Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto Marlenka

Marlenka to ciasto o wyjątkowym, karmelowym smaku, wcale nie za słodkie, z dnia na dzień smaczniejsze :) To przekładaniec składający się z kilku blatów ciasta, przełożonych kajmakowym kremem. Bardzo popularne, obecne w wielu kawiarniach, teraz także w domowej cukierni Ewy :) Polecam!

PS rowadzisz własną firmę? Potrzebne Ci gadżety reklamowe? Tak? Śwetnie trafiłeś - zajrzyj koniecznie na stronę  promotiontops.pl - pełen pakiet reklamowych gadżetów, duży wybór, każdy znajdzie coś dla siebie :)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 120 g masła
  • 250 g cukru pudru
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu
  • 3 jajka
  • 600 g mąki pszennej

 

Masło, cukier puder i miód rozpuścić w rondelku, zagotować, dodać 1 łyżkę sody, rozpuszczoną w łyżeczce octu, mieszać intensywnie, aż zmieni kolor na pomarańczowo-brązowy. Zdjąć z ognia, odłożyć na około 5 minut. Po tym czasie wbić jajka, dobrze wymieszać, dodać mąkę, połączyć. Wyrobić jeszcze ciepłe ciasto.

Gotowe ciasto podzielić na 5 części, rozwałkować je na blachę o wymiarach 20 x 30 cm. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 10-12 minut. Wystudzić. Blaty można pozostawić na około 2 dni w wilgotnym miejscu, by nieco zmiękły.

 

Masa kajmakowa:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 500 ml mleka
  • 250 g masła
  • 400 g masy kajmakowej

 

Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, zdjąć z ognia, na powierzchnię budyniu położyć folię spożywczą, wystudzić.

Miękkie masło utrzeć, dodać masę kajmakową, ucierać do połączenia składników. Stopniowo dodawać wystudzony budyń, ucierać do powstania gładkiego kremu.

Krem podzielić na cztery części, odrobinę zostawić na posmarowanie boków.

Miodowe blaty przełożyć kremem kajmakowym, nie smarować wierzchu ciasta. Pozostawionym kremem posmarować natomiast jego boki. Na wierzch ciasta położyć papier do pieczenia, na nim niewielkie obciążenie (np. zeszyt). Całość wstawić do lodówki na minimum 24 godziny, najlepiej na 2-3 dni.

 

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 75 ml śmietany 30%

 

Polewę przygotować i wyłożyć na wierzch ciasta przed samym podaniem, już po tych kilku dniach, gdy placek musi "przezimować" w lodówce ;)

Kremówkę podgrzać, doprowadzając ją prawie do wrzenia, zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę, odstawić na około 2 minuty. Po tym czasie masę wymieszać do uzyskania gładkiego sosu czekoladowego. Lekko przestudzić. Smacznego :)

 


niedziela, 26 marca 2017, ewa_ciasteczkowakraina
Komentarze
2017/03/26 06:34:14
jakie smakowite ciasto;)
-
2017/03/26 10:27:39
uwielbiam takie ciasta
-
2017/03/26 11:14:27
Wygląda przepysznie! :) Aż ślinka cieknie :)
-
2017/03/27 08:56:00
Nie znam tego ciasta. Muszę kiedyś zrobić. Wygląda zachęcająco.
-
2017/03/27 09:10:33
Wygląda przepysznie!
I bardzo mnie kusi, żeby je upiec.
-
Gość: Nika, *.play-internet.pl
2017/03/27 10:41:30
Takie ciasta można jeść bez końca, sięgać tylko po kolejny kawałek i jeszcze jeden ;)
-
2017/03/27 12:28:40
Fantastyczna jest ta masa do przełożenia!
-
2017/03/27 13:11:37
Taką Marlenkę to bym z chęcią zjadła. Pyszne ciasto! Z chęcią bym się skusiła. Lubię takie smaki. Wygląda świetnie i bardzo apetycznie.
Pozdrowionka serdeczne :)
-
2017/03/27 13:19:44
Piękny wypiek :)
-
2017/03/27 15:25:51
Bardzo je lubię.
-
2017/03/27 16:09:44
to ciasto to jedne z pierwszych które piekłam:)
teraz nieco zapomniane i pieczone od wielkiego dzwonu.
Ostatnio jak go upiekłam to zniknęło w jedno popołudnie:)
pycha:)
-
2017/03/27 17:37:36
Nie znam tego ciasta, ale bardzo mi się podoba. Wygląda rewelacyjnie! <3
-
Gość: , 91.222.24.*
2017/03/28 19:25:59
To ciasto jest ciągle przede mną, wygląda cudnie :)
-
2017/03/28 19:52:51
Z dnia na dzień smaczniejsze.... haha maksymalnie do dwóch dni byśmy wytrzymały xD
-
2017/03/29 18:38:58
mmm zapowiada się pysznie :)
-
2017/03/29 18:43:18
wygląda niezwykle apetycznie :D
-
2017/04/01 22:57:36
super ciacho :)
-
Gość: Mama, *.leon.com.pl
2017/04/08 13:55:04
Przekładanic pelen niezapomnianego smaku :)
-
2017/04/14 22:08:44
Mniam, pysznie wygląda i na pewno tak smakowało :)

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria