niedziela, 14 października 2018

Kruche z lekką budyniową pianką w nowym wydaniu, bo ze śliwkami i kakao. Równie pyszne, bardzo jesienne. Łatwe do zrobienia, u nas rozeszło się błyskawicznie i to nie dlatego, że mało ostatnio piekę ;) Skusicie się? Polecam :)

 


  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na kruche ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka kakao

 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać masło, posiekać nożem aż ciasto będzie przypominało kruszonkę. Dodać cukier i żółtka, całość szybko zagnieść. Podzielić na dwie części - mniejszą i większą, owinąć każdą w folię spożywczą i zamrozić.

Blachę o wymiarach 33x20 cm natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta, lekko docisnąć i wyrównać. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 20 minut. Wystudzić.

 

Budyniowa pianka:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 1/4 szklanki oleju

+

  • 500 g śliwek
  • cukier puder

 

Białka ubić na sztywno, stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukie i cukier waniliowy, cały czas ubijać. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksować. Wlać olej, nie przerywając miksowania.

Na podpieczony, zimny spód wyłożyć ubitą pianę, wyrównać i gęsto rozłożyć ćwiartki śliwek, otworkami do góry, lekko wcisnąć je w pianę. Na wierzcg zetrzeć resztę ciasta. 

Piec w temperaturze 190 stopni przez około 35-40 minut. Wystudzić i oprószyć cukrem pudrem, smacznego :)

 


04:55, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasta z owocami
Link Komentarze (7) »
sobota, 22 września 2018

Niesamowity sernik - kremowy, wilgotny, delikatnie kokosowy. Taki jak lubię :) Aksamitny, jedwabiście gładki - jedząc go można się rozpłynąć. I pachnie niesamowicie! Smakuje trochę jak bounty :) Polecam!

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki na kruchy spód:

 

  • 125 g mąki pszennej
  • 50 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 50 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 g wiórków kokosowych
  • szczypta soli

 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać masło i szybko posiekać nożem do momentu aż ciasto zacznie przypominać kruszonkę. Dodać jajko, żółtka, cukier, wiórki kokosowe i sól i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 45 minut.

Formę o wymiarach 25x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować, lekko podsypująć mąką, wyłożyć na blachę i nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 12-15 minut, do zezłocenia.

 

Masa kokosowa:

  • 250 g kremowego serka
  • 110 g cukru
  • 300 g gęstej śmietany 18%
  • 2 łyżki likieru kokosowego
  • 300 ml mleka kokosowego z puszki
  • 40 g wiórków kokosowych
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka

 

Do miski przełożyć wszystkie składniki, zmiksować tylko do połączenia.

Masę serową wylać na podpieczony spód, wyrównać.

Piec w temperaturze 150 stopni, w kąpieli wodnej, przez około 60-75 minut. Wystudzić w temperaturze pokojowej i następnie schłodzić sernik w lodówce przez około 12 godzin.

 

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady deserowej
  • 60 g masła
  • wiórki kokosowe

 

W rondelku roztopić masło, dodać posiekaną czekoladę i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać aż powstanie gładki sos.

Polewę czekoladową rozprowadzić na wierzchu schłodzonego sernika, udekorować wiórkami kokosowymi. Smacznego :)

 


środa, 12 września 2018

Kolejna śniadaniowa propozycja. Pyszne mini serniczki z patelni. Są pyszne :) Podane z miodem i owocami mogą stać się Waszym ulubionym śniadaniem. Spróbujcie sami, polecam!

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 200 g twarogu z kostki
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki płynnego miodu
  • 1 łyżka mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej

 

Twaróg krótko zmiksować, dodać jajko, miód, mleko i mąkę, połączyć.

Łyżką nabierać małe porcje ciasta i kłaść na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Poawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego :)

 


Tagi: miód twaróg
02:06, ewa_ciasteczkowakraina , Naleśniki, placuszki, gofry
Link Komentarze (2) »
sobota, 01 września 2018

To ciasto, w którym smak śmietany i masła przeplata się że smakiem lekko kwaśnych śliwek. Jest miękkie, wilgotne, pyszne! Szybkie, łatwe do zrobienia. Smak późnego lata. Polecam.

 


 

Składniki :

  • 200 g masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 800 g świeżych, odpestkowanych śliwek 

 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, odłożyć.

Mleko i masło podgrzać w rondelku do czasu aż masło się rozpuści, lekko przestudzić.

W misce roztrzepać jajka, dodać śmietanę, cukier i ziarenka wanilii, wymieszać do połączenia. Do masy na przemian dodawać mąkę z proszkiem i sodą oraz ciepłe mleko z masłem. 

Formę o wymiarach 23 x 33 cm natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Wyrównać. Na wierzchu poukładać śliwki, rozcięciami ku górze.

Piec w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)

Tagi: śliwki
00:17, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasta z owocami
Link Komentarze (9) »
czwartek, 23 sierpnia 2018

Pyszny, słodki i delikatny tort. Pięknie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje. To połączenie słodkiego kremu z białej czekolady i malinowej frużeliny.Łatwy do zrobienia i bardzo efektowny, połaczenie smaków, które z pewnością Was zachwyci. Polecam! 

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

 

Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijać . Do białek dodawać żółtka, jedno po drugim, miksując do połączenia. Do masy jajecznej dodać przesiane mąki, całość delikatnie wymieszać. 

Spód tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia Masę przełożyć do tortownicy. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut. 

Biszkopt całkowicie wystudzić, przekroić na 3 blaty.

 

Krem z białej czekolady:

  • 450 g białej czekolady
  • 600 ml śmietany kremówki

 

Czekoladę posiekać, odstawić.

Kremówkę podgrzać w rondelku do wrzenia, zdjąć z palnika, dodać białą czekoladę i odłożyć na 2 minuty. 

Po tym czasie wymieszać, by czekolada się roztopiła. Wystudzić, schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.

Schłodzoną masę ubić na gęsty krem.

 

Frużelina malinowa:

  • 500 g malin
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 2 łyżkach wody

 

W garnuszku wymieszać maliny z cukrem, podgrzewać na wolnym ogniu do czasu aż cukier się rozpuści. Dodać cytrynę i wodę z mąką, wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika.

Żelatynę zalać niewielką ilością wody i odstawić do napęcznienia.Po tym czasie podgrzać ją do rozpuszczenia.

Rozpuszczoną żelatynę powoli wmieszać do owoców, uważając, by nie utworzyły się grudki. Schłodzić, by frużelina zgęstniała.

 

Nasączenie:

  • 3/4 szklanki wody wymieszanej pół na pół z wódką

 

+

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru

 

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder.

 

Wykonanie - Pierwszy blat biszkoptowy ułożyć na paterze i nasączyć 1/3 ponczu. Na biszkopcie rozsmarować połowę kremu czekoladowego, wyłożyć połowę frużeliny malinowej, przykryć drugim krążkiem biszkoptu nasączonym połową pozostałego ponczu. Posmarować pozostałym kremem i wyłożyć resztę frużeliny. Przykryć ostatnim biszkoptem, nasączyć go pozostałym ponczem. Wierzch i boki tortu posmarować ubitą śmietaną. Dowolnie udekorować. Przechowywać w lodówce. Smacznego.

 

środa, 15 sierpnia 2018

Obłędny sernik. Orzeźwiający, kremowy, po prostu pyszny. Smak, którego szybko się nie zapomina. Klasyczna masa serowa jest mokra, mazista, delikatna, taka jak lubię. A mus... Mus cytrynowy jest po prostu świetny. Polecam!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki na spód:

  • 140 g herbatników
  • 50 g masła

 

Herbatniki zmielić np. w młynku do kawy na drobny piasek, dodać płynne masło, połączyć.

Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać ciasteczka, wyrównać i dokładnie wklepać w dno formy. Podpiec w temperaturze 175 stopni, do zarumienienia. Przestudzić.

 

Składniki na masę serową:

  • 500 g twarogu zmielonego minimum trzykrotnie
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 3 łyżki mąki pszennej

 

Wszystkie składniki przełożyć do miski, zmiksować tylko do połączenia.

Masę serową przelać na spód. Piec w kąpieli wodnej, w temperaturze 160 stopni przez około 45-50 minut. Wystudzić w temperaturze pokojowej.

 

Mus cytrynowy:

  • 275 g śmietany kremówki 30%
  • 125 g serka macsarpone
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • 7-8 łyżek cukru pudru
  • odrobina szafranu lub żółtego barwnika spożywczego

 

Żelatynę zalać niewielką ilością wody, odłożyć do napęcznienia.  Później podgrzać ją w mikrofalówce lub na kuchence, uważając, by nie doprowadzić do wrzenia. Przestudzić i wymieszać z sokiem cytrynowym.

W misce umieścić kremówkę i cukier, ubić na sztywno, można dodać barwnik spożywczy lub szafran. Sok cytrynowy z żelatyną wymieszać z 3 łyżkami ubitej śmietany, dodać do pozostałej śmietany i delikatnie wymieszać.

Mus wyłożyć na wystudzony sernik, wyrównać i schłodzić. Przed podaniem udekorować bezikami i malinami. Smacznego :)

 

 

03:44, ewa_ciasteczkowakraina , Serniki pieczone
Link Komentarze (6) »
niedziela, 05 sierpnia 2018

Rewelacyjne ciasto! Lekkie, nie za słodkie, bardzo delikatne. Kruche ciasto, lekka pianka i owoce w niej zatopione, które smakują rewelacyjnie. Smak uzależnia ;) Dobrze smakuje także z innymi owocami, nie tylko z malinami. Pewnie znacie to ciasto, ale i tak je polecam, rozpływa się w ustach ;)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na kruche ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek

 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, posiekać nożem aż ciasto będzie przypominało kruszonkę. Dodać cukier i żółtka, całość szybko zagnieść. Podzielić na dwie części - mniejszą i większą, owinąć każdą w folię spożywczą i zamrozić.

Blachę o wymiarach 33x20 cm natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta, lekko docisnąć i wyrównać. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 20 minut. Wystudzić.

 

Budyniowa pianka:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 1/4 szklanki oleju

+

  • 500 g malin
  • cukier puder

 

Białka ubić na sztywno, stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukie i cukier waniliowy, cały czas ubijać. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksować. Wlać olej, nie przerywając miksowania.

Na podpieczony, zimny spód wyłożyć ubitą pianę, wyrównać i gęsto rozłożyć maliny, otworkami do góry, lekko wcisnąć je w pianę. Na wierzcg zetrzeć resztę ciasta. 

Piec w temperaturze 190 stopni przez około 35-40 minut. Wystudzić i oprószyć cukrem pudrem, smacznego :)

Tagi: budyń maliny
00:21, ewa_ciasteczkowakraina , Ciasta z owocami
Link Komentarze (11) »
niedziela, 29 lipca 2018

Idealne ciasto do zrobienia w kilka minut, gdy najdzie Was ochota na coś słodkiego do kawy ;) Z produktów, które praktycznie zawsze ma się w domu. Pyszne! Delikatne, mięciutkie, u mnie z porzeczkami i cytrynowym lukrem

PS Kubeczek do odmierzania składników ma mieć pojemność 150 ml

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 kubeczek cukru
  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego
  • 1/2 kubeczka oleju
  • 2 kubeczki mąki pszennej
  • 1 kubeczek mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 200 g owoców np. porzeczek, malin, borówek

 

Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć.

Jajka ubić z cukrem, następnie, wciąż miksując dodawać olej. Do masy jajecznej na przemian dodawać mąki i jogurt naturalny - zaczynając od jogurtu i kończąc na mące. 

Ciasto przelać do keksówki, na wierzch wyłożyć owoce. piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić, udekorować cytrynowym lukrem. Smacznego :)

 


środa, 18 lipca 2018

Pyszne! Mocno czekoladowe, z malinami, które doskonale łączą się z czekoladą. Do zrobienia w kilka minut! Później, jeszcze szybciej je zjecie, takie są dobre! ;) Do przygotowania tych słodkości użyłam mąki szymanowskiej - polski producent, idealna do ciast i innych wypieków. W fajnym opakowaniu, które każdorazowo można zamknąć i otworzyć. Używaliście tej maki w swojej kuchni? U mnie się sprawdziła :)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 225 g mąki pszennej szymanowskiej Polskie młyny
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g posiekanej, gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 300 ml kwaśnej śmietany 12%
  • 140 g cukru
  • 80 ml oleju
  • 2 szklanki malin

 

W jednym naczyniu wymieszać suche składniki - mąkę, kako, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cukier. Do drugiej miski dodać mokre składniki, czyli jajka, śmietanę i olej. Całość połączyć. Dodac maliny i posiekaną czekoladę, delikatnie wymieszać.

Formę do muffinek wyłożyć papilotami, wykładać ciasto do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Smacznego :)

 

Tagi: kakao maliny
03:16, ewa_ciasteczkowakraina , Babeczki i muffiny
Link Komentarze (9) »
piątek, 06 lipca 2018

Bardzo smaczne babeczki, pięknie wyrastają. Nie są zbyt słodkie, jak mogłoby się wydawać ;) Znikają w mgnieniu oka. Bardzo polecam!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 225 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 150 ml mleka
  • 50 ml oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 batoniki snickers

 

Do miski przesiać mąkę wymieszaną z cukrem, proszkiem i solą. Odstawić

W drugim naczyniu jajko rozbełtać z mlekiem, olejem i ekstraktem z wanilii. Całość wymieszać widelcem tylko do połączenia składników. Dodać posiekane snickersy, wymieszać.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Wyłożyć ciasto do połowy wysokości papilotek. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

 

Sos karmelowy:

  • 125 g cukru
  • 2 łyżki wody
  • 75 ml śmietany kremówki
  • 25 g masła

 

Do rondelka wsypać cukier i wlać wodę. Lekko podgrzewać, bez mieszania, aż cukier się rozpuści i nabierze karmelowego koloru. Nadal lekko podgrzewać przez około 2 -3 minuty, do uzyskania  bursztynowego koloru.

Zdjąć z palnika, wmieszać szybko kremówkę i masło, wymieszać. Uwaga: można się poparzyć! Trzeba być bardzo ostrożnym. Sos karmelowy wystudzić.

 

Krem śmietanowy:

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 batoniki snickers

 

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. 

Do rękawa cukierniczego z szeroką  tylką przełożyć bitą śmietanę. Ozdobić babeczki. Udekorować kawałkami snickersów i sosem karmelowym. Smacznego :)

 

10:26, ewa_ciasteczkowakraina , Babeczki i muffiny
Link Komentarze (14) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 58

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria