Blog > Komentarze do wpisu

Chałka drożdżowa

Chałka drożdżowa - kolejny ze smaków dzieciństwa. Kiedyś robiła mi ją czy kupowała babcia, teraz ja piekę ją dla swoich bliskich :) Delikatna i mięciutka, pysznie maślana, nie można się od niej oderwać ;) Idealnie smakuje z kruszonką, mniam! Sami się przekonajcie, polecam :)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na 1 chałkę:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 małe jajko
  • 30 g cukru
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • szczypta soli
  • 125 ml letniego mleka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 7 g suchych drożdży

 

Kruszonka:

  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2,5 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 30 g roztopionego masła

 

Wszystkie składniki na kruszonkę rozdrobnić między palcami, odstawić.

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodać roztopione masło. Wyrobiać ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny).

Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, podzielić na 4 równe części. Zrolować je w wałeczki i uformować chałkę. 

Chałkę ułożyć w formie keksowej, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem lub mlekiem, posypać kruszonką.

Piec około 30  minut w temperaturze 175 stopni. Można przykryć od góry folią aluminiową, jeśli zbyt szybko nabiera koloru. Wystudzić. Smacznego :)

środa, 18 kwietnia 2018, ewa_ciasteczkowakraina
Tagi: drożdże
Pamiętaj moje dane w tej przeglądarce podczas pisania kolejnych komentarzy. Korzystając z formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie danych osobowych.
Komentarze
Gość: lena, *.dynamic.mm.pl
2018/04/18 05:43:55
kocham chałkę:)
-
2018/04/18 09:40:27
Piękna chałeczka ;)
-
Gość: Candy Pandas, *.centertel.pl
2018/04/18 10:36:51
U nas nigdy chałki się nie robiło a chętnie byśmy ją zjadły :)
-
izaa_a
2018/04/18 11:10:40
idealna! Chałke uwielbiam więc przepis sobie zapisuję
-
Gość: Lady laura., *.dynamic.jazztel.es
2018/04/18 16:58:07
Mogę jeść codziennie,cudna.
-
elzbietadz
2018/04/18 17:32:25
Ech wspomnienia... Pamiętam takie chałki z dzieciństwa :) Jeszcze teraz od czasu d oczasu sama piekę. Najlepsza jest z mlekiem albo posmarowana masłem :)
-
Gość: Agnieszka Wieczorek, *.in.net.pl
2018/04/18 21:44:07
Chałka! O matko, jak ja ją uwielbiam :)
-
Gość: Magda, *.dynamic.gprs.plus.pl
2018/04/19 19:51:17
Oj rozczuliłam się patrząc na chałkę, moja babcia często piekła, jak byłam mała :)
-
Gość: Opalanka, *.toya.net.pl
2018/04/20 07:39:23
Idealna struktura. Trochę masła i zjadam całą:)
-
Gość: dorota kobietytomy.pl, *.dynamic.chello.pl
2018/04/20 13:37:38
Oj tak, niezastąpiona...smak dzieciństwa
-
Gość: Kuchnia u Krysi, *.dynamic-zab-07.vectranet.pl
2018/04/20 23:27:07
Bardzo lubię chałki. Często piekę. Jest puszysta, smaczna i zawsze smakuje. Narobiłaś i smaka. Może jutro też upiekę :)
-
Gość: Marzena, *.dynamic.chello.pl
2018/04/21 14:08:08
Mniam :-) uwielbiam taką domową chałkę :-)
-
Gość: Ania - Fabryka Pomysłów, *.play-internet.pl
2018/04/21 16:29:38
nie ma to jak domowa chałka! :)
-
Gość: Królowa Karo, *.promax.media.pl
2018/04/22 10:35:55
O, dla mnie to także smak dzieciństwa!
-
Gość: Renata, *.static.kolnet.eu
2018/04/22 14:52:46
moja ostatnio nie dotrwała do zdjęć;D
pięknie Ci wyszła:)
-
mikimama
2018/04/23 12:40:34
Nigdy nie piekłam chałki wstyd, ale się przyznaję...
-
Gość: Nika, *.play-internet.pl
2018/04/23 16:14:35
Piękna chałka, bardzo lubię jej smak
-
Gość: Mama, *.leon.com.pl
2018/04/30 07:11:10
Super, najlepiej smakuje z masełkiem, jeszcze lekko ciepła

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria