Blog > Komentarze do wpisu

Śląska kopa

Przepyszny deser z mnóstwem bakalii, owoców, kokosu i śmietany z lekko alkoholową nutą. Bardzo popularny na Śląsku, w moich okolicach też :) Zazwyczaj robiony na jakąś większą uroczystość typu wesele czy komunia, ja robiłam go ostatnio właśnie z tej drugiej okazji ;). Smak nie do opisania, rozpływa się w ustach. Znacie? Polecam!

PS - gpsbhp.eu szkolenia BHP, PPOŻ, pierwszej pomocy, to wszystko znajdzieicie w jednym miejscu! Warto sprawdzić ;)

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na kokosowe blaty:

  • 2 białka
  • 70 g cukru
  • 100 g kokosu

 

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Do ubitych białek dodać wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać.

Masę kokosową przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (dno) i piec przez około 15 minut w temperaturze 175 stopni. Wystudzić.

 

Masa:

  • 500 ml kremówki
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 50 g rodzynek
  • 50 g migdałów
  • 50 ml wódki
  • 50 ml soku z brzoskwiń
  • owoce granatu

 

Brzoskwinie odsączyć, pokroić w kostkę. Migdały zblanszować, pokroić w słupki.

Sok z brzoskwiń wymieszać z wódką, nasączyć nim kokosowy blat, podzielić go na mniejsze części.

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odłożyć do przestudzenia. Kremówkę ubić na sztywno. Delikatnie wlać przestudzoną żelatynę, wymieszać. 

Na duży talerz warstwami wykładać poszczególne masy - najpierw ubitą śmietanę, następnie pokruszone kawałki kokosowego blatu, brzoskwinie, ziarenka granatu rodzynki i migdały. Całość formować w kopczyk, wierzch i boki udekorować śmietaną i uprażonymi kokosowymi wiórkami. Można przyozdobić dowolnymi owocami. Przed podaniem schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego :) 

 


niedziela, 28 maja 2017, ewa_ciasteczkowakraina
Komentarze
2017/05/28 07:03:14
nie znałam tego deseru, smakowicie wygląda ;)
-
2017/05/28 09:08:44
bardzo lubię, ale z samymi owocami:)
-
2017/05/28 10:05:34
Słyszałam ale nie jadłam :)
-
2017/05/28 15:12:39
Bardzo lubię takie potrawy.
Kopa jak znalazł :D
Piękna! :D
Pozdrawiam serdecznie! :)
-
Gość: , *.centertel.pl
2017/05/28 16:06:06
My jedynie możemy się skusić na kawałek wersji bez % ale pewnie nie jest już to samo xD
-
2017/05/28 18:56:21
nie miałam okazji wcześniej jeść tego deseru, wyglada smacznie :)
-
2017/05/29 09:12:01
nigdy nie słyszałam, ale bardzo pysznie wygląda
-
2017/05/29 09:16:02
Fajnie wygląda, w smaku na pewno też rewelacyjna :)
-
2017/05/29 09:46:53
Musi być pyszna ta kopa!
Nigdy nie jadłam...
-
Gość: , *.dynamic.mm.pl
2017/05/30 09:35:29
Słyszałam, ale ani nie robiłam, ani nie jadłam :-)
-
2017/05/30 12:41:04
Bardzo ciekawy deser!
-
2017/05/30 20:42:16
Słyszałam kiedyś o tym deserze, ale jeszcze nie miałam okazji go próbować. Mam nadzieję, że kiedyś mi się to uda :)
-
2017/05/30 21:15:11
Smakowita :D
-
2017/06/01 13:12:29
pierwszy raz widzę taką kopę. nigdy nie jadłam. zaciekawiłaś mnie. pozdrawiam ciepło!
-
2017/06/01 15:54:40
wygląda trochę jak Pascha- najeżona bakaliami, ale mało ma z nią wspólnego :)
jestem ze Śląska, ale tego dania nie znałam, chyba zrobię na jakąś uroczystość :)
-
Gość: Nika, *.play-internet.pl
2017/06/01 16:59:48
Prawdziwe pyszności :)
-
Gość: Mama, *.leon.com.pl
2017/06/10 13:06:27
Tak, to lubię :)

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria