Blog > Komentarze do wpisu

Sernik cytrynowy

Bardzo lubimy wszelkie ciasta czy desery z dodatkiem cytrusów lub kawy, mogliście to już zauważyć ;) Tym razem mam dla Was sernik o pysznym, intensywnym cytrynowym smaku. Bardzo kremowy i delikatny, rozpływa się w ustach! Udekorowany pieczoną polewą z kwaśnej śmietany. Pycha! Polecam :)

PS - http://www.sandc.pl/ rury stalowe ze szwem i bez szwu, konstrukcje stalowe i stalowe elementy, rury, blachy i profile stalowe oraz malowanie proszkowe i epoksydowe, zainteresowanych zapraszam do zapoznania się z ofertą.

 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na biszkopt:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju

 

Masa serowa:

  • 700 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego

 

Polewa z kwaśnej śmietany:

  • 350 g kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru

 

Lemon curd:

  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 80 g cukru
  • 40 g masła
  • sok i skórka z 1 cytryny

 

Lemon curd - W niedużym garnuszku roztrzepać jajko, żółtko i cukier. Podgrzewać na małej mocy palnika, ciągle mieszając. Dodać masło, skórkę i sok z cytryny. Mieszać, do zagotowania i zgęstnienia kremu i otrzymania gładkiej konsystencji. 

Przelać do wyparzonego słoiczka. Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

Biszkopt - białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, dalej miksując. Stopniowo dodawać żółtka cały czas ubijając. Na koniec dodać olej. Mąki przesiać, dodać do ubitej masy jajecznej, delikatnie połączać.

Piec w formie wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód) o wymiarach 20×20 cm w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut (do tzw. suchego patyczka). Wystudzić.

Masa serowa -  Twaróg przełożyć do miski, dodać budyń i zmiksować. Stopniowo dodawać cukier , następnie wbijać jajka, miksując po każdym 15-20 sekund. Na koniec dodać śmietanę.

Masę podziel na dwie równe części. Do jednej części dodać przygotowany wcześniej lemon curd. Masy serowe na zmianę  rozłożyć na upieczonym biszkopcie.


Sernik piec w kąpieli wodnej. Ciasto piec 15 minut w temperaturze 175 stopni, potem zmniejszyć  temperaturę  do 120 stopni i piec jeszcze przez 90 minut. 15 minut przed wyjęciem sernika z piekarnika, na wierzch wylać kwaśną śmietanę wymieszaną z cukrem pudrem. Gotowy sernik cytrynowy studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.  Smacznego :)

 

środa, 26 kwietnia 2017, ewa_ciasteczkowakraina
Komentarze
2017/04/26 08:16:59
Cudownie wygląda :)
-
Gość: Nika, *.play-internet.pl
2017/04/26 13:08:29
Sernik, który mogłabym jeść bez końca :)
-
2017/04/26 17:32:56
my też kochamy serniczki i wypieki cytrynowe:)
sernik wygląda i brzmi bardzo smacznie
-
2017/04/26 18:27:15
Aż tak nie przepadamy za cytrusami w ciastach ale takiego serniczka byśmy nie odmówiły :D
-
Gość: Marzena, *.dynamic.chello.pl
2017/04/26 18:36:33
Wspaniały serniczek, moje ulubione smaki :-)
-
2017/04/26 21:56:30
Na taki orzeźwiający sernik to można sobie pozwolić.
Naprawdę pyszny!
Super przepis :) Już ostrze sobie na niego ząbki :D
Pozdrawiam! :)
-
2017/04/26 22:20:43
Uwielbiam cytryny i serniki,cudo.
-
Gość: AZgotuj, *.dynamic.chello.pl
2017/04/27 09:30:15
Na cytrynowe smaki nie trzeba mnie namawiać :) Uwielbiam cytryny:)
-
Gość: , 91.222.24.*
2017/04/27 10:35:58
Ciasto jak z prawdziwej cukierni, pyszotka :)
-
2017/04/27 11:15:50
cudowny serniczek
-
2017/04/27 16:32:35
mmm.. wielbię serniki! Ten musi być nad wyraz pyszny- ten orzeźwiający smak cytrusowy :)
-
2017/04/27 19:44:33
U nas również ciasta o intensywnym cytrynowym smaku znikają w mgnieniu oka. Taki sernik na pewno wszystkim by smakował :)
-
Gość: Aga, *.play-internet.pl
2017/05/03 13:24:55
Słodko-kwaśne ? To jest to co tygrysy lubią najbardziej :) A herbatki do takich ciach u nas w domu zaparzamy na przefiltrowanej wodzie i smakują wtedy herbatką z nie chlorem :)
-
Gość: Iga, 78.9.139.*
2017/05/03 14:59:24
Jak się piecze w kąpieli wodnej? Przecież woda może przecieknąć przez blaszkę, jeżeli włożę ją do większego naczynia z wodą. Nie wszystkie są szczelne.
-
2017/05/08 17:40:33
W kąpieli wodnej, czyli naczynie z wodą wystarczy położyć na samym dole piekarnika, a blaszkę z sernikiem na mniej jego środku :)
-
Gość: Mama, *.leon.com.pl
2017/05/13 14:30:20
Wspaniały! Idealny! Mogłabym tak wymieniać bez końca :)

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria