Blog > Komentarze do wpisu

Truskawkowa chmurka

Truskawki już są, dlatego mam dziś dla Was przepis na inną wersję popularnego i bardzo smacznego ciasta :) Truskawkowa chmurka, oto i ona ;) Kruchy spód, galaretka z truskawkami, masa śmietanowa i beza

 

 

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 3 żółtka
  • 30 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła

 

Składniki na spód szybko zagnieść. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.

Blachę o wymiarach 23 x 33 cm natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.

Schłodzonym ciastem wyłożyć nim dno formy, wyrównać, ponownie schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Przed pieczeniem nakłuć je widelcem.

Piec w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut, na złoty kolor. Wystudzić.

 

Galaretka z truskawkami:

  • 600 g truskawek
  • 3 galaretki truskawkowe
  • 3,5 szklanki wrzącej wody

 

Truskawki pokroić na mniejsze kawałki, odłożyć.

Galaretki rozpuścić w 3,5 szklankach wrzącej wody. Przestudzić, wymieszać z truskawkami. Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto, wyrównać, schłodzić w lodówce. 

 

Masa śmietanowa:

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • nasiona z 1 laski wanilii

 

Wszystkie składniki przełożyć do naczynia, ubić cało9ść na sztywno.

Masę przygotować przed samym wyłożeniem jej na ciasto.

 

Beza:

  • 3 białka
  • 150 g cukru
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

 

Białka ubić na sztywną pianę. Łyżka po łyżce dodawać cukier aż do otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Pod koniec ubijania dodać mąką ziemniaczaną. 

Formę o wymiarach 23 x 33 cm odwrócić do góry dnem. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarować lub wycisnąć wzory tylką na papierze na wielkość blachy. 

Piec w temperaturze 140 stopni przez około 60 minut. Wystudzić.

Wykonanie - Ciasto wyjąć z lodówki, gotowy krem wyłożyć na galaretkę, wyrównać. Na wierzch wyłożyć wystudzoną bezę. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego :)

 

czwartek, 07 czerwca 2018, ewa_ciasteczkowakraina
Pamiętaj moje dane w tej przeglądarce podczas pisania kolejnych komentarzy. Korzystając z formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie danych osobowych.
Komentarze
Gość: Słodyczarnia, *.dynamic.gprs.plus.pl
2018/06/07 09:44:05
Jak pysznie wyglądają te kwadratowe chmureczki! Na pewno są przepyszne :)
-
izaa_a
2018/06/07 19:16:14
ale ciacho!!! mniam
-
Gość: Królowa Karo, *.promax.media.pl
2018/06/08 21:18:24
Truskawki mam - chyba się skuszę na taką chmurkę.
-
elzbietadz
2018/06/09 18:39:08
Bardzo fajne ciasto na te upały, prosto z lodówki do buzi. Pycha :)
-
Gość: Candy Pandas, *.centertel.pl
2018/06/10 11:14:08
Aż się człowiek chce zatopić w takiej chmurce <3
-
Gość: Ania - Fabryka Pomysłów, *.play-internet.pl
2018/06/10 14:54:34
pycha :)
-
Gość: Agnieszka Wieczorek, *.in.net.pl
2018/06/10 18:08:20
Ale apetycznie się prezentuje! Z wielką chęcią zjadłabym kawałek takiej chmurki :)
-
Gość: , 91.222.24.*
2018/06/11 22:09:12
Pysznie się zapowiada, muszę zrobić :)
-
Gość: zufik, 195.3.152.*
2018/06/17 12:18:27
Cudowne ciacho, chętnie zrobię, mam tylko jedną obawę, taką malutką, czy ta beza od śmietany nie "namoknie"?
-
mikimama
2018/06/17 15:17:18
Boskie jest to ciasto!
-
2018/06/18 01:56:28
Bez obaw :) beza będzie ok, nie zrobi się z niej "ciapa" :)
-
Gość: , *.dynamic.mm.pl
2018/06/18 17:52:33
Pycha, malinową jadłam, ale truskawkowej jeszcze nie :-)

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria