Blog > Komentarze do wpisu

Malinowa chmurka

Ciasto, które nigdy się nie znudzi ;) Jest przepyszne! Kruchy spód, malinowa galaretka z owocami, krem śmietanowy i beza z migdałami... Brzmi wspaniale, prawda? Zapewniam Was, ze smakuje jeszcze lepiej ;) Bardzo popularne ciasto, większość pewnie je zna i również bardzo lubi ;) Ładnie prezentuje się na stole. Klasyk! Polecam :)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 3 żółtka
  • 30 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła

 

Składniki na spód szybko zagnieść. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.

Blachę o wymiarach 23 x 33 cm natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.

Schłodzonym ciastem wyłożyć nim dno formy, wyrównać, ponownie schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Przed pieczeniem nakłuć je widelcem.

Piec w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut, na złoty kolor. Wystudzić.

 

Galaretka z malinami:

  • 600 g malin
  • 3 galaretki malinowe
  • 3,5 szklanki wrzącej wody

 

Malinowe galaretki rozpuścić w 3,5 szklankach wrzącej wody. Przestudzić, wymieszać z malinami. Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto, wyrównać, schłodzić w lodówce. 

 

Masa śmietanowa:

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • nasiona z 1 laski wanilii

 

Wszystkie składniki przełożyć do naczynia, ubić cało9ść na sztywno.

Masę przygotować przed samym wyłożeniem jej na ciasto.

 

Beza z migdałami:

  • 3 białka
  • 150 g cukru
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 50 g płatków migdałowych

 

Białka ubić na sztywną pianę. Łyżka po łyżce dodawać cukier aż do otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Pod koniec ubijania dodać mąką ziemniaczaną. 

Formę o wymiarach 23 x 33 cm odwrócić do góry dnem. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarować na papierze na wielkość blachy. Oprószyć płatkami migdałów.

Piec w temperaturze 140 stopni przez około 60 minut. Wystudzić.

 

Wykonanie - Ciasto wyjąć z lodówki, gotowy krem wyłożyć na galaretkę, wyrównać. Na wierzch wyłożyć wystudzoną bezę. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego :)

sobota, 24 marca 2018, ewa_ciasteczkowakraina
Komentarze
2018/03/24 09:38:33
Piękny wygląd :)
-
Gość: Candy Pandas, *.centertel.pl
2018/03/24 10:37:20
Jadłyśmy to ciasto kiedyś u cioci i naprawdę baaardzo nam smakowało :)
-
Gość: lena, *.dynamic.mm.pl
2018/03/24 12:17:22
faktycznie, piękne ciasto:)
-
Gość: Ela Dziurkowska, *.net.pulawy.pl
2018/03/24 14:29:10
Rzeczywiście, sam opis brzmi tak wspaniale, że mam ochotę rzucić wszystko i zagarnąć kawałek dla siebie :)) Już czuję w ustach tę słodycz :P
-
izaa_a
2018/03/24 22:07:13
alez pyszne musi byc to ciasto
-
Gość: Magda, *.dynamic.gprs.plus.pl
2018/03/25 16:28:12
Ależ apetyczna chmurka, pycha :)
-
Gość: Ciążowe Zachcianki, *.ists.pl
2018/03/25 21:40:30
Przepis zapisałam:) Wygląda obłędnie:)
-
Gość: Nika, *.play-internet.pl
2018/03/26 07:52:42
Rewelacyjne ciasto, przepadam za nim :)
-
mikimama
2018/03/26 09:09:03
Ja uwielbiam takie wilgotne ciasta!
-
Gość: zufik, 176.107.47.*
2018/03/26 10:02:28
Pyszności, właśnie takie ciacho za mną chodzi ostatnio, chętnie bym zjadła :)
-
Gość: Amber, *.ssp.dialog.net.pl
2018/03/26 17:30:03
Ach jak musi pysznie smakować!
-
Gość: Mama, *.leon.com.pl
2018/03/26 19:27:01
Bajeczny smak! :)
-
Gość: Kuchnia u Krysi, *.dynamic-zab-07.vectranet.pl
2018/03/27 07:48:36
Wspaniale wygląda ta Twoja chmurka. Cudnie kusi swoim wyglądem :) Chętnie zjadłabym teraz do porannej kawy. Umm... mniam :)
Miłego dnia :)
-
Gość: Królowa Karo, *.promax.media.pl
2018/03/27 20:03:55
Maliny, bita śmietana - a do tego wygląda naprawdę jak chmurka - to musi być rajski smak :)
-
Gość: Sosna, *.dynamic-ww-05.vectranet.pl
2018/03/28 17:19:16
Pycha! :)
-
Gość: pieguskowakuchnia, *.tonetic.pl
2018/03/28 20:26:25
uwielbiam je:)
-
Gość: Kinga K., *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2018/03/29 18:45:25
Ale pycha
-
Gość: Marzena, *.dynamic.chello.pl
2018/03/29 20:47:57
Uwielbiam to ciacho, jest pyszne :-)
-
Gość: Agnieszka Wieczorek, *.in.net.pl
2018/03/30 19:11:17
Bardzo apetyczne ciasto! Pięknie się prezentuje :)
Wesołych Świąt! :*

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria