Blog > Komentarze do wpisu

Tort tiramsu z borówkami

Tort, który pokochacie :) Delikatny krem tiramisu i jagody, czyli połączenie doskonałe ;) My bardzo lubimy takie smaki, oj bardzo o czym nie raz mogliście się przekonać ;) Przygotowany na urodziny męża, stąd ta specyficzna dekoracja ;) Polecam smakoszom kawy, tiramisu i jagód ;)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

 

Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, ubijać po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijać.

Do masy jajecznej delikatnie wmieszać obie mąki, najlepiej drewnianą łyżką.

Dno tortownicy o wymiarach  22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić.

 

Nasączenie:

  • 100 ml likieru amaretto lub kawowego
  • 100 ml mocnej kawy

 

Likier połączyć z wystudzoną kawą, odłożyć.

 

Krem tiramisu:

  • 4 żółtka
  • 100 g cukru
  • 50 ml likieru amaretto lub kawowego
  • 350 g mascarpone
  • 300 ml śmietany kremówki

+

  • 50 g białej czekolady
  • 400 g borówek
  • 300 g podłużnych biszkoptów

 

Na palniku, nad kąpielą wodną umieścić miskę. Wbić do niej żółtka, dodać cukier i likier. Całość ubijać do czasu aż masa zgęstnieje i się napuszy (około 10-15 minut). Zdjąć z kąpieli wodnej i ubijać przez kolejne 2-3 minuty, do przestudzenia. Wystudzić.

Mascarpone lekko rozetrzeć, dodać wystudzony, ubity krem żółtkowy i ubić do gładkości. W osobnym naczyniu kremówkę ubić na sztywno, wmieszać ją delikatnie do kremu.

Wykonanie - Pierwszy blat biszkoptu umieścić na paterze, nasączyć go 1/3 syropu. Ciasto zapiąć w obręczy tortownicy. Krem tiramisu podzielić na trzy części. Pierwszą wyłożyć na ciasto, wyrównać. Wyłożyć część borówek, przykryć drugim krążkiem biszkoptu. Nasączyć go połową pozostałej mieszanki, wyłożyć połowę pozostałego kremu, na nim ułożyć borówki. Owoce przykryć ostatnim blatem, nasączyć go resztą mieszanki, wyłożyć pozostały krem. Odłożyć niewielką ilość kremu do posmarowania boków ciasta. Schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny.

Po tym czasie odpiąć boki tortownicy, pozostałym kremem posmarować boki ciasta. Na wierzch zetrzeć białą czekolade i wyłożyć pozostałe borówki. Boki udekorować podłużnymi biszkoptami, przewiązać je wstążeczką. Przechowywać w lodówce. Smacznego :) 

czwartek, 24 sierpnia 2017, ewa_ciasteczkowakraina
Komentarze
2017/08/24 05:37:31
piękny :)
-
2017/08/24 06:43:00
Apetycznie wyglada :)
-
2017/08/24 08:38:26
Przyznam, że naprawdę bardzo mi się podoba ten torcik.
Dekoracja bombowa.
Dlatego zawsze chętnie wchodzę na Twojego bloga.
Super jak zawsze.
Pozdrowionka serdeczne :)


-
2017/08/24 09:12:48
przepyszny musiał być ten tort!
-
2017/08/24 10:45:55
Oj ja też uwielbiam jagody <3 Przepiękny tort i przepyszne połączenie smaków :)
-
2017/08/24 11:27:57
Bardzo apetyczny torcik :) Bardzo ładnie wygląda :)
-
2017/08/24 18:43:07
Bardzo podobają mi się torty wykończone biszkoptami i przewiązane wstążką. Super :)
-
2017/08/24 22:24:29
Pysznie u Ciebie jak zawsze i moje ulubione smaki jagodowe, wspaniale :)
-
2017/08/25 19:18:20
Jagody uwielbiamy ale za kawą już nie przepadamy. Jednak tort prezentuje się przepysznie :)
-
2017/08/27 11:16:55
Brzmi niezwykle kusząco i tak samo wygląda.
-
2017/08/27 13:19:47
U nas też wszyscy byliby zachwyceni! Raj dla podniebienia :)
-
2017/08/27 20:57:19
Zostało coś dla mnie? :)
-
2017/08/31 22:06:48
pięknie się prezentuje :)
-
Gość: , *.dynamic.mm.pl
2017/09/01 09:34:44
Cudny po prostu :-)
-
Gość: Mama, *.leon.com.pl
2017/09/10 21:45:48
Smak nie do opisania!

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria