Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto Bounty

Coś pysznego ;) Ciasto czekoladowe, obłędny krem kokosowy no i polewa... Niebo w buzi :) Dla wielbicieli popularnego, kokosowego batonika i nie tlko ;) Myślę, że większości z Was zasmakuje :) Bardzo polecam, u mnie zniknęło szybko, bardzo szybko ;)

PS Wiosna w pełni, czas zadbać o siebie :) abacosun.pl - salony kosmetyczne dla każdego, obecne w różnych częściach Polski, bogata oferta na wiosenne metamorfozy ;)

 

 

Składniki:

  • 100 g masła
  • 90 g cukru
  • 1 jajko
  • 100 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 75 ml kwaśnej śmietany 12%
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii



Mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną - przesiać, odłożyć.

W naczyniu umieścić masło i cukier. Utrzeć na jasną i puszystą masę. Dodać jajko i utrzeć, do połączenia. Dodać wanilię, utrzeć. Dodać przesiane suche składniki  na zmianę z kwaśną śmietaną i wymieszać szpatułką, do połączenia.

 
 

Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.

 

Krem kokosowy:

  • 300 ml mleka
  • 50 g kaszy manny
  • 80 g wiórków kokosowych
  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżka likieru kokosowego

 

Mleko zagotować. Dodać kaszę mannę, wiórki kokosowe, zagotować i wymieszać do otrzymania gęstej masy. Zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą i wystudzić.

W misie miksera umieścić masło i cukier puder. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy. Dodawać przestudzoną masę kokosową, ucierając o każdym dodaniu. Dodać likier kokosowy i zmiksować.

Kremową masę kokosową przełożyć na wystudzone ciasto, wyrównać i schłodzić w lodówce. Wystudzone ciasto udekorować czekoladową.



Polewa czekoladowa:

  • 50 g mlecznej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 75 ml kremówki



W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia, natychmiast zdjąć z ognia. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Pozostawić do lekkiego zgęstnienia.

 

niedziela, 14 maja 2017, ewa_ciasteczkowakraina
Komentarze
2017/05/14 06:39:21
rajski smak;)
-
2017/05/14 07:06:27
Super to wygląda i smakuje :)
Ja najczęściej u stóp decyduję się na ciacha z kokosem ostatnio, bo po prostu uwielbiam.
Pozdrowionka :)
-
2017/05/14 14:37:15
ulubione ciasto naszych chłopaków:)
-
2017/05/14 15:16:31
wygląda pysznie! muszę w końcu spróbować! :)
-
2017/05/14 22:45:57
Uwielbiamy wszelkie ciasta typu Bounty, Monte, Mleczna Kanapka itp <3 Zawsze jest to niebo w gębie :D
-
2017/05/15 08:59:52
uwielbiam kokos i wszystko co z nim
-
2017/05/15 12:01:53
Apetyczne ciacho to i nie dziwi, że szybko znika:)
-
2017/05/15 13:57:45
Apetycznie wyglada :)
-
Gość: Nika, *.play-internet.pl
2017/05/15 14:47:09
Mmm, pychotka :)
-
2017/05/23 21:09:35
po prostu lubię to ciacho :)
-
Gość: Mama, *.leon.com.pl
2017/05/23 21:32:08
Przepyszne!

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria