Blog > Komentarze do wpisu

Przekładaniec cytrynowy

Pyszne, mocno cytrynowe ciasto, bardzo lekkie i orzeźwiające. Łatwe do zrobienia, zniknie szybko z Waszych stołów :) Idealne dla amatorów cytrusowych smaków! Zróbcie koniecznie, smakuje naprawdę smacznie, tak cytrusowo ;)

PS Jeśli szukacie składników do tego ciasta lub innych wypieków w promocyjnych cenach zajrzyjcie tutaj po gazetkę promocyjną z biedronki. Warto zajrzeć, bo po co przepłacać? ;) Zawsze lepiej kupić w promocyjnej cenie, oszczędzając przy tym i czas i pieniądze.

 


Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) 

 

Składniki na ciasto:

  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej i delikatnie, ale dokładnie połączyć. 

Spód blachy o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

 

Kisiel cytrynowy:

  • 1,5 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 3 cytryny
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej + 1/3 szklanki wody

+

  • 1 paczka herbatników

 

Do rondelka przelać wodę, dodać cukier, sok i skórkę z cytryn, startą na drobnych oczkach oraz masło, zagotować.

Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w 1/3 szklanki wody, dodać do gotującego się płynu, mieszać aż kisiel zgęstnieje.

Gorący kisiel wylać na biszkopt, musi być na tyle gęsty, by nie spłynął z ciasta. Na kisiel poukładać herbatniki, całość odstawić do wystudzenia.



Pianka cytrynowa:

  • 1 galaretka cytrynowa (u mnie agrestowa)
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru

 

Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody, wystudzić.

Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Połączyć z tężejącą galaretką, cały czas miksować. Wyłożyć na masę budyniową, na nią herbatniki, wstawić do lodówki. Smacznego :)

 


czwartek, 23 marca 2017, ewa_ciasteczkowakraina
Komentarze
2017/03/23 05:26:49
super deser:)
-
2017/03/23 07:43:40
Pyszny. Leciutki i apetyczny :) Lubię takie przekładane ciasta. A cytrynowe smaki? Dawno nie jadłam... Można by to nadrobić :)
Pozdrawiam. Miłego dnia! :)
-
2017/03/23 15:39:06
Musi smakować fantastycznie!
Sięgam po kosteczkę...
-
Gość: Nika, *.play-internet.pl
2017/03/24 09:33:00
Wow cudowne ciasto <3
-
2017/03/24 12:43:36
pyszne ciacho:)
-
2017/03/24 22:38:49
Może nie przepadamy za cytrusami w ciastach ale od Ciebie zjadłybyśmy dosłownie wszystko :D
-
2017/03/25 20:40:06
porywam kawałek, bo wygląda i brzmi pysznie:)
-
2017/03/25 21:24:21
ciekawe ciacho :)
-
2017/03/26 10:28:55
ciasto pierwsza klasa
-
2017/03/27 12:29:52
Zjadłabym z chęcią takie orzeźwiające ciasto!
-
2017/03/27 13:19:51
Tak orzeźwiająco :)
-
Gość: Mama, *.leon.com.pl
2017/04/08 13:55:22
Moje smaki kolejny raz :)

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria