niedziela, 28 maja 2017

Przepyszny deser z mnóstwem bakalii, owoców, kokosu i śmietany z lekko alkoholową nutą. Bardzo popularny na Śląsku, w moich okolicach też :) Zazwyczaj robiony na jakąś większą uroczystość typu wesele czy komunia, ja robiłam go ostatnio właśnie z tej drugiej okazji ;). Smak nie do opisania, rozpływa się w ustach. Znacie? Polecam!

PS - gpsbhp.eu szkolenia BHP, PPOŻ, pierwszej pomocy, to wszystko znajdzieicie w jednym miejscu! Warto sprawdzić ;)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na kokosowe blaty:

  • 2 białka
  • 70 g cukru
  • 100 g kokosu

 

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Do ubitych białek dodać wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać.

Masę kokosową przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (dno) i piec przez około 15 minut w temperaturze 175 stopni. Wystudzić.

 

Masa:

  • 500 ml kremówki
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 50 g rodzynek
  • 50 g migdałów
  • 50 ml wódki
  • 50 ml soku z brzoskwiń
  • owoce granatu

 

Brzoskwinie odsączyć, pokroić w kostkę. Migdały zblanszować, pokroić w słupki.

Sok z brzoskwiń wymieszać z wódką, nasączyć nim kokosowy blat, podzielić go na mniejsze części.

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odłożyć do przestudzenia. Kremówkę ubić na sztywno. Delikatnie wlać przestudzoną żelatynę, wymieszać. 

Na duży talerz warstwami wykładać poszczególne masy - najpierw ubitą śmietanę, następnie pokruszone kawałki kokosowego blatu, brzoskwinie, ziarenka granatu rodzynki i migdały. Całość formować w kopczyk, wierzch i boki udekorować śmietaną i uprażonymi kokosowymi wiórkami. Można przyozdobić dowolnymi owocami. Przed podaniem schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego :) 

 


środa, 24 maja 2017

Tort, który miałam okazję przygotować na specjalne zamówienie :) Inspiracją był dla mnie tort z Moich wypieków. Delikatny, lekki, podzielny. Śmietankowy, biały, z dodatkiem brzoskwiń i smacznej masy twarożkowej. Nie jest trudny do zrobienia, trochę czasochłonny, czyli tak jak w przypadku większości tortów ;) Delikatnie, skromnie udekorowany. Myślę, że przypadłby Wam do gustu :) Polecam.

PS Osobom zainteresowanym różnego rodzaju szkoleniami polecamz apoznanie się z ofertą http://www.szkolenia-semper.pl/ :) Duży wybór!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na 1 blat biszkoptowy:

  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej

 

Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, ubijać po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijać.

Do masy jajecznej delikatnie wmieszać obie mąki, najlepiej drewnianą łyżką.

Dno formy o wymiarach  35 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić.

W taki sam sposób i z takich samych składników upiec drugi blat biszkoptu.

 

Masa twarożkowa z brzoskwiniami:

  • 600 g twarogu zmielonego minimum trzykrotnie
  • 600 ml śmietany kremówki
  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 500 g brzoskwiń z puszki, pokrojonych w niedużą kostkę

 

W misce umieścić twaróg, 100 g cukru pudru i ekstrakt waniliowy. Zmiksować do gładkości. 

W drugim naczyniu umieścić  kremówkę i 50 g cukru pudru, całość ubić na sztywno.

Ubitą śmietanę dodać do twarożku, w dwóch turach, dokładnie wymieszać szpatułką do połączenia. Krem podzielić na dwie części, jedną trochę większą. Do większej dodać pokrojone brzoskwinie, wymieszać.

 

Masa śmietanowa:

  • 800 ml śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

Kremówkę, mascarpone, cukier puder i wanilię przełożyć do naczynia. Całość ubić na sztywno.

 

Wykonanie - Na paterze położyć pierwszy blat biszkoptowy, na niego wyłożyć krem twarożkowy z brzoskwiniami, wyrównać. Przykryć drugim biszkoptem. Całość tortu, czyli boki i wierzch posmarować pozostałym kremem twarożkowym (bez brzoskwiń). Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Schłodzony tort posmarować z wierzchu i po bokach dużą warstwą śmietankową. Pozostały krem umieścić w rękawie cukierniczym z ozdobną końcówką i ozdobić tort. Dowolnie udekorować.

Przechowywać w lodówce. Smacznego :)

 


20:02, ewa_ciasteczkowakraina , Torty
Link Komentarze (10) »
niedziela, 21 maja 2017

Pomysł na pyszne śniadanie lub słodki podwieczorek :) Pulchniutkie racuchy z jabłkami, na drożdżach. Miękkie, delikatne i puszyste. Smażone w głębokim oleju, ach te kalorie! ;) Obficie oprószone cukrem pudrem. Zasmakują każdemu :) Polecam! 

PS Jeśli właśnie jesteście na etapie wymiany drzwi wejściowyc lub planujecie takową w najbliższej przyszłości, koniecznie zapoznajcie się z ofertą http://www.gerda.pl/- solidne i antywłamaniowe. 

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki: (około 20 sztuk)

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 50 g świeżych drożdży 
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki ekstraktu cytrusowego
  • 2-3 jabłka

 

Do dużej miski przesiać mąkę, wymieszać z solą. Ciepłą wodę wlać do szklanki, dodać drożdże i dokładnie wymieszać. W misce zrobić wgłębienie, wsypać cukier, wlać olej i ekstrakt cytrusowy, a następnie dodając stopniowo wodę z drożdżami, mieszać składniki drewnianą łyżką. 

Ciasto wyrabiać drewnianą łyżką przez około 3-4 minuty, aż będzie gładkie. Przykryć ściereczkę i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut. 

Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę, wymieszać z wyrośniętym ciastem.

Stolnicę oprószyć mąką. Naoliwioną łyżką nabierać porcję ciasta, formować kulki i w odstępach układać na stolnicy. Pozostawić do podrośnięcia na około 15 minut.

Na patelnię wlać olej, na wysokość 3-4 cm, rozgrzać. Wykładać porcje ciasta. Smażyć na złoty kolor (po około 1-2 minuty na każdą stronę).

Usmażone racuszki wykładać na papierowe ręczniki, oprószyć cukrem pudrem. Podawać ciepłe. Smacznego :)

Tagi: jabłka
21:32, ewa_ciasteczkowakraina , Naleśniki, placuszki, gofry
Link Komentarze (14) »
sobota, 20 maja 2017

Prosta, ale jaka pyszna! Smak, który pamiętam z dzieciństwa ;) Efektownie wygląda, ciasto jest lekkie, puszyste i szybko znika ze stołu. Niby zwyczajne, ale ma w sobie coś wspaniałego. Bardzo lubimy! A ja chyba zaczynam "lubić się" z roladami ;) Polecam!

PS sklep.kaja.com.pl - internetowy sklep z elementami oświetlenia. Duży wybór, dobre ceny, ciekawe formy. Zajrzyjcie koniecznie ;)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru

 

Masa śmietanowa: 

  • 500 ml kremówki
  • 1 zagęstnik do śmietany
  • 4 łyżki cukru pudru

+

  • 1 galaretka

 

Galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody, odstawić do całkowitego zgęstnienia a następnie pokroić w kostkę i odłożyć.

Białka odzielić od żółtek, ubić je na sztywno stopniowo dodając cukier puder, pózniej żółtka, jedno po drugim. Do masy jajecznej delikatnie wmieszać mąkę.

Ciasto wylać na dużą blachę z pieca, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut do tzw. suchego patyczka.

Na stole rozłożyć ściereczkę, posypać ją cukrem pudrem. Upieczony biszkopt wyjąć i przełożyć do góry dnem na ściereczkę zdjąć delikatnie papier do pieczenia, ciasto także oprószyć cukrem pudrem i zwinąć w rulonik razem ze ściereczką. Odstawić do lekkiego przestudzenia.

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i zagęstnikiem. 

Masą śmietanową posmarować rozwinięty biszkopt, na masie ulożyć pokrojoną w kostkę galaretkę. Całość ponownie zwinąć w ściereczkę. Całość schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)

 


wtorek, 16 maja 2017

Pyszne, kokosowe babeczki, które zasmakują każdemu. Są wilgotne, ale lekko sypkie. Bardzo delikatne i szybkie do zrobienia. Ładnie wyrastają, jestem pewna, że poradzicie sobie z nimi bez problemu ;) Polecam!

PS Osobom, które robią tworzyć, mają artystyczne zacięcie polecam stronę http://www.loveart.pl/ , na której znajdziecie wszystkie niezbędne rzeczy do ręcznie robionych handmade ;)

 

 

Składniki (6-8 babeczek):

  • 60 g masła
  • 130 g cukru
  • 1 jajko
  • pół szklanki wiórków kokosowych
  • 3/4 szklanki + 1 łyżka mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 ml mleka
  • 2 łyżki likieru kokosowego

 

Mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.

W naczyniu umieścić masło i cukier i utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy. Dodać jajko i zmiksować, do połączenia. Dodać wiórki, zmiksować. Dodawać przesiane suche składniki na zmianę z mlekiem, mieszać drewnianą łyżką tylko do połączenia.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Przelać do nich ciasto, do około 3/4 ich wysokości. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 25 minut. Wyjąć, wystudzić. Udekorować polewą czekoladową. Smacznego :)

 

Polewa czekoladowa:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 75 ml kremówki

 

W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia, natychmiast zdjąć z ognia. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Pozostawić do lekkiego zgęstnienia.

niedziela, 14 maja 2017

Zmiana samochodu to poważna inwestycja, powinna być dobrze przemyślana a sam zakup powinien mieć miejsce u sprawdzonego, pewnego pośrednika. autakrajowe.com.pl to firma, której być może właśnie szukasz - specjalizuje się w sprzedaży samochodów używanych a na rynku istnieje już 15 lat, od 2002 roku. 

 

 

Komis Auta Krajowe posiada w swojej ofercie samochody osobowe oraz dostawcze, które charakteryzują sie bardzo dobrym stanem technicznym i co najważniejsze - posiadają pełną historię serwisową. 

Samochody te mają konkurencyjne ceny a kompetentni pracownicy z pewnością odpoowiedzą na wszystkie pytania potencjalnych klientów w sposób wyczerpujący i jak najbardziej dokładny. 

Samochody używane i poleasingowe to gwarancja sprawdzonej jakości (stan techniczny każdego modelu jest dokładnie opisany w książce serwisowej). W ofercie firmy Auta Krajowe znajdziesz nie tylko samochody osobowe i dostawcze, ale również ubezpieczenia komunikacyjne.

Firma zapewnia swoim klientom m.in.:

  • sprawdzone samochody z polskich salonów
  • udokumentowane przebiegi
  • pełne historie serwisowe
  • możliwość kupna w kredycie lub leasingu
20:40, ewa_ciasteczkowakraina , Z całkiem innej beczki
Link

Coś pysznego ;) Ciasto czekoladowe, obłędny krem kokosowy no i polewa... Niebo w buzi :) Dla wielbicieli popularnego, kokosowego batonika i nie tlko ;) Myślę, że większości z Was zasmakuje :) Bardzo polecam, u mnie zniknęło szybko, bardzo szybko ;)

PS Wiosna w pełni, czas zadbać o siebie :) abacosun.pl - salony kosmetyczne dla każdego, obecne w różnych częściach Polski, bogata oferta na wiosenne metamorfozy ;)

 

 

Składniki:

  • 100 g masła
  • 90 g cukru
  • 1 jajko
  • 100 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 75 ml kwaśnej śmietany 12%
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii



Mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną - przesiać, odłożyć.

W naczyniu umieścić masło i cukier. Utrzeć na jasną i puszystą masę. Dodać jajko i utrzeć, do połączenia. Dodać wanilię, utrzeć. Dodać przesiane suche składniki  na zmianę z kwaśną śmietaną i wymieszać szpatułką, do połączenia.

 
 

Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.

 

Krem kokosowy:

  • 300 ml mleka
  • 50 g kaszy manny
  • 80 g wiórków kokosowych
  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżka likieru kokosowego

 

Mleko zagotować. Dodać kaszę mannę, wiórki kokosowe, zagotować i wymieszać do otrzymania gęstej masy. Zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą i wystudzić.

W misie miksera umieścić masło i cukier puder. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy. Dodawać przestudzoną masę kokosową, ucierając o każdym dodaniu. Dodać likier kokosowy i zmiksować.

Kremową masę kokosową przełożyć na wystudzone ciasto, wyrównać i schłodzić w lodówce. Wystudzone ciasto udekorować czekoladową.



Polewa czekoladowa:

  • 50 g mlecznej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 75 ml kremówki



W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia, natychmiast zdjąć z ognia. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Pozostawić do lekkiego zgęstnienia.

 

czwartek, 11 maja 2017

To takie proste, codzienne ciacho ;) Błyskawiczne, smaczne i świeże nawet na drugi i trzeci dzień. Łatwe do zrobienia, należy jednak pamiętać, by składniki wyjąć z lodówki jakąś godzinę przed pieczeniem, dzięki temu unikniemy zakalca ;) Idealne ciasto na rozpoczęcie sezonu rabarbarowego ;) Polecam!

 

PS A już niedługo rozpoczęcie innego sezonu - letniego, wakacyjnego! http://deskshop.pl/ - w zgodzie z naturą. Deskorolki dla każdego, w różnych kolorach, o różnych kształtach. Na stronie możecie zarówno kupić jak i wypożyczyć konkretny sprzęt a i z serwisowaniem nie będzie kłopotu. Zajrzyjcie koniecznie ;)

 

 

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • pół szklanki oleju rzepakowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 350 g rabarbaru

 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odstawić.

Białka ubić na sztywno. Cały czas ubijając, dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy, łyżka po łyżce. Powinna powstać gęsta, sztywna, błyszcząca piana. Dodawać po kolei żółtka, cały czas ubijając. Strużką wlewać olej i ubijać.

Na zmianę dodawać do ciasta jogurt naturalny i przesianą mąkę, wymieszać drewnianą łyżką do połączenia, nie dłużej. Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 32 x 22 cm wyłożonej  papierem do pieczenia. Na górę położyć owoce, przykryć kruszonką.

Piec około 1 godziny (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 170 - 180ºC. Wyjąć, wystudzić. Smacznego :)

 

Kruszonka:

  • 50 g masła
  • 10 łyżek mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego



Wszystkie składniki wyrobić między palcami, by powstała kruszonka.

wtorek, 09 maja 2017

Pyszny, elegancki i kremowy deser z kokosową nutką. Łatwy do zrobienia. Pięknie wygląda, zachwyci Was swoją delikatnością no i smakiem oczywiście. Polecam :)

PS http://www.orto.info.pl/ - umów się na wizytę, zdrowe i piękne zęby to najlepsza wizytówka każdego z nas :)

 

 

Składniki: (6 porcji)

  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 75 g drobnego cukru z prawdziwą wanilią
  • 5 łyżeczek żelatyny w proszku

 

Żelatynę zalać wodą tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzać do wrzenia. Zdjąć z ognia.

W garnuszku zagotować śmietanę kremówkę, mleko kokosowe i cukier. Zdjąć z palnika, odczekać chwilę, dodać ciepłą żelatynę, połączyć.

Kokosową mieszankę rozdzielić pomiędzy miseczki, przykryć folią spożywczą i schłodzić, najlepiej przez całą noc.

Przed podaniem każde naczynie włożyć na kilka sekund do miseczki z gorącą wodą, nożem poluzować brzegi. Przełożyć na talerz. Smacznego :)

 


12:54, ewa_ciasteczkowakraina , Desery
Link Komentarze (10) »

 

FastPost.pl - tanie przesyłki kurierskie

 

Portal FastPost.pl to miejsce, w którym można znaleźć najtańsze usługi kurierskie w Polsce a paczkę nadaje się już w 3 minuty. Oferta skierowana jest do firm i klientów indywidualnych, którzy chcą ekspresowo nadać swoje przesyłki.

Tani kurier to oferta, która skierowana jest do każdego, kto poszukuje sprawdzonego przewoźnika. Warto sprawdzić cennik, który zachęca do wysłania paczki nawet w najdalsze zakątki Polski czy świata.

Na stronie serwisu działa także porównywarka kurierków, 24 godziny na dobę! W każdym momencie można nadać przesyłkę i zamówić kuriera w dogodnym dla siebie terminie.

Przesyłka wysyłana jest w ekspresowym tempie - wystarczy kilka prostych kroków, aby ekspresowo nadać przesyłkę kurierską. Trzeba jedynie przygotować:

  • wagę i wymiary paczki,
  • kod pocztowy nadawcy i odbiorcy.

 

Przesyłki międzynarodowe

 

Porównywarka kurierów przedstawi zestawienie opłat dostępnych przewoźników. Samemu można zdecydować i wybrać najbardziej korzystną ofertę dla siebie. Cennik usług kurierskich jest jasny i przejrzysty – płaci się tyle, ile wygenerował kalkulator i ani grosza więcej. Najtaniej na rynku, szybko, solidnie i zawsze na czas :)

11:08, ewa_ciasteczkowakraina , Z całkiem innej beczki
Link
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 55

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria