Blog > Komentarze do wpisu

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

Kruche ciasto z rabarbarem, truskawkami i bezą - po prostu pyszne! Świetne kruche ciasto, owocowe, słodko-kwaśne nadzienie i przecudowna beza. Całość smakuje wyśmienicie. Wiosenna klasyka w najlepszym wydaniu. Wierzcie mi, że trudno poprzestać na jednym kawałku ;) Musicie spróbować, koniecznie, bardzo polecam! :)

PS dubi.com.pl - piosenki dla dzieci! Idealne na prezent, personalizowana muzyka, doskonałe dla dzieci w wieku do 6 lat :) Zapoznajcie się z ofertą, myślę, że warto :)

 


 

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki
  • 125 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 4 żółtka

 

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło, całość szybko posiekać do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtka, cukier, sól i śmietanę, energicznie zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez około 45 minut.

Formę o wymiarach lub 32 x 22 cm natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastem  wylepić spód i wyrównać, nakłuć je widelcem. Ponownie schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 - 18  minut, na jasnozłoty kolor.

 

Nadzienie:

  • 500 g rabarbaru
  • 100 g truskawek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru

 

Rabarbar i truskawki umyć, owoce pokroić na mniejsze kawałki.

Wszystkie składniki przełożyć do miski, wymieszać i odłożyć.

 

Beza:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

 

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodawać cukier - łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodać przesianą mąkę ziemniaczaną, całość delikatnie wymieszać.

Na podpieczony spód wyłożyć owocowe nadzienie, wyrównać. Na nie wyłożyć bezę.

Ciasto włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i od razu obniżyć temperaturę do 140 stopni. Piec przez około 60 minut do czasu aż wierzch bezy będzie chrupiący.

Wystudzić w piekarniku. Smacznego :)

 


czwartek, 15 czerwca 2017, ewa_ciasteczkowakraina
Komentarze
2017/06/15 06:08:23
swietne ciasto
-
2017/06/15 06:51:31
zdecydowanie ciężko skończyć na jednym kawałku :)
-
2017/06/15 07:26:59
Wiele dobrego słyszałam o ciastach z bezą i rabarbarem.
Jednak sama nigdy ich jeszcze nie robiłam nic takiego.
Chyba pora na pierwsze podejście :D
Pozdrawiam ciepło :)
-
2017/06/15 12:16:22
Idealne! Ojjj wgryzłabym się, ślinianki wariują :)
-
Gość: , *.centertel.pl
2017/06/15 13:36:36
Wprost kochamy połączenie słodkiej bezy z kwasowością owoców <3 Mega duet :D
-
2017/06/15 15:12:16
wspaniałe sezonowe ciacho :)
-
2017/06/15 18:55:24
Wygląda kusząco:) Lubię połączenie kwaśnych owoców i słodkiej bezy :)
-
Gość: Nika, *.play-internet.pl
2017/06/16 07:19:09
Mniam, pyszne ciasto. Połączenie genialne :)
-
2017/06/16 13:03:53
Ostatnio moje ulubione ciasto!
-
2017/06/17 17:53:56
Fantastyczne ciasto, uwielbiam połączenie rabarbaru i truskawek :)
-
2017/06/17 20:04:24
Wygląda świetnie :)
-
2017/06/17 22:19:20
Uwielbiam kruche z rabarbarem, a do tego ta beza to już prawdziwa rozpusta! :)
-
2017/06/17 22:48:58
Wygląda niesamowicie apetycznie :) Pychota :)
-
Gość: Mama, *.leon.com.pl
2017/06/18 00:07:32
Wspaniałe!

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria