Blog > Komentarze do wpisu

Tort komunijny

Tort, który miałam okazję przygotować na specjalne zamówienie :) Inspiracją był dla mnie tort z Moich wypieków. Delikatny, lekki, podzielny. Śmietankowy, biały, z dodatkiem brzoskwiń i smacznej masy twarożkowej. Nie jest trudny do zrobienia, trochę czasochłonny, czyli tak jak w przypadku większości tortów ;) Delikatnie, skromnie udekorowany. Myślę, że przypadłby Wam do gustu :) Polecam.

PS Osobom zainteresowanym różnego rodzaju szkoleniami polecamz apoznanie się z ofertą http://www.szkolenia-semper.pl/ :) Duży wybór!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na 1 blat biszkoptowy:

  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej

 

Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, ubijać po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijać.

Do masy jajecznej delikatnie wmieszać obie mąki, najlepiej drewnianą łyżką.

Dno formy o wymiarach  35 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić.

W taki sam sposób i z takich samych składników upiec drugi blat biszkoptu.

 

Masa twarożkowa z brzoskwiniami:

  • 600 g twarogu zmielonego minimum trzykrotnie
  • 600 ml śmietany kremówki
  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 500 g brzoskwiń z puszki, pokrojonych w niedużą kostkę

 

W misce umieścić twaróg, 100 g cukru pudru i ekstrakt waniliowy. Zmiksować do gładkości. 

W drugim naczyniu umieścić  kremówkę i 50 g cukru pudru, całość ubić na sztywno.

Ubitą śmietanę dodać do twarożku, w dwóch turach, dokładnie wymieszać szpatułką do połączenia. Krem podzielić na dwie części, jedną trochę większą. Do większej dodać pokrojone brzoskwinie, wymieszać.

 

Masa śmietanowa:

  • 800 ml śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

Kremówkę, mascarpone, cukier puder i wanilię przełożyć do naczynia. Całość ubić na sztywno.

 

Wykonanie - Na paterze położyć pierwszy blat biszkoptowy, na niego wyłożyć krem twarożkowy z brzoskwiniami, wyrównać. Przykryć drugim biszkoptem. Całość tortu, czyli boki i wierzch posmarować pozostałym kremem twarożkowym (bez brzoskwiń). Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Schłodzony tort posmarować z wierzchu i po bokach dużą warstwą śmietankową. Pozostały krem umieścić w rękawie cukierniczym z ozdobną końcówką i ozdobić tort. Dowolnie udekorować.

Przechowywać w lodówce. Smacznego :)

 


środa, 24 maja 2017, ewa_ciasteczkowakraina
Tagi: brzoskwinie
Komentarze
2017/05/24 20:09:26
Rzeczywiście prosty, a za rok mam właśnie I Komunię młodszego syna.
-
2017/05/24 20:09:47
Rzeczywiście prosty, a za rok mam właśnie I Komunię młodszego syna.
-
2017/05/24 22:28:05
Byłam ostatnio na komunii, ale takiego fajnego torcika nie było.
Rewelacja! Piękny! :)
Pozdrowionka :)
-
2017/05/25 05:26:11
pięknie wyszedł:)
-
2017/05/25 08:13:24
przepieknie wygląda
-
Gość: Nika, *.play-internet.pl
2017/05/25 10:16:48
Piękny <3
-
2017/05/25 10:29:44
Prawdziwe arcydzieło :)
-
2017/05/25 11:57:54
Rzadko nam się zdarzyło jeść naprawdę dobry tort komunijny :) Ten na pewno by nam zasmakował :)
-
2017/05/25 19:38:08
Piękny i na pewno bardzo pyszny! Prawdziwe dzieło sztuki!
-
Gość: Mama, *.leon.com.pl
2017/05/26 17:00:22
Na żywo wyglądał jeszcze piękniej :)
-
Gość: , *.dynamic.mm.pl
2017/05/30 09:36:01
Cudny torcik :-)
-
Gość: aga, *.centertel.pl
2017/05/31 09:32:44
cudo, prosty i elegancki jednocześnie, takie podobają mi się najbardziej :)

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria