Blog > Komentarze do wpisu

Tort z kremem z białej czekolady i frużeliną malinową

Pyszny, słodki i delikatny tort. Pięknie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje. To połączenie słodkiego kremu z białej czekolady i malinowej frużeliny.Łatwy do zrobienia i bardzo efektowny, połaczenie smaków, które z pewnością Was zachwyci. Polecam! 

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

 

Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijać . Do białek dodawać żółtka, jedno po drugim, miksując do połączenia. Do masy jajecznej dodać przesiane mąki, całość delikatnie wymieszać. 

Spód tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia Masę przełożyć do tortownicy. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut. 

Biszkopt całkowicie wystudzić, przekroić na 3 blaty.

 

Krem z białej czekolady:

  • 450 g białej czekolady
  • 600 ml śmietany kremówki

 

Czekoladę posiekać, odstawić.

Kremówkę podgrzać w rondelku do wrzenia, zdjąć z palnika, dodać białą czekoladę i odłożyć na 2 minuty. 

Po tym czasie wymieszać, by czekolada się roztopiła. Wystudzić, schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.

Schłodzoną masę ubić na gęsty krem.

 

Frużelina malinowa:

  • 500 g malin
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 2 łyżkach wody

 

W garnuszku wymieszać maliny z cukrem, podgrzewać na wolnym ogniu do czasu aż cukier się rozpuści. Dodać cytrynę i wodę z mąką, wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika.

Żelatynę zalać niewielką ilością wody i odstawić do napęcznienia.Po tym czasie podgrzać ją do rozpuszczenia.

Rozpuszczoną żelatynę powoli wmieszać do owoców, uważając, by nie utworzyły się grudki. Schłodzić, by frużelina zgęstniała.

 

Nasączenie:

  • 3/4 szklanki wody wymieszanej pół na pół z wódką

 

+

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru

 

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder.

 

Wykonanie - Pierwszy blat biszkoptowy ułożyć na paterze i nasączyć 1/3 ponczu. Na biszkopcie rozsmarować połowę kremu czekoladowego, wyłożyć połowę frużeliny malinowej, przykryć drugim krążkiem biszkoptu nasączonym połową pozostałego ponczu. Posmarować pozostałym kremem i wyłożyć resztę frużeliny. Przykryć ostatnim biszkoptem, nasączyć go pozostałym ponczem. Wierzch i boki tortu posmarować ubitą śmietaną. Dowolnie udekorować. Przechowywać w lodówce. Smacznego.

 

czwartek, 23 sierpnia 2018, ewa_ciasteczkowakraina
Pamiętaj moje dane w tej przeglądarce podczas pisania kolejnych komentarzy. Korzystając z formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie danych osobowych.
Komentarze
Gość: lena, *.dynamic.mm.pl
2018/08/23 05:34:34
ale wygląda bombowo!
-
Gość: Candy Pandas, *.centertel.pl
2018/08/23 10:53:43
Ze świeżymi owockami to prawdziwy obłęd :)
-
Gość: Ania, *.dynamic.chello.pl
2018/08/24 12:06:47
Genialny tort :) Na taki miałabym ochotę :)
-
izaa_a
2018/08/24 17:00:47
śliczny torcik
-
kasia.koczwara
2018/08/25 18:17:21
Oj, wspanialy!
U mnie akurat zaczyna sie sezon urodzinowania...
x x x
-
Gość: Agnieszka Wieczorek, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2018/08/25 20:24:30
Cudownie musi smakować! Wygląda rewelacyjnie :)
-
Gość: Królowa Karo, *.promax.media.pl
2018/08/26 19:26:04
Sądząc po przepisie, smakuje bosko!
-
Gość: Kuchnia u Krysi, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2018/08/29 21:19:04
Tort wygląda bardzo okazale, bo pięknie go udekorowałaś. Sam w sobie delikatny i smaczny, jak wynika z opisu. Wspaniały :)

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria