Blog > Komentarze do wpisu

Cynamonowe bułeczki/Cinnabons

Genialne bułeczki, jestem w nich absolutnie zakochana ! Miękkie, delikatne i obłędnie cynamonowe. Dość długo zachowują świeżość, ale myślę, że szybko je zjecie, takie są wciągające ;) Polecam!

PS  centrumtapet.pl - pomysły do dekoracji całego wnętrza. Fototapety, obrazy na płótnie, tapety do salonu... Duży wybór, przystępne ceny. Internetowy sklep, który w swojej ofercie posiada tapety z doskonałych materiałów, nowoczesne, takie, które staną się ozdobą Waszych domów. Zadowolenie klienta to główny cel, który przyświęca właścicielom, przekonajcie się sami ;)

 

 

 

Składniki na ciasto (12 sztuk):

  • 550 g mąki pszennej
  • 75 g cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 10 g suchych drożdży lub 20 g świeżych drożdży
  • 75 g masła
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka

 

Masło rozpuścić, odstawić do wystudzenia.

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami, ze świeżymi zrobić rozczyn. Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodać płynne masło. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto,  Uformować z niego kulę, odstawić je w ciepłe miejsce, miskę przykryć ręczniczkiem, na około 60-90 minut, do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 30 cm, delikatnie podsypywać mąką.

Przygotowany prostokąt posmarować roztopionym masłem i posypać cynamonowym cukrem. Następnie zwinąć ściśle wzdłuż dłuższego boku, na kształt długiej rolady. Ostrym nożem pokroić na 3,5 cm kawałki (na 12 części). Formę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, powykładać bułeczki. Przykryć ręczniczkiem, odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

Wyrośnięte bułeczki piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 - 20 minut. Wyjąć, przestudzić. Jeszcze ciepłe bułeczki udekorować polewą z serka kremowego. Smacznego :)

 

Nadzienie cynamonowe:

  • 80 g masła
  • 175 g brązowego cukru
  • 3 łyżki cynamonu

 

Masło roztopić, przestudzić. Cukier wymieszać z cynamonem, odstawić.

 

Polewa:

  • 60 g masła
  • 1/4-1/2 szklanki cukru pudru
  • 125 g kremowego serka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3-4 łyżki mleka

 

W misce  umieścić masło, cukier puder i ekstrakt z wanilii. Utrzeć na gładko. Dodać serek kremowy i utrzeć, do połączenia. Do utartej masy stopniowo dodawać mleko, cały czas mieszać, aż powstanie lekko płynna polewa. 

 

niedziela, 25 czerwca 2017, ewa_ciasteczkowakraina
Komentarze
2017/06/25 06:38:37
bardzo lubię takie bułeczki ;)
-
2017/06/25 09:47:54
Bardzo lubię cynamon i smaki korzenne wszelkiego rodzaju :) Zjadłabym z przyjemnością :)
-
2017/06/25 12:17:13
Dla mnie pewnie byłyby za słodkie ale nie zaprzecze, że wyglądają jak z cukierni :)
-
2017/06/25 13:40:08
I ten zapach cynamonu w całym domu <3 Kochamy to :D
-
2017/06/25 18:14:34
bardzo je lubię! :)
-
2017/06/25 22:35:29
Uwielbiam cinnabons'y! Szczególnie z kubkiem zimnego mleka :)
-
Gość: Nika, *.play-internet.pl
2017/06/26 10:26:53
O mamusiu jakie to dobre <3
-
2017/06/26 11:38:54
porwałabym z chęcią nie jedną taka bułeczkę
-
Gość: , 195.3.152.*
2017/06/26 20:29:39
Cudowne bułeczki, mogę jeść o każdej porze ;-)
-
2017/06/27 09:45:35
Gdzieś już widziałam podobne. Tylko gdzie? :)
Bardzo mi się podobają.
Ciekawe czy sprawdziłyby się u mnie na medal? Coś mi się wydaje, że tak! :)
Zrobię z chęcią.
Pozdrowionka :)
-
Gość: , *.dynamic.mm.pl
2017/06/28 12:02:22
Uwielbiam je :-)
-
Gość: Mama, *.leon.com.pl
2017/06/30 16:03:51
Nie moje smaki akurat ;)

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria