Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto Cassata

Tradycyjne, włoskie a dokładnie sycylijskie ciasto przełożone kremem z serka ricotta z dużą ilością namoczonych w alkoholu bakalii, orzechów i czekolady. Szybkie i łatwe do zrobienia, ma ciekawy smak, ale pyszny ;) Polecam!

PS Szukasz armatury przemysłowej lub kwasoodpornej? Zajrzyj koniecznie na stronę http://www.saga.info.pl/ - profesjonalne rozwiązania, gwarancja jakości i trwałości :)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 5 jajek
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 125 g cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masa z serka ricotta:

  • 800 g sera ricotta
  • 275 g cukru
  • miąższ z 1/2 laski wanilii (opcjonalnie)
  • 2 łyżki drobno posiekanej czekolady
  • 2 łyżki rodzynek lub suszonej żurawiny
  • 2 łyżki suszonych moreli lub śliwek
  • 2 łyżki solonych pistacji

 

+

  • 400 ml kremówki
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 2 usztywniacze do śmietany
  • 1/4 szklanki białego rumu lub nalewki wiśniowej/pomarańczowej

 

Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno, pod koniec ubijania łyżka po łyżce dodawać cukier a następnie żółtka. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, delikatnie wmieszać je do masy jajecznej.

Dno blachy o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka.

Masa - Bakalie zalać alkoholem, odłożyć.

Cukier zagotować z 200 ml wody i wanilią. Gotować przez około 10 minut a następnie odłożyć na pół godziny.

Pistacje podprażyć na suchej patelni, zdjąć z ognia i drobno posiekać.

Ciepły syrop cukrowy stopniowo wlewać do ricotty, ciągle mieszać. Owoce odsączyć z alkoholu, morele lub śliwki posiekać. Bakalie, czekoladę i pistacje dodać do masy serowej, wymieszać.

Wystudzony biszkopt przekroić na dwie części. Pierwszy blat ciasta nasączyć odrobiną alkoholu, rozsmarować 3/4 masy serowej, przykryć drugim blatem ciasta, również nasączyć alkoholem i rozsmarować pozostały krem. Całość wstawić do lodówki na około 2-3 godziny.

Po tym czasie kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i usztywniaczami do śmietany, wyłożyć na masę serową, udekorować według uznania. Schłodzić w lodówce. Smacznego :)

 


piątek, 31 marca 2017, ewa_ciasteczkowakraina
Komentarze
Gość: Nika, *.play-internet.pl
2017/03/31 08:16:45
Rewelacyjne <3
-
2017/03/31 08:19:51
Delikatne, jasne, jak obłoczek :) Chcę go spróbować. Weekend się zbliża to można sobie pozwolić na trochę słodyczy :) Pozdrawiam serdecznie! :)
-
2017/03/31 08:46:01
ale pychota, pysznie wygląda:)
-
2017/03/31 12:44:53
jak najbardziej podoba mi się to ciasto
-
2017/04/01 16:15:14
Kiedyś byśmy bakaliowego ciasta nawet palcem nie tknęły :D teraz mamy na niego wielką ochotę :P Tylko oczywiście musiałyby być bez alkoholu ;)
-
2017/04/01 17:27:55
Królewskie ciasto :)
-
2017/04/01 20:16:21
wygląda obłędnie :)
-
2017/04/01 23:28:03
ciekawe ciasto, nie miałam okazji spróbować :)
-
2017/04/05 11:34:28
Bardzo kuszące!
-
Gość: Mama, *.leon.com.pl
2017/04/08 13:54:10
To też pyszne :)
-
2017/04/10 23:08:11
Niebianskie ciasto, pycha !
-
2017/04/11 18:49:08
Dla mnie ciasto idealne - uwielbiam bakalie :)

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria