Blog > Komentarze do wpisu

Kostka agrestowa

Przepyszne ciasto, lekkie i orzeźwiające. Z agrestowym nadzieniem, bitą śmietaną i cytrynowym lukrem. Podobne do cytrynowca, wspaniałe! Pięknie prezentuje się na stole, będzie hitem każdej imprezy ;) Korzystajcie, póki sezon na agrest jeszcze trwa ;) Polecam!

PS joyday.info - priobiotyki zawarte w ekologicznych produktach spożywczych. Dostępne internetowo, w dobrej cenie. Głównym produktem są bezmleczne napoje i koncentraty priobiotyczne. Polska marka znana i wyróżniana w całym kraju. Polecam zapoznać się z ofertą, bo warto ;)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki na ciasto:

  • 3 jajka
  • 110 g cukru
  • 70 ml oleju
  • 150 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas miksować. Dodawać żółtka, jedno po drugim, ubijać. Wlewać olej, dalej ubijać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać do ciasta, najlepiej drewnianą łyżką.

Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 23 x 33 cm. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 20 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

 

Masa agrestowa:

  • 1 kg agrestu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 budynie śmietankowe

 

Agrest umieścić w garnku, zasypać cukrem, zalać połową szklanki wody i zagotować.

W rondelku rozmieszać 2 budynie w proszku z połową szklanki wody. Budynie dodać do agrestu, zagotować, chwilę pogotować, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia.

Gorący budyń agrestowy przełożyć na warstwę ciasta, wyrównać i wystudzić.



Masa śmietankowa:

  • 750 ml kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru

+

  • 200 g herbatników
  • sok z 1 cytryny
  • cukier puder

 

Sok z cytryny rozetrzeć z cukrem pudrem, odłożyć.

Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Masę śmietankową wyłożyć na warstwę agrestu, wyrównać. Na górze poukładać maślane herbatniki, jeden przy drugim. Polukrować. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego :)

 

poniedziałek, 17 lipca 2017, ewa_ciasteczkowakraina
Komentarze
2017/07/17 05:34:12
pyszne ciacho:)
-
2017/07/17 06:07:30
wspaniała sezonowa propozycja! :) jeszcze w tym roku agrestu nie jadłam.
-
2017/07/17 07:50:29
Pysznie się prezentuje :) Proszę kawałeczek do kawki :)
-
2017/07/17 08:22:08
zachęcające aby zrobić, ja całe wieki nie jadłam agrestu
-
2017/07/17 10:46:19
Ta Twoja propozycja kostki agrestowej skradła moje serce.
Ach, to coś dla mnie!
Takie pyszności chcę! No i koniecznie tak ładnie podane :)
Pozdrawiam poniedziałkowo :)
-
2017/07/17 12:58:22
Wydaje się takie kremowe i lekkie :)
-
2017/07/17 17:37:07
Ciasto takie, że palce lizać <3
-
2017/07/17 20:59:08
Kusisz tym agrestowym ciachem <3 Babcia dzisiaj przyniosła nam skubańca z agrestem i był mega pyszny :P Szkoda, że w tym roku nie obrodziło w naszej rodzinie w agrest i porzeczki :(
-
Gość: Mama, *.leon.com.pl
2017/07/17 21:37:32
Wygląda pysznie, szkoda, że nie mieliśmy okazji zjeść
-
2017/07/17 22:58:40
Uwielbiam agrest więc biorę duuużą kostkę ;D
-
2017/07/21 09:03:42
Nigdy nie robiłam agrestowego ciasta, ale to wygląda super! :)

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria