Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto Biały Lion

Jedno z lepszych ciast jakie ostatnio robiłam. Jest przepyszne! Pięknie wygląda, jest łatwe do zrobienia. Było hitem naszej sylwestrowej imprezy ;) Puszysty, miękki biszkopt z białą czekoladą, masa kajmakowa z ryżem preparowanym i krem budyniowy, całość udekorowana solonymi orzeszkami. Niebo w buzi, bardzo polecam :)

PS Jeśli tak jak ja uwielbiacie dbać o swoje włosy dzięki kosmetykom w fajnych cenach polecam sklepfryz.pl - szeroki asortyment dla niej i dla niego! 

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 50 g białej czekolady, startej na tarce

 

Krem budyniowy:

  • 2 żółtka
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 200 g masła

+

  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 50 g ryżu preparowanego
  • orzeszki ziemne solone

 

Biszkopt - Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce. Dodać po jednym żółtku. Miksować. Do masy jajecznej dodać przesiane mąki. Delikatnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką. Na końcu dodać startą białą czekoladę. Całość dokładnie połączyć.

Dno formy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Wyrównać. Piec w temperaturze 160 stopni przez 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

Krem budyniowy - Żółtka, cukier i obie mąki zmiksować ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać przygotowaną wcześniej mieszankę, doprowadzić do wrzenia. Ugotowany budyń przykryć, odstawić do wystudzenia.

Miękkie masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać wystudzony budyń, cały czas miksując, odłożyć. 

Masa kajmakowa - Kajmak wymieszać z ryżem preparowanym (masę kajmakową można lekko podgrzać, łatwiej będzie wymieszać go z ryżem preparowanym i wyłożyć masę na ciasto).

Wykonanie - Biszkopt przekroić na pół. Na cieście rozsmarować masę kajmakową. Na nią wyłożyć 2/3 masy budyniowej. Przykryć drugim blatem i rozsmarować na nim pozostałą masę budyniową. Ciasto wstawić na około 3-4 godziny do lodówki. Przed podaniem posypać posiekanymi orzeszkami. Smacznego :)

 


wtorek, 09 stycznia 2018, ewa_ciasteczkowakraina
Komentarze
izaa_a
2018/01/09 11:48:10
woow cudne to ciasto
-
Gość: Magdalena, *.static.ip.netia.com.pl
2018/01/09 12:41:29
to ja się wpraszam na kawałek:)
-
Gość: Nika, *.play-internet.pl
2018/01/09 14:02:24
Ślinka leci, przepyszne ciasto :)
-
Gość: Kulinarne Wyskoki, *.dynamic.chello.pl
2018/01/09 19:44:31
Ale bym wbiła łyżeczkę w to ciasto- wyobrażam sobie smak! Musialo być pyszne- batona "Biały Lion" bardzo lubię, więc ciasto musi być jeszcze lepsze :D
-
Gość: Candy Pandas, *.centertel.pl
2018/01/10 10:57:13
Wygląd miażdży system <3 a ten kajmak to już w ogóle obłęd :D
-
Gość: Ania - Fabryka Pomysłów, *.play-internet.pl
2018/01/10 19:36:03
nie miałam okazji wcześniej jeść tego ciasta, na imprezy rodzinne idealne :)
-
Gość: KuchniaOdDwojga, *.centertel.pl
2018/01/11 11:04:35
Obłędnie wygląda to ciacho :)
-
Gość: Agnieszka Wieczorek, *.in.net.pl
2018/01/11 18:26:17
Wspaniałe ciacho :) przepis zapisuję i na pewno kiedyś wykorzystam :)
-
izaa_a
2018/01/12 07:40:59
genialne ciasto
-
Gość: Marzena, *.dynamic.chello.pl
2018/01/13 20:24:52
Wspaniałe ciacho, już mi smakuje :-)
-
Gość: mlodakk, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2018/01/14 17:10:36
Wygląda ciekawie:)
-
Gość: Magda, *.kdpw.com.pl
2018/01/15 14:33:18
Fajne to ciasto, super wyglądają wszystkie warstwy :)
-
Gość: SalvadorDali, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2018/01/15 17:27:56
ulala.. wygląda genialnie, trochę jak 3bit :D
-
Gość: Mama, *.leon.com.pl
2018/02/04 15:06:07
Wcale nie za słodkie, bardzo dobre!

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria