoce i cukier puder do podania

 

Ser dokładnie rozdrobić widelcem. Dodać jajka, cukier puder i cukier puder. Wymieszać. Dodać mąkę i sól, połączyć. Ciasto będzie lekko lepiące, ale nie trzeba dosypywać mąki.


Mokrymi dłońmi lub zwilżoną łyżką nabierać porcję ciasta, obtaczać ją w mące, spłaszczać i formować placuszek.

Placki smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Osuszyć na papierowym ręczniku.


Placuszki oprószyć cukrem pudrem. Podawać z ulubionymi owocami. Smacznego :)

Tagi: twaróg
22:48, ewa_ciasteczkowakraina , Naleśniki, placuszki, gofry
Link Komentarze (17) »
środa, 06 września 2017

Tort przygotowany na urodziny uroczego czterolatka Przemka, stąd ta niecodzienna dekoracja ;) Ekstremalnie cytrynowy, ale lekki i orzeźwiający. Ze sporą ilością masła, ale nie czuć go zupełnie, gwarantuję ;) Przełożony malinami... Pyszności! Sama masa cytrynowa jest po prostu zachwycająca ;) Polecam!

PS drexpol.com.pl - podłogi do każdego wnętrze - drewniane i korkowe. Piękne, estetyczne i trwałe wykonanie. Firma z tradycjami, produkty w atrakcyjnych cenach :)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na biszkopt:

  • 8 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (odjąć 1 łyżkę)

 

Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, nadal miksować, następnie dodawać żółtka, jedno po drugim, za każdym razem dokładnie miksując.

Do masy jajecznej wsypać obie mąki, delikatnie, ale dokładnie wymieszać. 

Dno formy o wymiarach 21 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia, delikatnie przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto upuścić na podłogę z wysokości około 30 cm. Przestudzić. Przekroić na 3 blaty.

 

Krem cytrynowy:

  • 750 ml mleka
  • 250 ml soku z cytryny
  • skórka otarta z 4 cytryn
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 7 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 6 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 500 g masła

+

  • 400 g malin

 

W rondelku zagotować 1,5 szklanki mleka z cukrem. Pozostałe mleko zmiksować blenderem z mąkami, jajkami i skórką z cytryny, na gładką masę. Mleko z jajkami i mąką wlać do wrzącego mleka, mieszać cały czas, gotując gęsty budyń na niedużym ogniu i czekając, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą, wystudzić.

Masło ubić na puszystą, jasną masę. Stopniowo dodawać zimny budyń, cały czas miksując. Na samym końcu wlewać sok z cytryny, stopniowo, cały czas miksując, do połączenia.

Masę odstawić do lodówki, by lekko stężała.

Blaty biszkoptowe nasączyć wodą wymieszaną z sokiem z cytryny.

Biszkopty przełożyć masą budyniowo - maślaną i udekorować. Na każdą warstwę kremu wykładać świeże maliny. Wierzch dowolnie udekorować. Schłodzić w lodówce.

Tort wyjąć z lodówki około 30 minut przed podaniem. Smacznego :)

 

12:06, ewa_ciasteczkowakraina , Torty
Link Komentarze (9) »
poniedziałek, 04 września 2017

Gofry na maślance - są pyszne! Mocno chrupiące, idealne po prostu ;) Szybkie do zrobienia. Podajcie je ze swoimi ulubionymi dodatkami a podbiją serce każdego ;)

 

 


Gdzie to lato? ;) Zdjęcia tych gofrów, robione jeszcze nie tak dawno temu, w gorący, słoneczny dzień w moim ogrodzie. Uwielbiam go! Wiele w nim jeszcze do zrobienia, na co teraz nie ma czasu, ale na wszystko przyjdzie pora. Latem, codziennie przesiadywałam w ogrodzie, popołudniowa kawa? Tylko tam! W tym roku, jeszcze wczesną wiosną zakupiliśmy nowe meble do ogrodu, teraz tym lepiej (wygodniej) przesiadywać w altance, na świeżym powietrzu ;) Oferta homegarden.com.pl daje szerokie pole wyboru. Niełatwo było nam się zdecydować, postawiliśmy jednak na przecudną sofę ogrodową z technorattanu, która jest i wygodnym siedziskiem a także fajną ozdobą ogrodu.

 

Sofa ogrodowa z technorattanu Milano 2 w 1 Grey / Light Grey

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 1/4 szklanki mleka
  • 50 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 

Masło rozpuścić, przestudzić. Żółtka oddzielić od białek, odłożyć.

Mąkę pszenną oraz ziemniaczaną przesiać z sodą, dodać żółtka, maślankę, mleko, przestudzone masło, cukier, sól i ekstrakt waniliowy. Zmiksować na gładko.

Białka ubić na sztywno, ubitą pianę dodać do zmiksowanego wcześniej ciasta, bardzo delikatnie wymieszać.

Piec w rozgrzanej gofrownicy, przez około 3-4 minuty z każdej strony. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego :)

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 58

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria