Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto Krówka

Kolejna, świąteczna propozycja, którą mam przyjemność Wam zaprezentować to ciasro Krówka. Miodowe blaty przełożone kremem śmietanowym, udekorowane polewą krówkową i płatkami migdałowymi. Słodkie, w sam raz do kawy, idealnie wpisuje się w klimat świąt. polecam :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 250 g zimnego masła
  • 4 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

 

Masa śmietanowa:

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

+

  • 300 g masy krówkowej
  • płatki migdałowe

 

Masło poszatkować, dodać resztę składników, zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części, schłodzić je w lodówce przez około 40 minut.

Połową schłodzego ciasta wyłożyć natłuszczoną formę o wymiarach 20 x 30 cm. Nakłuć je widelcem. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 10 minut. Tak samo postąpić z drugą porcją ciasta. Wystudzić.

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i cukier waniliowy. 

Na wystudzoną, dolną część ciasta wyłożyć przygotowaną masę śmietanową, przykryć ją drugim plackiem. Na wierzchu ciasta rozsmarować płynną masę kajmakową, udekorować płatkami migdałowymi. Schłodzić w lodówce. Najlepiej smakuje po co najmniej jednym dniu spędzonym w chłodzie ;) Polecam!

 


sobota, 16 grudnia 2017, ewa_ciasteczkowakraina
Pamiętaj moje dane w tej przeglądarce podczas pisania kolejnych komentarzy. Korzystając z formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie danych osobowych.
Komentarze
2017/12/16 10:34:40
Na pewno smaczne chociaż nie dla mnie - nie moje smaki :)
-
Gość: marcepanowy kącik, *.adsl.inetia.pl
2017/12/16 12:43:05
Poproszę o kawałek :) Pysznie wygląda.
-
Gość: lena, *.dynamic.mm.pl
2017/12/16 14:55:04
fajny i prosty przepis :)
-
Gość: Mama, *.leon.com.pl
2017/12/16 15:18:43
Słodkie, czyli idealne do świeżo zaparzonej, czarnej kawy :)
-
Gość: Marzena, *.dynamic.chello.pl
2017/12/16 19:21:57
Mniam, uwielbiam to ciasto :-)
-
Gość: Ania, *.dynamic.chello.pl
2017/12/16 22:46:35
Jedno z lepszych ciast :) Bardzo lubię :)
-
Gość: Ania, *.dynamic.chello.pl
2017/12/16 22:48:27
Jedno z lepszych ciast :) Bardzo lubię :)
-
Gość: Agnieszka Wieczorek, *.in.net.pl
2017/12/17 10:26:22
Moja siostra uwielbia Krówkę :) Nie może zobaczyć Twojego przepisu, bo będzie mnie męczyła żebym jej zrobiła :)
-
Gość: Ania - Fabryka Pomysłów, *.play-internet.pl
2017/12/17 11:04:24
pyszne ciacho w sam raz na Święta :)
-
Gość: Renata, *.static.kolnet.eu
2017/12/17 13:33:03
mamy w rodzinie jednego wielbiciela masy korówkowej:)
-
Gość: Candy Pandas, *.centertel.pl
2017/12/17 13:56:13
Trudno byłoby się oderwać od tego ciasta :D
-
Gość: , *.dynamic.mm.pl
2017/12/18 14:08:47
Pyszne ciasto :-)
-
Gość: Nika, *.play-internet.pl
2017/12/20 11:17:49
Wygląda wspaniale :)
-
izaa_a
2017/12/24 09:39:43
super ciacho!
-
izaa_a
2017/12/24 09:39:55
świetne ciasto

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria