Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto marchewkowe z kremem śmietankowym

Kolejna wariacja na temat marchewkowego ciasta ;) Placek jest bardzo wilgotny, zarówno dzięki marchewce jak i nasączeniu go syropem cytrusowym. Udekorowany ubitą kremówką, mimo tego lekki, delikatny. Pyszny, jestem pewna, że zachwycicie się tym smakiem. Polecam :)

PS http://dybka.com.pl/ - kancelaria prawna nieruchomości & proces budowlany, zainteresowani powinni zajrzeć na tę stronę ;)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 3/4 szklanki marchewki, startej na tarce
  • 1/2 szklanki bakalii

 

Syrop cytrusowy:

  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki wody
  • 1/4 szklanki soku z pomarańczy
  • 2 łyżki soku z cytryny

 

Masa śmietankowa:

  • 2/3 szklanki kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego

 

Jajka wymieszać z cukrem i skórką pomarańczową. Dodać olej,  mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę korzenną. Na końcu dodać marchewkę i rodzynkami, dokładnie połączyć. Ciasto wlać do lekko natłuszczonej formy keksowej o wymiarach 25 x 15 cm, piec w temperaturze 165 stopni przez około 35 minut. Przestudzić.

Przygotować syrop cytrusowy -  cukier zagotować z wodą gotować na dużym ogniu, przez kilka minut, aż cukier się rozpuści a część wody odparuje. Odstawić do przestudzenia. Ciepły syrop wymieszać z sokiem pomarańczowym i cytrynowym. Przecedzić przez sitko.

Przestudzone ciasto nasączyć syropem cytrusowym.

Masa śmietankowa - śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Kremem udekorować wierzch ciasta. Smacznego :)



piątek, 02 czerwca 2017, ewa_ciasteczkowakraina
Komentarze
2017/06/02 05:18:32
dawno nie robiłam, a uwielbiam:)
-
Gość: Nika, *.play-internet.pl
2017/06/02 08:03:35
Mmm boskie :)
-
2017/06/02 08:44:23
Bardzo fajne ciasto. Uwielbiam marchewkowe.
Trzeba teraz wziąć się za testowanie tego przepisu.
Ekstra!
Pięknie wygląda.
Pozdrowionka! :)
-
2017/06/02 09:56:40
Dawno nie jadłam marchewkowego. Idealne o każdej porze roku!
-
2017/06/02 19:20:58
Teraz takie ciacha najbardziej z kulką lodów lubimy :D
-
2017/06/04 17:42:19
uwielbiam marchewkowe ciacho! To pysznie wygląda
-
2017/06/04 18:49:59
ale ja uwielbiam ciacho marchewkowe! :)
-
2017/06/04 18:53:13
Nie wpadłam wcześniej na to, aby ciasto marchewkowe podawać z bitą śmietaną. Niby banalne, a świetny pomysł :)
-
2017/06/04 19:46:32
Zapraszam do zabawy w ramach Liebster Award! Zostałaś oficjalnie nominowana, co oznacza, że jeżeli oczywiście masz ochotę, odpowiedz na swoim blogu na 11 zadanych przeze mnie pytań skladrekodziela.blox.pl/2017/06/Liebster-award-2017.html, wymyśl swoje pytania i nominuj do odpowiedzi kolejne blogi wciągając je tym samym do zabawy :) Pozdrawiam! :)
-
2017/06/05 06:36:59
sama lubię takie wariacje, wiec chętnie sie poczęstuje:)
-
2017/06/05 09:10:21
Marchewkowe?
Zawsze ulubione!
I jeszcze ten krem...
:)
-
2017/06/05 15:14:04
Świetne ciacho! Mniam :)
-
Gość: Mama, *.leon.com.pl
2017/06/10 13:06:12
Ładnie sfotografowane :)

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria