Blog > Komentarze do wpisu

Sezamowiec

Ciasto, w którym wszystkie warstwy idealnie się ze sobą komponują. Najlepsze na drugi, a nawet trzeci dzień po zrobieniu. Nam smakuje bardzo :) W końcu połączenie kruchego ciasta, sezamu, kokosu, kwaśnego dżemu i chałwy musi smakować dobrze, prawda? :) Ciasto nie jest ani trudne ani specjalnie pracochłonne. Polecam bardzo! :)

PS Jeśli budujesz dom i stawiasz na nowe technologie i ciekawe rozwiązania termoparapety są idealne dla Ciebie :) To profile podokienne stosowane w nowoczesnym budownictwie, warto zastanowić się nad takim rozwiązaniem.

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na kruche ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 250 g masła
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

 

Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na 2 części. Rozłożyć je 2 blaszkach o wymiarach 25 x 35 cm, wyłożonych papierem do pieczenia, odstawić.

Składniki na masę sezamową:

  • 1 szklanka sezamu
  • 1/4 szklanki cukru
  • 40 g masła
  • 2 łyżki miodu

 

Na patelni rozpuścić masło z miodem i cukrem, dodać sezam. Przesmażyć, cały czas mieszając. Wyłożyć na jedną część surowego ciasta.  

Składniki na masę kokosową:

  • 2/3 szklanki cukru
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 5 białek
  • 1 słoik kwaśnego dżemu

 

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, nadal miksować. Wsypać wiórki kokosowe i delikatnie połączyć.

Drugie surowe ciasto posmarować dżemem, na to wyłożyć masę kokosową.

Oba placki piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 - 20 minut. Wystudzić i wyjąć z blaszki.

Składniki na masę chałwową:

  • 1/2 szklanki cukru
  • 150 g chałwy waniliowej
  • 125 g miękkiego masła

 

Chałwę pokruszyć, dodać cukier i masło. Całość bardzo dokładnie zmiksować.

Ciasto z sezamem położyć na blaszce, posmarować masą chałwową, na górę położyć ciasto z dżemem i kokosem. Najlepsze na drugi dzień. Smacznego :)

poniedziałek, 24 kwietnia 2017, ewa_ciasteczkowakraina
Komentarze
2017/04/24 18:39:00
Z pewnością pyszne :)
-
2017/04/24 20:57:56
Świetnie musi smakować to ciacho. Jeszcze takiego nie jadłam, ale pomysł mi się bardzo podoba :)
-
2017/04/25 09:06:08
fajne ciasto, takie przekładańce lubię
-
2017/04/25 11:14:59
To naprawdę wspaniała propozycja.
Bardzo mi się podobają takie smaki.
To musi smakować obłędnie.
Podane wspaniale i smakowicie. Nic, tylko jeść!
Ciasto jak marzenie.
Pozdrowionka serdeczne! :)
-
2017/04/25 13:37:47
Sezam, kokos i dżemy? :D To musiało dać przepyszny efekt :D
-
Gość: Nika, *.play-internet.pl
2017/04/26 13:09:16
Pyszności :)
-
Gość: Mama, *.leon.com.pl
2017/05/13 14:30:41
Super się prezentuje i dobrze smakuje :)

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria