Blog > Komentarze do wpisu

Tarta z agrestem i kremem z białej czekolady

Pyszna tarta, nie za słodka, fajnego smaku dodają jej kwaśne owoce. Lekka, łatwa do zrobienia. Nam bardzo smakowała, podana z gałką lodów smakuje wybornie. Pomysł na wykorzystanie zamrożonych owoców - równie dobrze spiszą się tutaj porzeczki, sama trochę dorzuciłam, stąd ten kolor. Polecam :)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki maki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka zimnej wody

 

Masa agrestowa:

  • 800 g agrestu (u mnie 500 g agrestu i 300 g czerwonej porzeczki)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 500 ml wody
  • 1 galaretka agrestowa
  • 2 budynie śmietankowe

 

Krem z białej czekolady:

  • 375 ml kremówki
  • 100 g białej czekolady
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki wody

 

Masło posiekać z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać jajko i wodę. Energicznie zagnieść ciasto, schłodzić je w lodówce. Po około 30 minutach ciasto rozwałkować i nałożyć na tartę o średnicy 25 cm, bez rozciągania. Ciasto nakłuć widelcem i piec w temperaturze 190 stopni przez 15 minut.

Agrest i porzeczki włożyć do garnka, zasypać cukrem i podlać szklanką wody. Podgrzewać na małym ogniu, aż zacznie się rozpadać. Wsypać suchą galaretkę. Mieszać, aż się rozpuści. Budynie rozprowadzić w pozostałej wodzie, wlać do agrestu i zagotować.  

Masę agrestową przelać na podpieczony spód i odstawić do wystudzenia. 

Szklankę kremówki zagotować i rozpuścić w niej białą czekoladę. Wlać rozpuszczoną żelatynę i przestudzić. Pozostałą, zimną kremówkę ubić i wmieszać delikatnie w chłodną, gęstą czekoladę. 

Gotowy krem wyłożyć na masę owocową, wyrównać. Odstawić do stężenia. Smacznego :)

 


środa, 25 kwietnia 2018, ewa_ciasteczkowakraina
Pamiętaj moje dane w tej przeglądarce podczas pisania kolejnych komentarzy. Korzystając z formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie danych osobowych.
Komentarze
Gość: Magdalena, *.static.ip.netia.com.pl
2018/04/25 12:19:13
kwaśna masa, słodki krem, pycha ;0
-
elzbietadz
2018/04/25 13:33:58
Wspaniała tarta! Bardzo lubię wszystkie owoce o wyrazistym smaku, a za czekoladą przepadam :)
-
izaa_a
2018/04/25 15:33:37
całe wieki nie jadłam agrestu, pysznie całość wygląda i ten krem mniammm
-
Gość: , 91.222.24.*
2018/04/25 21:50:14
Ty Ewa to masz, super ciekawe przepisy :)
-
Gość: Candy Pandas, *.centertel.pl
2018/04/26 09:30:01
Ale nabrałyśmy ochoty na taki świeży agrest :D Jednak póki chętnie byśmy zaspokoiły głód na niego w takiej tarcie :)
-
Gość: Magda, *.kdpw.com.pl
2018/04/26 15:07:01
Piękna tarta, świetne połączenie składników :)
-
Gość: Agnieszka Wieczorek, *.in.net.pl
2018/04/26 19:30:20
Ale ona super wygląda! Bardzo chętnie zjadłabym kawałek :)
-
Gość: Marzena, *.dynamic.chello.pl
2018/04/27 13:29:15
Mniam jakie pyszności :-)
-
judik1119
2018/04/27 18:34:16
Pyszne ciacho! :)
-
Gość: AZgotuj, *.dynamic.chello.pl
2018/04/28 16:07:03
Krem z białej czekolady wygląda fantastycznie, mój mąż zachwycony byłby warstwą agrestową- uwielbia te owoce:)
-
Gość: Ania - Fabryka Pomysłów, *.play-internet.pl
2018/04/28 18:34:09
apetycznie wygląda Twoje ciacho :)
-
Gość: Mama, *.leon.com.pl
2018/04/30 07:10:43
Lubię słodko - kwaśne ciasta
-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2018/05/10 12:39:56
prezentuje się wprost genialnie ! Musze spróbować !
-
Gość: madlene17, *.krapkowice.vectranet.pl
2018/05/13 16:01:46
Wyborne ciacho, zapisuję w ulubionych :)
-
Gość: Nika, *.play-internet.pl
2018/05/16 20:44:37
Super smak

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria