Blog > Komentarze do wpisu

Kopiec kreta z truskawkami

Popularne ciasto w nowej odsłonie :) Korzystając z sezonu truskawkowego i pysznych, polskich truskawek pokusiłam się o przygotowanie ciasta kopiec kreta właśnie z tymi owocami :) Smakuje pysznie! Jest lekkie, delikatne, bardzo uzależnia ;) Zjedliśmy je tak szybko, że aż wstyd się przyznać ;) Bardzo polecam, spróbujcie koniecznie ;)

PS  centrumtlumaczen.pl - profesjonalne tłumaczenia przysięgłe w prawie 50 językach. Terminowość, indywidualne podejście, sprawdzeni tłumacze to wszystko na wyciągnięcie ręki. Zajrzyjcie, być może kiedyś będzie Wam potrzebne profesjonalne, bezbłędne tłumaczenie :)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 100 g margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • szklanka maślanki

 

Krem:

  • 500 g śmietany kremówki
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • truskawki

 

Margarynę rozpuścić w garnuszku i odstawić do wystudzenia.

Wszystkie suche składniki wsypać do miski, dodać maślankę i ostudzoną margarynę. Całość zmiksować na gładką masę. 

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni. W połowie pieczenia można przykryć ciasto z wierzchu folia aluminiową, by ciasto nie było zbyt twarde. Gotowe ciasto odstawić na około 25 minut w piekarniku, by nie opadło. Po wyjęciu wystudzić.

Z ciasta wydrążyć miąższ tak, aby pozostał spód i brzegi.

Truskawki przekroić na pół. Ułożyć je w wydrążonym cieście.

Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach gorącej wody i odłożyć do wystudzenia. 

Śmietanę ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. 

Czekoladę zetrzeć na tarce i wymieszać z ubitą śmietaną. 

Wystudzoną żelatynę przelać do masy śmietanowej i delikatnie wymieszać. Gotową masę wyłożyć na ciasto i uformować kopiec. Wydrążony wcześniej miąższ z ciasta, pokruszyć i posypać nim wierzch, lekko dociskając. Ciasto wstawić do lodówki na około 2 godziny. Smacznego :)



poniedziałek, 26 czerwca 2017, ewa_ciasteczkowakraina
Komentarze
2017/06/27 05:28:18
genialne ciacho:)
-
2017/06/27 08:14:28
lubie to ciasto a pomysł z truskawkami bardzo fajny
-
2017/06/27 08:20:53
Nie miałam okazji jeszcze testować tego przepisu z truskawkami.
Bardzo fajny.
Gdzieś już go widziałam, ale z banankami ;)
Na pewno pycha! :)
Pozdrowionka :)
-
2017/06/27 08:26:13
Kopiec kreta to jedno z lepszych ciast, a z truskawkami to już poezja :) Pycha :)
-
2017/06/27 12:19:34
o matko! jaki piękny! cudnie wyglądał :)
-
2017/06/27 13:01:00
Jadłyśmy kiedyś z porzeczkami i malinami :D Ta truskawkowa wersja też na pewno jest pyszna :D
-
2017/06/28 08:05:28
Wspaniale się prezentuje!
Idealny letni deser.
-
2017/06/28 09:38:54
nam smakuje w każdej wersji:)
-
2017/06/28 19:22:24
Myślę, że w takiej odsłonie smakowałoby mi równie mocno, jak w wersji oryginalnej :)
-
Gość: , 91.222.24.*
2017/06/29 22:24:21
Perfekcyjny wyszedł :)
-
2017/06/30 06:04:13
Nigdy nie jadłam tego ciasta :)
-
Gość: Mama, *.leon.com.pl
2017/06/30 16:03:35
Smakował wyśmienicie :)
-
Gość: Nika, *.play-internet.pl
2017/07/01 14:22:21
Pyszności :)
-
2017/07/01 22:47:02
Też robię to ciasto w wielu owocowych wariantach. Świetnie smakuje też z borówkami i malinami.
-
2017/07/02 16:28:05
wersja truskawkowa musi być równie pyszna co klasyczna! :)

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria