czwartek, 20 lipca 2017

Obłędne ciasto, z najlepszym na świecie kremem! Smak dzieciństwa, znany chyba wszystkim :) To jedno z tych ciast, które zawsze znajdzie swoich amatorów, do którego smaku każdy chętnie wraca. Pięknie wygląda, wręcz urzekająco... Ostrzegam tylko, ciężko poprzestać na jednym kawałku ;) Polecam!

PS  - interlab.pl polska marka działająca w szeroko rozumianej branży telekomunikacyjnej. Wśród oferowanych produktów znajdziecie tam te do techniki światłowodowej oraz testery telekomunikacyjne i różnego rodzaju instrumenty LAB. Polecam zainteresowanym tym tematem ;)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) 

 

Składniki na ciasto:

  • 250 ml wody
  • 125 g margaryny
  • 150 g mąki pszennej
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

 

W rondelku roztopić  margarynę z wodą. Dodać mąkę i energicznie mieszać drewnianą łyżką do połączenia składników, mieszać jeszcze przez około 2 minuty na palniku. Zdjąć z ognia, odstawić do przestudzenia.

Do przestudzonego ciasta dodać sól i proszek do pieczenia. Stopniowo dodawać  jajka, miksując, aż do uzyskania gładkiego ciasta.

Formę o wymiarach 35 x 25 cm natłuścić. Rozsmarować w niej łyżką połowę ciasta. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni, na złoty kolor. Wystudzić.

Drugi placek upiec w ten sam sposób.



Krem budyniowo-maślany:

  • 750 ml mleka 3,2%
  • 300 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3-4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka

+

  • cukier puder

 

2 szklanki mleka zagotować  z cukrami. Odstawić.

W drugim naczyniu umieścić pozostałe mleko, mąki i żółtka. Całość zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Do masy jajecznej stopniowo wlewać gorące mleko, cały czas miksować.

Garnek przestawić na kuchenkę i podgrzewać, mieszając, aż krem  zgęstnieje Uważać, by nie zrobiły się w nim grudki. Budyń przykryć folią,  dokładnie wystudzić.

Masło utrzeć na jasną, puszystą masę. Następnie łyżka po łyżce dodawać zimny budyń, cały czas ucierać. Gotowy krem wyłożyć na wystudzony blat ciasta, przykryć drugim plackiem. Wierzch ciasta obficie oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)



 

wtorek, 18 lipca 2017

Jestem pewna, że spora częśc maturzystów czy to tegorocznych czy przyszłorocznych chociaż raz pomyślała o tym, by studiować za granicą. W dzisiejszych czasach nie ma nic bardziej prostego ;) studia.elab.edu.pl dają Wam możiwość studiowania w Anglii, Dani czy Stanach Zjednoczonych. Ponad 4000 kierunków na prestiżowych uczelniach. 

 



 

Studia za granicą to niewątpliwie wielki prestiż i nobilitacja. Studiowanie poza granicami swojego ojczystego kraju ma wiele plusów:

  • studiowanie za granicą stwarza idealne warunki do nauki języków obcych - nigdzie tak nie opanujecie języka, jak w kraju, w którym używa się go na codzień.
  • nowy kraj - nowa kultura, obyczaje, czyli doskonała okazja do poznania tradycji i zwyczajów danego państwa
  • nowe znajomości - studiowanie za granicą dostarczy nam wielu nowych przyjaciół z różnych stron świata
  • studia za granicą zwiększają szane na rynku pracy - bardzo często pracodawcy przychylnym okiem patrzą na aplikantów, którzy wykształcenie zdobywali na zagranicznych uczelniach

 

Strona, którą Wam polecam, oferuje szereg kursów przygotowujących do studiów za granicą. Ich pracownicy udzielają zainteresowanym osobom wszelkich informacji. Potrafią też dobrze doradzić. Można umówić się na bezpłatną, indywidualną rozmowę, by rozwiać ewentualne wątpliwości i dowiedzieć się czegoś nowego ;)

17:31, ewa_ciasteczkowakraina , Z całkiem innej beczki
Link
poniedziałek, 17 lipca 2017

Przepyszne ciasto, lekkie i orzeźwiające. Z agrestowym nadzieniem, bitą śmietaną i cytrynowym lukrem. Podobne do cytrynowca, wspaniałe! Pięknie prezentuje się na stole, będzie hitem każdej imprezy ;) Korzystajcie, póki sezon na agrest jeszcze trwa ;) Polecam!

PS joyday.info - priobiotyki zawarte w ekologicznych produktach spożywczych. Dostępne internetowo, w dobrej cenie. Głównym produktem są bezmleczne napoje i koncentraty priobiotyczne. Polska marka znana i wyróżniana w całym kraju. Polecam zapoznać się z ofertą, bo warto ;)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki na ciasto:

  • 3 jajka
  • 110 g cukru
  • 70 ml oleju
  • 150 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas miksować. Dodawać żółtka, jedno po drugim, ubijać. Wlewać olej, dalej ubijać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać do ciasta, najlepiej drewnianą łyżką.

Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 23 x 33 cm. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 20 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

 

Masa agrestowa:

  • 1 kg agrestu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 budynie śmietankowe

 

Agrest umieścić w garnku, zasypać cukrem, zalać połową szklanki wody i zagotować.

W rondelku rozmieszać 2 budynie w proszku z połową szklanki wody. Budynie dodać do agrestu, zagotować, chwilę pogotować, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia.

Gorący budyń agrestowy przełożyć na warstwę ciasta, wyrównać i wystudzić.



Masa śmietankowa:

  • 750 ml kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru

+

  • 200 g herbatników
  • sok z 1 cytryny
  • cukier puder

 

Sok z cytryny rozetrzeć z cukrem pudrem, odłożyć.

Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Masę śmietankową wyłożyć na warstwę agrestu, wyrównać. Na górze poukładać maślane herbatniki, jeden przy drugim. Polukrować. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego :)

 

środa, 12 lipca 2017

Pyszny deser rodem z Włoch. To dwie warstwy biszkoptów, nasączone mocną kawą, przełożone masą z serka mascarpone i oprószone grubą warstwą gorzkiego kakao. Można się zatracić ;) Najlepiej smakuje mocno schłodzone z filiżanką aromatycznej kawy. Znika szybko, także polecam bardzo ;)

PS epaka.pl - tani kurier, ekspresowe przesyłki, gwarancja dostarczenia w wybrane miejsce szybko, tanio i solidnie :) 


Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) 

 

Składniki:

  • 750 g serka mascarpone
  • 3 jajka
  • 2 paczki podłużnych biszkoptów
  • 2-3 łyżki cukru
  • 250 ml mocnej kawy
  • 75 ml kawowego likieru

+

  • kakao do oprószenia

 

Żółtka oddzielić od białek, umieścić je razem z cukrem w naczyniu i utrzeć. Stopniowo dodawać mascarpone, miksując do połączenia. Dodać likier kawowy, zmiksować.

W drugim naczyniu ubić na sztywno pianę z białek, następnie w kilku turach delikatnie wymieszać z masą serową.

Kawę zaparzyć, przestudzić. Biszkopty wyłożyć na blachę, do formy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Kawę wylewać łyżką na biszkopty. Na biszkopty wyłożyć połowę masy serowej. Na krem ponownie wyłożyć biszkopty, nasączyć je kawą. Nałożyć drugą warstwę masy i wyrównać. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem oprószyć kakao. Smacznego :)



14:22, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasta bez pieczenia
Link Komentarze (26) »
wtorek, 11 lipca 2017

Pyszny, lekko kwaskowaty, z mnóstwem witaminy C ;) U mnie z dodatkiem bananów, które naturalnie osładzają smak koktajlu :) Na maślance, idealny na upały. Polecam!

PS części cat - to części do maszyn budowlanych CAT. Firma zlokalizowana na terenie naszego kraju, solidne urządzenia, marka znana na całym świecie. W ofercie zarówno całe maszyny jak i ogromny wybór części do nich. 


Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) 

 

Składniki:

  • 300 g czerwonej porzeczki
  • 1-2 banany
  • 250 ml maślanki
  • 100 ml mleka

 

Porzeczki umyć, usunąć ogonki, banany podzielić na mniejsze kawałki. Owoce zmiksować z maślanką i mlekiem. Całość można przetrzeć przez sitko, by oddzielić pestki od napoju. Podawać schłodzone. Smacznego :)

poniedziałek, 10 lipca 2017

Crumble z owocami i owsianą kruszonką to doskonały sposób na pyszne śniadanie lub podwieczorek ;) U mnie z czerwoną porzeczką, podane z gałką domowych lodów waniliowych, coś pysznego! Obiecuję, ze cała porcja zniknie w mgnieniu oka a jeszcze nie będzieice mieli dość ;) Polecam!

PS Ocieplanie dachu to jedna z inwestycji, którą właśnie kończymy, najważniejsze są fachowe materiały, porządni producenci i dostawcy, sporo jeszcze przed nami, by marzenie o własnym domostwie się zrealizowało ;) Trzymajcie kciuki!

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) 

 

Składniki:

  • 600 g czerwonej porzeczki lub innych owoców
  • 8 łyżek syropu klonowego lub płynnego miodu
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 5 łyżek masła

 

Porzeczki umyć, przebrać. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, polać je 3 łyżkami syropu klonowego lub miodu.

Płatki owsiane wymieszać z resztą słodzika, ekstraktem waniliowym i masłem. Powstanie kruszonka.

Kruszonkę wyłożyć na przygotowane wcześniej owoce. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut. Podawać gorące z gałką lodów waniliowych. Smacznego :)

 


04:48, ewa_ciasteczkowakraina , Desery
Link Komentarze (10) »
czwartek, 06 lipca 2017

digitaldruk.pl to firma, która oferuje przepięknie wykonane obrazy na ścianę. Wykonane w najnowocześniejszej formie druku, na naturalnych, bawełnianych płótnach przy pomocy ekologicznych i naturalnych tuszy.

 



 

Digitaldruk oferuje szereg kategorii tematycznych, z których możecie wybrać swój ulubiony motyw, w dowolnym układzie, czyli taki, który najlepiej ozdobi Wasze wnętrza ;)

Uwaga! Firma oferuje także możliwość wykonania obrazu z Waszych prywatnych zdjęć. To świetny pomysł, by przenieść swoje ulubione zdjęcie na płótno i ozdobić nim ścianę w swoim domu. To także doskonały plan na prezent, przecież wszyscy kochamy zdjęcia i piękne rzeczy ;)

Będąc na stronie, koniecznie przejrzyjcie oferowane kompozycje a także księgę gości, by potwierdzić to o czym i ja piszę - świetne wykonanie, setki zadowolonych klientów i przystępne ceny.

Warto też zapoznać się z aktualnymi promocjami, na nich można znaleźć prawdziwe perełki w bardzo korzystnych cenach ;)

Warto wybrać obrazy właśnie z tej firmy, ponieważ korzystają z wysokiej jakości materiałów, grubość krosna wynosi 2 cm a boki obrazu także są zadrukowane co znacznie podwyższa wartość estetyczną obrazu i jego końcowy wygląd :)

Przykładowe warianty obrazów:

 

 

10:48, ewa_ciasteczkowakraina , Z całkiem innej beczki
Link
środa, 05 lipca 2017

latajacepaczki.pl - usługi kurierskie na terenie całego świata! Nowa, lepsza jakość na arenie przesyłek zagranicznych. Firma osobiście monitoruje drogę, jaka przebywa dana paczka a ewentualne kłopoty niwelują nim nadawca zdąży się o nich dowiedzieć ;)

 

Ekspresowe przesyłki kurierskie do USA, Norwegi i Kanady

 

Doręczenie przesyłki przez ten właśnie portal odbywa się drogą lądową lub powietrzną. Ekspresowo i bez komplikacji. Paczka, w najodleglejszy zakątek globu dociera w maksymalnie kilka dni a samo jej nadanie trwa tylko parę minut. Kurier online to także wygoda i oszczędność - zarówno czasu jak i pieniędzy.

Platforma daje Wam możliwość śledzenia swojej paczki na każdym etapie jej podróży ;)

Ceny są bardzo konkurencyjne, dla firmy satysfakcja i zadowolenie klientów są najistotniejsze, dlatego, bez przeszkód można zgłosić reklamację czy jakieś uwagi.

Firma umożliwia także łatwy i sprawny kontakt z konsultantem, który udzieli Wam konkretnych i fachowych informacji ;)





12:37, ewa_ciasteczkowakraina , Z całkiem innej beczki
Link

Pyszny, lekki błyskawiczny sernik na zimno, na jogurcie waniliowym z truskawkami i galaretką smakuje idealnie! Bez pieczenia, sprawdzi się w gorące dni, które, mam nadzieję, już niefługo ;) Truskawki można zastąpić innymi owocami np. malinami czy jagodami. Polecam.

PS emermed.pl - kursy i szkolenia z zakresu pierwszej pomocy i sprzętu ratowniczego. Umiejętności niezwykle ważna w codziennym życiu. Polecam!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) 

 

Składniki:

  • biszkopciki
  • 700 g gęstego jogurtu waniliowego
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • 400 g truskawek

+

  • 2 galaretki truskawkowe

 

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Biszkopty ułożyć na jej spodzie.

Żelatynę zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzać do wrzenia. Zdjąć z ognia, wystudzić.

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier puder. Dodać jogurt, cały czas miksując, do połączenia. Na sam koniec dodać przestudzoną żelatynę (wcześniej rozrobioną z 3 - 4 łyżkami masy serowej), dokładnie zmiksować.

Na biszkoptach w tortownicy poukładać truskawki, wylać masę serową. Schłodzić w lodówce do całkowitego stężania.

Truskawki pokroić w plasterki, ułożyć na stężałym serniku. Rozpuszczoną i wystudzoną do temperatury pokojowej galaretkę zalać owoce.

niedziela, 02 lipca 2017

Pyszne, delikatne i miękkie babeczki :) Szybkie i łatwe do zrobienia. Pięknie pachną! Idealne na piknik czy wypad nad wodę :) Polecam!

PS yourfreedom.pl - apartamenty w Warszawie, piękne, nowoczesne, luksusowe. Wynajmowane na doby, w dowolnym terminie. W różnych lokalizacjach, każdy znajdzie dla siebie najkorzystniejszą. Oferta skierowana zarwno dla osób prywatnych jak i ludzi związanych z biznesem.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) 

 

Składniki na 12 sztuk:

  • 60 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 250 g truskawek
  • 50 g białej czekolady

 

Truskawki i czekoladę pokroić na mniejsze kawałki, odłożyć.

Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą, odstawić

Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt waniliowy, zmiksować. Dodawać suche składniki na zmianę z jogurtem, wymieszać do połączenia. Dodać truskawki i czekoladę, delikatnie wymieszać.

Formę do muffinów wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto, wypełniając papilotki prawie do pełna.

Piec w temperaturze 165 stopni przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. wystudzić. Smacznego :)

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 56

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria