Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto W-Z

Ciasto, które bardzo szybko znika, kawałek po kawałku ;) Kolejny przepis znany z dzieciństwa, teraz chyba nieco zapomniany, ale jak miło się wraca do tych smaków! Też lubicie? Puszyste, czekoladowe ciasto przełożone dżemem z kwaśnych owoców, gruba warstwa śmietankowego kremu i czekoladowa polewa, pyszotka :) Polecam!

PS drewnolandia.pl - altany ogrodowe i domy z drewna zaprojektowane z myślą właśnie o Tobie, koniecznie sprawdz ;)

 


  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 180 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 łyżki zimnej wody

 

Krem śmietanowy:

  • 1 l śmietany kremówki
  • 10 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny

+

  • dżem z czarnej porzeczki
  • 200 g mlecznej czekolady
  • 1/4 szklanki kremówki
  • 50 ml wódki lub spirytusu

 

Mąkę przesiać  z kakao i proszkiem do pieczenia.


Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno ze szczyptą soli, następnie porcjami dodawać wodę i cukier cały czas ubijać. Do ubitych białek dodawać żółtka, później, łyżka po łyżce dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką.

Gotowe ciasto przełożyć do blachy o wymiarach 22 x 32 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Wystudzić i przekroić na dwa blaty.

Żelatynę rozpuścić w 125 ml gorącej wody i ostudzić.

Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Odłożyć około 8 łyżek ubitej śmietany do dekoracji (włożyć do lodówki). Do pozostałej śmietany dodać przestudzoną, ale nadal płynną żelatynę, zmiksować na gładko.


Pierwszy blat ciasta nasączyć wódką i posmarować dżemem z czarnej porzeczki, wyłożyć krem śmietankowy, przykryć górnym plackiem. Lekko docisnąć.

Kremówkę zagotować w rondelku, zestawić z ognia i do gorącego wsypać połamaną czekoladę, odłożyć na 2-3 minuty, po tym czasie dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić i jeszcze płynną polewę wyłożyć na ciasto.

Gotowe ciasto włożyć do lodówki na minimum dwie godziny. Przed podaniem udekorować  bitą śmietaną. Smacznego :)

 


sobota, 10 czerwca 2017, ewa_ciasteczkowakraina
Komentarze
2017/06/10 07:28:12
wygląda naprawdę apetycznie:)
-
2017/06/10 07:58:17
Wspaniałe!
To moje ulubione ciasto z cukierni, kiedy byłam małą dziewczynką.
Pozdrowienia.
-
2017/06/10 08:15:44
Pewnie, że W-Zki się lubi! Jeśli mam być szczera - nie jadłam takiego przysmaku naprawdę daaawno! A szkoda. Narobiłaś mi ochoty na taką porcyjkę :)
Pozdrawiam serdecznie :)
-
2017/06/10 09:07:21
ja chyba z 10 lat nie jadłam tego ciastka! ale mi smaku zrobiłas
-
Gość: Mama, *.leon.com.pl
2017/06/10 13:05:40
I upieczone na moje życzenia - bardzo, bardzo smakowało :)
-
2017/06/10 20:46:30
znane i lubiane ciacho :)
-
2017/06/11 17:27:22
Dżem z czarnej porzeczki to jest u nas zdecydowanie numer 1 wśród dżemów do ciast <3
-
2017/06/11 21:32:24
Nr 1 w mojej rodzinie.Uwielbiam.
-
Gość: Nika, *.play-internet.pl
2017/06/12 13:20:01
Jak z najlepszej cukierni a nawet i lepiej ;)
-
2017/06/16 13:11:28
Wieki nie jadłam. Wygląda wspaniale!

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria