Blog > Komentarze do wpisu

Sernik z frużeliną porzeczkową

Tak kremowego sernika dawno nie jadłam ;) Jest wspaniały! Delikatny, lekki, to tutaj słodycz sernika przełamuje kwaśna frużelina porzeczkowa... Coś pysznego! Pięknie się prezentuje, jest równiutki, szybko znika ze stołu ;) Spróbujcie koniecznie!

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na spód:

  • 180 g ciastek pełnoziarnistych
  • 60 g roztopionego masła

 

Ciasteczka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować lub pokruszyć je za pomocą blendera do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.

Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać ciasteczka. Wyrównać, docisnąć masę do dna formy i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.

Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową, ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.

 

Masa serowa:

  • 750 g twarogu zmielonego minimum dwukrotnie
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

Do naczynia przełożyć wszystkie składniki. Zmiksować tylko do połączenia.

Masę serową wylać na schłodzony spód, wyrównać. Na sernik łyżeczką wykładać frużelinę porzeczkową, robiąc z niej kleksy. Po powierzchni sernika i kleksach przeciagnąć drewnianym patyczkiem  tworząc esy - floresy.

Piec w temperaturze 150 stopni w kąpieli wodnej przez około 60 - 70 minut. Upieczony sernik będzie ścięty i sprężysty przy dotyku patyczkiem. Wyjąć i przestudzić.

Wystudzony sernik schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego :)

 

Frużelina porzeczkowa:

  • 250 g porzeczek swieżych lub mrożonych
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody

 

W rondelku wymieszać owoce z cukrem. Postawić na palniku o średniej mocy i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru . Dodać wodę z mąką, dobrze wymieszać, zagotować, zdjąć z palnika i wystudzić. Frużelina powinna mieć konsystencję żelu.

 

 

sobota, 19 sierpnia 2017, ewa_ciasteczkowakraina
Komentarze
2017/08/19 05:57:39
mniam:)
-
2017/08/19 06:21:51
Na pewno smaczny :)
-
2017/08/19 09:46:08
Uwielbiam serniki, a ten wygląda jak spełnienie moich marzeń :)
-
2017/08/19 15:15:55
Jaki fajny. Nie wiedziałam, że istnieje taki przepis..
Z chęcią bym wypróbowała. Lubię serniki.
Pozdrawiam! :)
-
2017/08/19 22:14:44
serniczek pierwsza klasa
-
2017/08/20 09:22:38
Ależ musi być pyszny! I ta frużelina... :)
-
2017/08/20 13:58:36
juz chyba pisałam- my serniczki zawsze i o każdej porze;)
mniam:)
-
2017/08/20 16:00:18
Jestem zachwycona wyglądem tego sernika! Zjadłabym go z chęcią :)
-
2017/08/20 19:00:46
ale ten sernik kusi! :)
-
2017/08/20 21:09:14
Lekka kwaśność owoców genialnie pasuje do takich serników :D
-
Gość: , 91.222.24.*
2017/08/20 21:16:00
Apetyczny serniczek, moje smaki :)
-
2017/08/23 14:18:46
wspaniały, przepyszny sernik :)
-
2017/08/23 18:22:31
Serniczek jak marzenie, pycha :)
-
2017/08/23 18:24:32
Wspaniały!
Kocham serniki.
-
2017/08/24 22:25:23
Tylko się delektować. Pozdrawiam :)
-
Gość: , *.dynamic.mm.pl
2017/09/01 09:32:40
Pyszny serniczek :-)
-
Gość: Mama, *.leon.com.pl
2017/09/10 21:46:21
Pyszny, moje smaki :)

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria