Blog > Komentarze do wpisu

Tort cytrynowy z malinami

Tort przygotowany na urodziny uroczego czterolatka Przemka, stąd ta niecodzienna dekoracja ;) Ekstremalnie cytrynowy, ale lekki i orzeźwiający. Ze sporą ilością masła, ale nie czuć go zupełnie, gwarantuję ;) Przełożony malinami... Pyszności! Sama masa cytrynowa jest po prostu zachwycająca ;) Polecam!

PS drexpol.com.pl - podłogi do każdego wnętrze - drewniane i korkowe. Piękne, estetyczne i trwałe wykonanie. Firma z tradycjami, produkty w atrakcyjnych cenach :)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na biszkopt:

  • 8 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (odjąć 1 łyżkę)

 

Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, nadal miksować, następnie dodawać żółtka, jedno po drugim, za każdym razem dokładnie miksując.

Do masy jajecznej wsypać obie mąki, delikatnie, ale dokładnie wymieszać. 

Dno formy o wymiarach 21 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia, delikatnie przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto upuścić na podłogę z wysokości około 30 cm. Przestudzić. Przekroić na 3 blaty.

 

Krem cytrynowy:

  • 750 ml mleka
  • 250 ml soku z cytryny
  • skórka otarta z 4 cytryn
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 7 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 6 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 500 g masła

+

  • 400 g malin

 

W rondelku zagotować 1,5 szklanki mleka z cukrem. Pozostałe mleko zmiksować blenderem z mąkami, jajkami i skórką z cytryny, na gładką masę. Mleko z jajkami i mąką wlać do wrzącego mleka, mieszać cały czas, gotując gęsty budyń na niedużym ogniu i czekając, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą, wystudzić.

Masło ubić na puszystą, jasną masę. Stopniowo dodawać zimny budyń, cały czas miksując. Na samym końcu wlewać sok z cytryny, stopniowo, cały czas miksując, do połączenia.

Masę odstawić do lodówki, by lekko stężała.

Blaty biszkoptowe nasączyć wodą wymieszaną z sokiem z cytryny.

Biszkopty przełożyć masą budyniowo - maślaną i udekorować. Na każdą warstwę kremu wykładać świeże maliny. Wierzch dowolnie udekorować. Schłodzić w lodówce.

Tort wyjąć z lodówki około 30 minut przed podaniem. Smacznego :)

 

środa, 06 września 2017, ewa_ciasteczkowakraina
Komentarze
2017/09/06 12:44:34
wspaniały, lekko kwaśny, w sam raz:)
-
2017/09/06 17:17:12
Zdecydowanie jest to coś, czego chcę spróbować!
Nigdy się nie spotkałam z taką piękną wersją torcika urodzinowego.
Świetna propozycja dla małego Jubilata.
Pozdrowionka popołudniowe :)
-
2017/09/06 18:08:25
sliczny torcik i pyszny musiałbyc
-
2017/09/06 21:18:49
Kiedyś nie cierpiałam cytrynowych ciast, ale z wiekiem to się u mnie zdecydowanie zmienia.
-
2017/09/06 21:50:26
Ale bym zjadła taki torcik :) Moje smaki :)
Wygląda cudnie! Najlepsze życzenia dla Przemka :)
-
2017/09/07 16:26:41
Mały Solenizant musiał być bardzo szczęśliwy widząc taki tort;)
-
2017/09/08 21:16:43
Wszystkiego najsłodszego dla Przemka :D
Torcik na pewno pycha :D
-
2017/09/09 20:30:12
wspaniały tort :)
-
Gość: Mama, *.leon.com.pl
2017/09/10 21:39:14
Jeszcze ładniejszy na żywo!

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria