Blog > Komentarze do wpisu

Tort gruszkowo-kajmakowy

Kto by pomyślał, że blog skończył już 5 lat ;) Mały jubileusz ;) Mało mnie tu, coraz mniej, ale będzie lepiej ;) Mam nadzieję, ze jeszcze w tym roku uda mi się go odświeżyć, zmienić, tak, zmiany są bardzo ważne ;) Dziękuję Wam za wszystkie ciepłe słowa, wspólne pieczenie i zapraszam do kolejnych wyzwań ;) 

Dziś mam dla Was tort! Przepyszny! Gruszkowo - kajmakowy, z dodatkiem likieru amaretto. Obłędne połączenie ;) Udekorowany bardzo minimalistycznie - plastrami pieczonych gruszek i płatkami migdałowymi. Łatwy i szybki do zrobienia. Rozkosz dla podniebienia! Polecam :)

 

 

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

 

Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijać.

Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżka, aż składniki się połączą. 

Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 35, do tzw. suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekroić na 3 blaty.

 

Krem kajmakowy:

  • 400 g masy kajmakowej
  • 500 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki

 

Wszystkie, schłodzone składniki na krem umieścić w misce i rozpocząć. Ubijać do momentu otrzymania gęstego, kremu.

Ubity krem podzielić na 2 równe części i dodatkowo odłożyć kilka łyżek kremu na wierzch tortu.

 

Krem smietanowo-migdałowy:

 

  • 250 g mascarpone
  • 250 g śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 płaska łyżka ekstraktu migdałowego

 

Wszystkie schłodzone składniki ubić razem na gęsty, jednolity krem.

 

Dodatkowo:

  • gruszki w syropie
  • poncz do nasączenia tortu (woda wymieszana z likierem amaretto - 3 łyżki wody + 7 łyżek likieru)

 

Chipsy z gruszek:

  • 2 gruszki
  • cukier

 

Gruszki umyć, nie obierać ich. Pokroić na mandolinie do warzyw na bardzo cienkie plasterki.

Plasterki gruszek położyć na wyłożoną papierem do pieczenia. Posypać cukrem.

Piec w temperaturze 170 stopni przez około 12 - 15 minut, do złotego koloru. Jeszcze ciepłe ściągnąć z blachy. Wystudzić na kratce.

 

Wykonanie - 

Pierwszy blat tortu ułożyć na paterze, naponczować mniej niż 1/3 szklanki ponczu. Na blat wyłożyć część kremu kajmakowego, w krem powkładać kawałki gruszek. Przykryć drugim blatem biszkoptowym, naponczować 1/3 szklanki ponczu. Następnie na ten blat wyłożyć drugą część kremu kajmakowego, w krem kolejny raz powkładać kawałki gruszek. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym, naponczować.

Na wierzch tortu wyłożyć kilka odłożonych łyżek kremu kajmakowego, wyrównać szpatułką. Na boki i wierzch tortu wyłożyć krem śmietankowy, wyrównać. Boki tortu udekorować plasterkami gruszek, wierzch udekorować płatkami migdałowymi. Przechowywać w lodówce. Smacznego :)

 


poniedziałek, 12 marca 2018, ewa_ciasteczkowakraina
Komentarze
Gość: lena, *.dynamic.mm.pl
2018/03/12 21:04:55
wygląda obłędnie:)
-
Gość: Renata, *.static.kolnet.eu
2018/03/13 06:16:30
To zaczęłyśmy mniej więcej w jednym czasie:)
Kolejnych owocnych lat życzę a tort brzmi bardzo smakowicie:)
-
Gość: Elża Dziurkowska *https: dietamojapasja.blogspot.com, *.net.pulawy.pl
2018/03/13 21:57:41
Na sam widok takiego tortu cieknie ślinka. A gruszki to doskonały pomysł. Muszę go upiec na jakąś rodzinną imprezę :)
-
Gość: Nika, *.play-internet.pl
2018/03/14 07:42:38
Jest fantastyczny!
-
Gość: Nika, *.play-internet.pl
2018/03/14 07:43:04
I oczywiście gratuluję i czekam na kolejne przepisy:)
-
izaa_a
2018/03/14 09:47:59
Gratulacje z okazji "urodzin" a tort znakomity
-
Gość: Agnieszka Wieczorek, *.in.net.pl
2018/03/14 20:25:58
Pięknie się prezentuje! Zjadłabym kawałek takiego tortu z wielką ochotą! :D
-
Gość: Candy Pandas, *.centertel.pl
2018/03/15 10:35:11
Jest co świętować! :D Tort wspaniały i wręcz idealny na tą okazję :D
-
Gość: Magda, *.kdpw.com.pl
2018/03/15 12:19:09
Fantastyczny tort :) gratuluję rocznicy bloga i życzę wielu dalszych sukcesów :)
-
Gość: Królowa Karo, *.promax.media.pl
2018/03/16 18:09:43
Uwielbiam gruszki w ciastach :) Musi być niesamowity :)
-
Gość: Ania - Fabryka Pomysłów, *.play-internet.pl
2018/03/16 22:59:05
tort prezentuje się wybornie :)
-
Gość: Sosna, *.dynamic-ww-05.vectranet.pl
2018/03/19 15:07:02
No proszę! W takim razie kolejnych pięciu, albo i pięćdziesięciu lat :)
-
Gość: Mama, *.leon.com.pl
2018/03/26 19:27:42
Wyglądem i smakiem kusi :)

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria