sobota, 14 stycznia 2017

Pyszny deser, uwielbiam takie, moja rodzina też ;) Szybko znika, trochę czasochłonny, specjalne foremki też się przydadzą, ale smak wynagrodzi każdą minutę spędzoną w kuchni ;) Te z udziałem kremu śmietankowego i czekoladowego. Polecam!

Ps. Jeśli akurat jesteście na etapie planowania wakacji, polecam http://www.burco.pl/ - domy i apartamenty nad polskim morzem :)

 

 

 

Składniki na około 30 sztuk:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • 125 g kwaśnej śmietany 18%
  • szczypta soli

 

Masło posiekać, dodać mąkę, śmietanę i sól. Całość szybko zagnieść, przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 60 minut. 

Po godzinie ciasto wyjąć z lodówki. Stolnicę lekko podsypać mąką, ciasto cienko rozwałkować, na grubość około 1 mm. Pokroić w paski o szerokości 1,5 cm.

Foremki do rurek posmarować masłem, nawijać na nią paski, zaczynając od węższej części w kierunku szerszej. Jedną stronę rurki obtoczyć w cukrze, układać na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. 

Piec w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut na jasny, złoty kolor. Przestudzić, zdjąć z foremek i nadziać kremem śmietanowym.

 

Składniki na masę:

  • 400 ml śmietany 30%
  • cukier puder
  • kakao

 

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać cukier puder. Masę śmietanową podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao, delikatnie połączyć. 

 


Tagi: kakao
00:22, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasta i ciastka z kremem
Link Dodaj komentarz »
środa, 11 stycznia 2017

Raj dla wielbicieli czekolady i nutelli :) Lekki, delikatny biszkopt, krem czekoladowy... Czekoholicy będą zadowoleni ;) Polecam!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, odłożyć. 

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier a następnie żółtka, nadal ubijać. 

Do masy jajecznej dodać suche składniki, delikatnie wymieszać, najlepiej drewnianą szpatułką.

Ręcznik kuchenny obsypać cukrem waniliowym. Formę o wymiarach 28 x 42 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać masę i wyrównać.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 12 minut. Natychmiast po upieczeniu ciasto przełożyć na ręcznik papierem do góry, powoli zrywać papier, a roladę z ręczniczkiem zwijać wzdłuż dłuższego boku. Wystudzić.

 

Krem czekoladowy:

  • 200 g serka mascarpone
  • 5 łyżek nutelli

 

Mascarpone i nutellę przełożyć do naczynia, krótko zmiksować.

 

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady deserowej

 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić.

Wystudzoną roladę rozwinąć, usunąć ręcznik. Posmarować kremem czekoladowym. Zwinąć. Udekorować polewą czekoladową. Schłodzić w lodówce. Smacznego :)

 

 

niedziela, 08 stycznia 2017

Przepyszne, drożdżowe gofry z dodatkiem grubych kryształków perłowego cukru, który karmelizuje się w trakcie pieczenia, dzięki czemu gofry są chrupiące, słodkie, o smaku karmelu. Bardzo polecam. Przepyszne bez jakichkolwiek dodatków, z kleksem niesłodkiej, ubitej kremówki jeszcze lepsze :) Spróbujecie? ;)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki:

  • 230 g masła
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki letniego mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru perłowego

 

Masło rozpuścić, odłożyć do wystudzenia.

W misce wymieszać mokre składniki, czyli wystudzone, płynne masło, roztrzepane jajka, mleko i ekstrakt waniliowy. Dodać mąkę wymieszaną z suchymi drożdżami, dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 90 minut.

Kiedy ciasto podwoi objętość wsypać do niego cukier perłowy i lekko wymieszać. 

Ciasto nabierać dużą łyżką lub gałkownicą do lodów, piec w gofrownicy na złoto-brązowy kolor. Smacznego :)

 


środa, 04 stycznia 2017

Przepyszne babeczki czekoladowo - kawowe z obłędnym kremem chałwowym :) Lekkie, delikatne i miękkie. Ciężko się im oprzeć ;) Pięknie się prezentują, u nas gościły na sylwestrowym stole - smakowały wszystkim ;) Wam też je polecam!

Ps. Osobom zainteresowanym produktami do automatyzacji i identyfikacji pojazdów czy osób, opartych na rozpoznawaniu pisma (OCR) polecam https://www.autoid.pl/

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 125 g mąki pszennej
  • 35 g kakao
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 175 ml mleka
  • 75 ml oleju
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki cukru

 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odłożyć do przestudzenia. 

W misce przesiać mąkę, kakao, kawę, proszek do pieczenia i sodę, dodać cukier, odłożyć.

W drugim naczyniu wymieszać jajka z mlekiem, olejem i rozpuszczoną czekoladą. Do mokrych składników przełożyć suche, dokładnie połączyć, najlepiej drewnianą łyżką. 

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić je ciastem. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

 

Masa chałwowa:

  • 300 ml śmietany kremówki
  • 200 g chałwy
  • 200 g serka mascarpone

 

Kremówkę przelać do garnuszka, dodać rozkruszoną chałwę, podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia się chałwy. Wystudzić, schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.

Po tym czasie zimną masę chałwową zmiksować z serkiem mascarpone do czasu, aż powstanie gęsty krem.

Worek cukierniczy napełnić kremem, udekorować kremem i pokruszonymi orzechami włoskimi. Smacznego :)

 

07:19, ewa_ciasteczkowakraina , Babeczki i muffiny
Link Komentarze (20) »
czwartek, 29 grudnia 2016

Przepyszny deser z mnóstwem bakalii, owoców, kokosu i śmietany z lekko alkoholową nutą. Bardzo popularny na Śląsku, w moich okolicach też :) Zazwyczaj robiony na jakąś większą okazję typu wesele czy komunia. Smak nie do opisania, rozpływa się w ustach. Znacie? Polecam!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki na kokosowe blaty:

  • 2 białka
  • 70 g cukru
  • 100 g kokosu

 

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Do ubitych białek dodać wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać.

Masę kokosową przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (dno) i piec przez około 15 minut w temperaturze 175 stopni. Wystudzić.

 

Masa:

  • 500 ml kremówki
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 50 g rodzynek
  • 50 g migdałów
  • 50 ml wódki
  • 50 ml soku z brzoskwiń
  • owoce granatu

 

Brzoskwinie odsączyć, pokroić w kostkę. Migdały zblanszować, pokroić w słupki.

Sok z brzoskwiń wymieszać z wódką, nasączyć nim kokosowy blat, podzielić go na mniejsze części.

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odłożyć do przestudzenia. Kremówkę ubić na sztywno. Delikatnie wlać przestudzoną żelatynę, wymieszać. 

Na duży talerz warstwami wykładać poszczególne masy - najpierw ubitą śmietanę, następnie pokruszone kawałki kokosowego blatu, brzoskwinie, ziarenka granatu rodzynki i migdały. Całość formować w kopczyk, wierzch i boki udekorować śmietaną i uprażonymi kokosowymi wiórkami. Można przyozdobić dowolnymi owocami. Przed podaniem schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego :) 

sobota, 24 grudnia 2016

Wielbiciele popularnych, kokosowych batoników w czekoladzie będą usatysfakcjonowani smakiem tych pralinek :) Smakują niemal tak samo - pyszny, wilgotny kokos i mleczna czekolada... Bajeczne połączenie! Polecam :)

Ps. Jeśli ktoś z Was lubi koszulki ze śmiesznymi napisami, ma ochotę zrobić sobie lub komuś poświąteczny prezent, niech koniecznie zajrzy na stronę http://koszulkomat.eu/   :)

Korzystając z okazji, życzę Wam Kochani zdrowych, radosnych i smacznych świąt :) Trzymajcie się ciepło :*

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki:

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 80 ml kremówki
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
  • 200 g mlecznej czekolady

 

Masło rozpuścić w rondelku, dodać kremówkę, połączyć i zdjąć z ognia.

Wiórki kokosowe wymieszać z cukrem, wlać do nich rozpuszczone masło ze śmietanką, dokładnie połączyć.

Z masy kokosowej formować kulki wielkości orzecha włoskiego, gotowe schłodzić przez kilka minut w zamrażalniku.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić.

Schłodzone pralinki zanurzać w płynnej czekoladzie. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego :)

 

 

00:07, ewa_ciasteczkowakraina , Pralinki
Link Komentarze (15) »
środa, 21 grudnia 2016

Ciasto, którego smak przypomniałam sobie na jarmarku świątecznym. Zjadłam, zachwyciłam się smakiem, dostałam przepis i czym prędzej zrobiłam u siebie w domu :) Pozmieniałam co nieco, głównie z polewą i biszkoptem, ale myślę, że wizualnie wygląda niemal identycznie ;) Biszkoptowe kratki, maślano - budyniowy, kakaowy krem i mocno kakaowa polewa, udekorowane czekoladowymi kamyczkami... Uwielbiam przepisy z duszą, ten ma swoje lata, ale niezmiennie smakuje wszystkim. Takie ciasta najlepiej sprawdzają się na świątecznym stole - pięknie się prezentują i dobrze smakują a ich przygotowywanie to sama radość, która w okresie świątecznym nabiera większego znaczenia. Bardzo polecam, wbrew pozorom nie jest trudne a smak i zadowolone buzie domowników wynagrodzą Wam czas spędzony w kuchni :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na jasny biszkopt:

  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 6 łyżek oleju
  • 6 łyżek ciepłej wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta

 

Biszkopt ciemny:

  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 6 łyżek oleju
  • 6 łyżek ciepłej wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • 2 łyżki kakao

 

Masa:

  • 3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1,5 łyżki spirytusu
  • 2-3 łyżki kakao
  • 250 g masła

 

Polewa:

  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki kakao

+

  • 1 opakowanie czekoladowych kamyczków Delecta Decorada

 

Jajka ubijać z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszysta masę przez około 10 minut. Dodać olej i wodę, miksować na niższych obrotach, do połączenia składników. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać do masy. 

Ciasto przelać do blaszki o wymiarach 25 x 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175 stopni przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

W taki sam sposób przygotować ciemne ciasto, dodając kakao do mąki z proszkiem do pieczenia. Również wystudzić.

2 szklanki mleka ugotować z cukrem. Pozostałą szklankę mleka zmiksować z mąkę pszenną i ziemniaczaną, kakao, sokiem z cytryny i alkoholem. 

Zmiksowane mleko wlać do gotującego się, wrzącego mleka, gotować, ciągle mieszając, jak budyń. Wystudzić.

Miękkie masło utrzeć na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać masę budyniową, miksować do całkowitego połączenia składników.

Wystudzone ciasta pokroić wzdłuż dłuższego boku na 4 równe paski.

Krem podzielić na 3 części, paski smarować z jednej strony i sklejać bokami, kolorami na zmianę, po 2-3 paski w każdym rzędzie. Wierzch posmarować kremem i ułożyć drugą warstwę, w ten sposób, żeby pod spodem ciemnego paska był jasny i odwrotnie. Ponownie posmarować kremem i ułożyć ostatnią warstwę z pozostałych pasków. w taki sam sposób jak wcześniej - w przekroju powinna wyjść szachownica. Wierzch i boki posmarować pozostałym kremem, schłodzić w lodówce. 

Polewa - śmietanę i masło podgrzać w rondelku, dodać cukier i kakao, podgrzewać do czasu aż składniki dobrze się połączą, a cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia, przestudzić. Jeszcze ciepłą polewą polać ciasto, udekorować czekoladowymi kamyczkami Delecta Decorada. Smacznego :)

 


 

Przepis dodaję do akcji:

   Przepis na wypiek… ot tak… prosto z serca!

Tagi: alkohol kakao
07:05, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasta i ciastka z kremem
Link Komentarze (17) »
poniedziałek, 19 grudnia 2016

Oprócz tradycyjnych przepisów na ciasta i desery, tych znanych od pokoleń, które robię na każde święta, na moim stole można znalezć także wypieki, które nieraz są po prostu eksperymentem. Lubię takie ciasta, pełne smaku, na pozór całkiem innych, niepasujących do siebie składników... Po spróbowaniu pierwszego kęsa okazuje się jednak, że ten smak sam się broni, że jest po prostu pysznie :) Takie właśnie jest to ciasto - delikatny biszkopt, masa jabłkowa z korzenną nutą, pierniczki w czekoladzie i masa śmietanowa z galaretką. Całość zwieńczona drugim biszkoptowym plackiem i polewą czekoladową, udekorowane czekoladowymi kamyczkami

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

 

Składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta

 

Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier i żółtka, cały czas miksując. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, łyżka po łyżce dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając, najlepiej drewnianą szpatułką.

Dno formy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 20 minut. Wystudzić. Przekroić na dwie części. 

 

Masa jabłkowa:

  • 800 g jabłek
  • 1 galaretka cytrynowa Delecta
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika Delecta

+

  • 300 g nadziewanych pierniczków w czekoladzie

 

Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 

Owoce przełożyć do rondelka, dusić przez około 10 minut na wolnym ogniu, zdjąć z ognia. Do gorących jabłek dodać galaretkę (proszek), wymieszać i odłożyć do wystudzenia.

Do wystudzonej masy jabłkowej dodać przyprawę do piernika, wymieszać i wyłożyć na pierwszy biszkopt w blaszce, wyrównać, na wierzchu poukładać pierniczki, schłodzić w lodówce. 

 

Masa śmietanowa:

  • 300 ml śmietany kremówki
  • 1 galaretka cytrynowa lub brzoskwiniowa Delecta

 

Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody, odłożyć do wystudzenia.

Kremówkę ubić na sztywno, ciągle miksując, stopniowo wlewać wystudzoną, płynną galaretkę.

Gotową masę wyłożyć na pierniczki, przykryć drugim blatem biszkoptu, schłodzić.

 

Polewa:

  • 5 łyżek masła
  • 5 łyżek śmietany 12%
  • 7 łyżek cukru
  • 5 łyżek kakao

+

  • 1 opakowanie czekoladowych kamyczków Delecta Decorada

 

Śmietanę i masło podgrzać w rondelku, dodać cukier i kakao, podgrzewać do czasu aż składniki dobrze się połączą, a cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia, przestudzić. Jeszcze ciepłą polewą polać schłodzone wcześniej ciasto, udekorować czekoladowymi kamyczkami Delecta Decorada. Smacznego :)

 

 

Przepis dodaję do akcji:

   Przepis na wypiek… ot tak… prosto z serca!

niedziela, 18 grudnia 2016

Kawa, która z pewnością Was rozgrzeję, nawet w mroźny dzień. W zimowe wieczory nie ma nic lepszego niż książka, koc i pyszna kawa. Jeśli tak jak ja jesteście smakoszami kawy zbożowej, ta propozycja przypadnie Wam do gustu. Główną rolę gra w niej imbir, przyprawa idealna na tę porę roku. Bardzo polecam, spróbujcie!

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 2 łyżeczki kawy zbożowej
  • 60 ml wody
  • mleko 3,2%
  • 15 ml syropu imbirowego
  • 10 ml syropu czekoladowego
  • cukier
  • czekolada (do dekoracji)

 

Kawę rozpuścić w 60 ml gorącej wody, odłożyć.

Obydwa syropy przelać do długiej szklanki. Mleko spienić. Gorące mleko wlać do szklanki (do 3/4 objętości naczynia) i uzupełnić je spienionym mlekiem. Wlać porcję kawy. Dodać kolejne 3 łyżeczki mlecznej piany, udekorować czekoladowymi wiórkami. Smacznego :)

sobota, 17 grudnia 2016

Przepyszne ciasteczka, bez pieczenia, wymagają jednak specjalnej foremki w kształcie ula ;) Łatwe do zrobienia, niezbyt pracochłonne. Na blogu znajdziecie już orzechową wersję tych ciasteczek, te, które pokazuję Wam dzisiaj są kokosowe, z karmelowym nadzieniem i odrobiną alkoholu. Smakują wybornie! Polecam :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 1 białko
  • 200 g cukru pudru

 

Wszystkie składniki wymieszać i długo ugniatać. Gotową masą wypełniać foremki prawie w całości. Następnie palcem lub wąską szpatułką ciasto dognieść do brzegów foremki, by została mała, podłużna luka w środku. Delikatnie otworzyć foremkę i wyciągnąć ciasteczko w kształcie ula.

 

Masa karmelowa:

  • 1 puszka kajmaku
  • spirytus

 

Masę kajmakową rozmieszać, stopniowo wlewać alkohol, cały czas mieszając. Masa powinna być dosyć ostra, bo kajmak wchłonie spirytus.

Foremką do ciasteczek wykroić spody z wafli tortowych.

Ule napełnić masą kajmakową, na spód przykleić wykrojony krążek waflowy, odłożyć w chłodne miejsce. Smacznego :)

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 51

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria