Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto Zmierzch

Idealne ciasto dla amatorów słodkich, kawowych i czekoladowych smaków :) Pyszne! Jest bardzo eleganckie, bardzo dobrze prezentuje się na stole. To prawda, wymaga trochę czasu i uwagi, ale efekt końcowy jest naprawdę świetny, widzicie sami ;) Polecam!

 

Inspiracja

 

Składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

Nasączenie:

  • 125 ml przestudzonej, mocnej kawy z dodatkiem alkoholu

 

Masa straciatella:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • woda

 

Krem cappuccino:

  • 500 ml kremówki
  • 7 łyżek kawy cappuccino
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • woda

 

Galaretka kawowa:

  • 800 ml mocnej, słodkiej kawy
  • kieliszek likieru kawowego lub innego alkoholu
  • 5 łyżeczek żelatyny

 

+

  • 200 ml kremówki
  • 2 łyżki cappuccino
  • 1 łyżka cukru pudru

 

Ciasto - żółtka oddzielić od białek, dodać szczyptę soli, ubić je na sztywno. Do ubitych białek  dodać cukier i cukier waniliowy, całość miksować około minuty, następnie dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość utrzeć do połączenia składników na średnich obrotach miksera.

Kwadratową blaszkę o wymiarach 24 cm x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać powierzchnię. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 22 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Zimne ciasto dosyć obficie nasączyć ponczem. 

Masa straciatella - czekoladę zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder.

Żelatynę rozprowadzić w gorącej wodzie, schłodzić do temperatury pokojowej.
Do żelatyny dodać 2 łyżki śmietanki, dokładnie wymieszać, następnie do całości kremu dodać  żelatynę i od razu miksować na najwyższych obrotach. Szybko wsypać startą wcześniej czekoladę, połączyć. Krem wyłożyć na biszkopt, wyrównać. Schłodzić w lodówce.

Krem cappuccino - śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder i cappuccino, miksować na najwyższych obrotach, tylko do momentu rozpuszczenia się kawy.
Żelatynę rozprowadzić w gorącej wodzie, schłodzić do uzyskania temperatury pokojowej.
Do żelatyny dodać 2 łyżki kremu cappuccino, dokładnie wymieszać, następnie do całości kremu dodać zahartowaną żelatynę i od razu miksować na najwyższych obrotach.
Krem rozprowadzić na masie straciatella, wyrównać. Blaszkę wstawić do lodówki do stężenia.

Galaretka kawowa - Posłodzoną kawę zagotować, zdjąć z panika. W kawie rozprowadzić żelatynę, mieszać do dokładnego rozpuszczenia, schłodzić do temperatury pokojowej dolać alkohol, wymieszać.

Galaretkę schłodzić w lodówce, tężejącą wyłożyć na ciasto, schłodzić w lodówce.

Dekoracja - Kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder i kawę cappuccino, połączyć. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego, udekorować wierzch ciasta. Smacznego :)

 


sobota, 02 grudnia 2017, ewa_ciasteczkowakraina
Komentarze
2017/12/02 22:18:02
Nie znam tego ciasta :) Dla kawoszy :)
-
2017/12/03 06:43:26
zdecydowanie warte pracy ;)
-
2017/12/03 09:44:58
Uwielbiam to ciasto :)
-
2017/12/03 10:35:32
Trzeba przyznać, że warstwy wyglądają bardzo ładnie :)
-
2017/12/03 12:14:17
Ciacho prezentuje się świetnie :)
-
2017/12/03 16:13:58
cudowne ciasto
-
2017/12/03 19:11:40
Bardzo ciekawy przepis. A ciasto wydaje się być pyszne. Zapisuję przepis do wykorzystania. Cieplutko Cię pozdrawiam :)
-
2017/12/03 19:21:49
Zdecydowanie ciacho dla mnie :)
-
2017/12/03 21:50:22
idealne ciacho dla mnie! :)
-
2017/12/04 08:43:12
Akurat tego ciasta nigdy nie jadłam.
Sądzę, że byśmy się polubili. Kiedyś uwielbiałam takie smaczki na słodko.
Teraz rzadko się kuszę na słodkości.
A ciasto gdzieś już widziałam. Ciekawe.
Pozdrawiam :)
-
2017/12/04 08:59:45
Jeszcze nie zdążyłam zjeść śniadania, a tu już takie pyszności na monitorze :)
-
2017/12/04 11:44:48
wygląda zachwycająco! szkoda, że u mnie nikt -poza mną oczywiście - nie przepada za smakiem kawy... pozdrawiam :)
-
2017/12/05 12:10:26
Idealne do popołudniowej kawki :)
-
Gość: , *.dynamic.mm.pl
2017/12/05 14:39:21
Rewelacyjnie to ciasto wygląda, a i smaki moje :-) Na pewno kiedyś zrobię :-)
-
2017/12/06 12:09:44
uwielbiam kawowe ciastka <3
-
2017/12/06 12:45:23
Wygląda obłędnie!
-
Gość: , 91.222.24.*
2017/12/08 18:51:55
Perfekcyjne ciasto :)
-
Gość: Mama, *.leon.com.pl
2017/12/09 12:53:01
Ciasto, które zrobiło furrorę :-)

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria