Blog > Komentarze do wpisu

Tort bezowy z kremem cytrynowym i owocami

To chyba mój pierwszy, tak udany tort bezowy :D Smakuje rewelacyjnie! Idealne połączenie słodkiej bezy i kwaśnego, cytrynowego kremu na bazie lemon curd i kremówki, przełożony truskawkami, udekorowany także innymi owocami. Bajka 

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na 3 blaty bezowe o średnicy 21 cm:

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 300 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego
  • 2 łyżeczki skrobii ziemniaczanej

 

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania, łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas ubijać. Dodać sok z cytryny lub ocet winny, zmiksować. Do ubitej masy delikatnie wmieszać mąkę ziemniaczaną, najlepiej drewnianą szpatułką.

Masę wyłożyć na blaty o średnicy około 21 cm, powinny zmieścić się dwa na jednej blaszce.

Piekarnik rozgrzać do 160 stopni, zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec bezy przez około 1,5 - 2 godziny. Wyłączyć i uchylić piekarnik, bezy powinny całkowicie wystygnąć. 

Piec z termoobiegiem (obie blaszki jednocześnie) przez 1,5 godziny w temperaturze 120ºC. Wyłączyć i lekko uchylić piekarnik - mają tak wystygnąć (najlepiej zrobić to na noc).

 

Krem cytrynowy:

  • 250 g serka mascarpone
  • 300 g lemon curd
  • 500 ml śmietany kremówki

+

  • truskawki do przełożenia i dekoracji
  • kiwi
  • plasterki cytryny
  • płatki migdałowe

 

Mascarpone połączyć z lemon curd, odłożyć.

Kremówkę ubić na sztywno, dodać ją do masy cytrynowej, całość delikatnie połączyć. 

Truskawki pokroić w cienkie plasterki, odstawić (kilka zostawić w całości).

Wykonanie - pierwszy blat bezowy ułożyć na paterze, wyłożyć 1/3 kremu cytrynowego, na nim ułożyć plasterki truskawek. Przykryć drugim krążkiem bezowym, wyłożyć kolejną porcję kremu i truskawki. Ostatni blat bezowy ułożyć na górze, przykryć go pozostałym kremem i dowolnie udekorować owocami. Smacznego :)

 

poniedziałek, 30 kwietnia 2018, ewa_ciasteczkowakraina
Pamiętaj moje dane w tej przeglądarce podczas pisania kolejnych komentarzy. Korzystając z formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie danych osobowych.
Komentarze
Gość: Mama, *.leon.com.pl
2018/04/30 07:10:12
Idealny w smaku i prezencji :)
-
Gość: Magda, *.kdpw.com.pl
2018/04/30 09:18:08
Gratulacje, tort wygląda bosko :)
-
Gość: basjula, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2018/04/30 09:19:15
Piękny!! I na pewno przepyszny.
-
mikimama
2018/04/30 11:16:03
Nie dość, że pyszne połączenie bezy i cytryny to jeszcze mega śliczna dekoracja!
-
Gość: Candy Pandas, *.centertel.pl
2018/04/30 11:47:56
Wygląda tak lekko i orzeźwiająco :) Wspaniała beza :)
-
elzbietadz
2018/04/30 12:50:07
Ewo, nawet gdybyś nie wstawiła zdjęć, to już sam opis sprawia, że człowiek chciałby drugi raz urządzić sobie wesele, żeby tylko spróbować tego tortu :)
Po prostu REWELACJA! A wygląd - bajka :)
-
2018/05/01 14:16:50
Kochana Elu, bardzo dziękuję Ci za tak miłe słowa :* Bardzo, bardzo przyjemnie się je czyta :)
-
Gość: Agnieszka Wieczorek, *.in.net.pl
2018/05/02 18:23:00
Bajkowo się prezentuje! I jaki on pyszny musi być :D
-
izaa_a
2018/05/03 10:30:36
genialnie wygląda
-
Gość: Nika, *.play-internet.pl
2018/05/16 20:44:14
Rewelacja <3

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria