Blog > Komentarze do wpisu

Sernik czekośliwka. Bez jajek

Pyszny, bardzo kremowy sernik z dodatkiem czekośliwki. Bez jajek, więc mogą go jeść osoby, właśnie na jajka, uczulone. Trochę jest mniej puszysty niż tradycyjny sernik, wynagradza to jednak jego delikatność i kremowa konsystencja. Cieszę się, że dodałam do niego czekośliwkę - wspaniale się wkomponowała w masę serową, dodała ciastu ciekawego smaku. Spód wykonałam z cynamonowych ciasteczek, które również w swoim składnie nie miały jajek, więc jeśli macie w rodzinie osoby uczulone na jajka, poszukajcie tego typu ciastek. Polecam serdecznie!

PS Jeśli szukacie pomysłu na hobby lub spędzanie wolnego czasu, koniecznie zainteresujcie się hodowlą rybek ;) Sama kiedyś byłam zapaloną akwarystką ;) Jeśli Was to zainteresuje, zajrzyjcie na stronę plantica.pl , znajdziecie wszystko co będzie Wam potrzebne w tym temacie :)

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)


Składniki na spód:

  • 200 g ciasteczek cynamonowych
  • 100 g masła

 

Dno formy, o średnicy 21 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Masło roztopić, odstawić do przestudzenia. Ciastka dokładnie rozdrobnić, połączyć z rozpuszczonym masłem. Masę ciasteczkową wgnieść w dno tortownicy. Piec około 10 minut, w temperaturze 180 stopni. Ostudzić.

 

Składniki na masę serową:

  • 650 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie
  • 150 g miękkiego masła
  • 175 g brązowego cukru
  • 125 ml gęstej śmietany 12%
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 mały słoik czekośliwki

 

Masło miksować z cukrem i cukrem waniliowym, dodać mąkę ziemniaczaną, kaszę manną, proszek do pieczenia, zmiksować. Stopniowo dodawać twaróg, cały czas miksując. Wlać śmietanę. Całość dobrze połączyć ze sobą.

Połowę ciasta wylać na podpieczony spód, rozsmarować czekośliwkę, zalać resztą masy serowej. Wierzch udekorować czekośliwką.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Wystudzić. Smacznego :)

 


niedziela, 19 lutego 2017, ewa_ciasteczkowakraina
Pamiętaj moje dane w tej przeglądarce podczas pisania kolejnych komentarzy. Korzystając z formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie danych osobowych.
Komentarze
Gość: lena, *.dynamic.mm.pl
2017/02/19 06:41:31
musi być pyszny, i śliwka i czekolada:)
-
Gość: Olka, *.centertel.pl
2017/02/19 12:19:07
To na pewno pycha! Czekośliwka jest super :)
-
Gość: Julianna, *.dynamic.chello.pl
2017/02/19 12:23:44
smakowity serniczek! nieco inny od tradycyjnych, ale nie mniej kuszący i apetyczny:)
-
Gość: Urszula, *.play-internet.pl
2017/02/19 18:08:46
I proszę, jaka słodycz, coś dla mnie...
-
Gość: Megly, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2017/02/19 19:17:47
Bardzo mi się podoba. Wspaniałości! Wyjątkowo trafiona propozycja. No i nieznana mi jak dotąd. Trzeba będzie spróbować. Pozdrowionka serdeczne :)
-
Gość: Renata, *.static.kolnet.eu
2017/02/19 20:20:29
jak sernik to biorę w ciemno;)
-
elzbietadz
2017/02/20 10:37:34
Lubię wszelakie serniki, jestem od nich uzależniona :)
-
Gość: Nika, *.play-internet.pl
2017/02/20 10:47:34
Cudowne ciasto , sernik jak marzenie :)
-
Gość: , *.dynamic.mm.pl
2017/02/20 12:22:08
Pyszne ciasto :-)
-
Gość: Agnieszka Wieczorek, *.in.net.pl
2017/02/20 17:17:34
Takie połączenie smaków to zdecydowanie coś dla mnie <3
-
Gość: Candy Pandas, *.centertel.pl
2017/02/20 18:24:59
Już sam sernik to miazga a ten spód z ciasteczek cynamonowych to jest normalnie bomba! :D
-
Gość: Mama, *.leon.com.pl
2017/02/20 20:11:09
Był pyszny :)
-
2017/02/21 06:33:21
Przepiękny :)
-
bryssska
2017/02/21 09:53:35
Z czekośliwką musi smakować bosko ;-)
-
2017/02/24 21:21:01
Ekstra smak :]

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria