Blog > Komentarze do wpisu

Kruche ciasto ze śliwkami i lekką budyniową pianką

Kruche z lekką budyniową pianką w nowym wydaniu, bo ze śliwkami i kakao. Równie pyszne, bardzo jesienne. Łatwe do zrobienia, u nas rozeszło się błyskawicznie i to nie dlatego, że mało ostatnio piekę ;) Skusicie się? Polecam :)

 


  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na kruche ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka kakao

 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać masło, posiekać nożem aż ciasto będzie przypominało kruszonkę. Dodać cukier i żółtka, całość szybko zagnieść. Podzielić na dwie części - mniejszą i większą, owinąć każdą w folię spożywczą i zamrozić.

Blachę o wymiarach 33x20 cm natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta, lekko docisnąć i wyrównać. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 20 minut. Wystudzić.

 

Budyniowa pianka:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 1/4 szklanki oleju

+

  • 500 g śliwek
  • cukier puder

 

Białka ubić na sztywno, stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukie i cukier waniliowy, cały czas ubijać. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksować. Wlać olej, nie przerywając miksowania.

Na podpieczony, zimny spód wyłożyć ubitą pianę, wyrównać i gęsto rozłożyć ćwiartki śliwek, otworkami do góry, lekko wcisnąć je w pianę. Na wierzcg zetrzeć resztę ciasta. 

Piec w temperaturze 190 stopni przez około 35-40 minut. Wystudzić i oprószyć cukrem pudrem, smacznego :)

 


niedziela, 14 października 2018, ewa_ciasteczkowakraina
Tagi: budyń śliwki
Pamiętaj moje dane w tej przeglądarce podczas pisania kolejnych komentarzy. Korzystając z formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie danych osobowych.
Komentarze
Gość: lena, *.dynamic.mm.pl
2018/10/14 08:04:13
częstuję się z przyjemnością:)
-
izaa_a
2018/10/14 08:12:29
przepyszne ciasto i jak ładnie wygląda
-
Gość: Candy Pandas, *.static.korbank.pl
2018/10/14 10:32:25
Lekko budyniowa pianka w takim zestawie smaków to jest bomba <3
-
malwinkanr1
2018/10/14 12:59:35
Idealne ciasto na niedzielę :)
-
Gość: Ania, *.dynamic.chello.pl
2018/10/14 14:53:16
Prezentuje się świetnie :) Ślinka cieknie od samego patrzenia :)
-
2018/10/15 14:00:24
Smacznie wygląda :)
-
Gość: Candy Pandas, *.static.korbank.pl
2018/10/18 13:28:25
Budyniowa warstwa z owocami i do tego kruche ciacho <3 Jeżu jak to musi smakować <3
-
Gość: Królowa Karo, *.promax.media.pl
2018/10/27 12:04:39
Ja z całą pewnością się skuszę! Wygląda niesamowicie!
-
mikimama
2018/11/08 20:22:27
Do czekoladowej wersji tego popularnego ciasta śliwki pasują idealnie!

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria