Blog > Komentarze do wpisu

Śląska kopa

Przepyszny deser z mnóstwem bakalii, owoców, kokosu i śmietany z lekko alkoholową nutą. Bardzo popularny na Śląsku, w moich okolicach też :) Zazwyczaj robiony na jakąś większą okazję typu wesele czy komunia. Smak nie do opisania, rozpływa się w ustach. Znacie? Polecam!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)



Składniki na kokosowe blaty:

  • 2 białka
  • 70 g cukru
  • 100 g kokosu

 

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Do ubitych białek dodać wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać.

Masę kokosową przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (dno) i piec przez około 15 minut w temperaturze 175 stopni. Wystudzić.

 

Masa:

  • 500 ml kremówki
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 50 g rodzynek
  • 50 g migdałów
  • 50 ml wódki
  • 50 ml soku z brzoskwiń
  • owoce granatu

 

Brzoskwinie odsączyć, pokroić w kostkę. Migdały zblanszować, pokroić w słupki.

Sok z brzoskwiń wymieszać z wódką, nasączyć nim kokosowy blat, podzielić go na mniejsze części.

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odłożyć do przestudzenia. Kremówkę ubić na sztywno. Delikatnie wlać przestudzoną żelatynę, wymieszać. 

Na duży talerz warstwami wykładać poszczególne masy - najpierw ubitą śmietanę, następnie pokruszone kawałki kokosowego blatu, brzoskwinie, ziarenka granatu rodzynki i migdały. Całość formować w kopczyk, wierzch i boki udekorować śmietaną i uprażonymi kokosowymi wiórkami. Można przyozdobić dowolnymi owocami. Przed podaniem schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego :) 

czwartek, 29 grudnia 2016, ewa_ciasteczkowakraina
Komentarze
2016/12/29 05:31:26
super deser:)
-
2016/12/29 07:57:45
Wow! Czegoś takiego jeszcze nie widziałam ;) A ja myślałam, że kopiec kreta jest osamotniony w swoim bytowaniu, a tu proszę - ma braciszka :D
Pozdrawiam :)
-
2016/12/29 09:31:15
Chętnie bym zanurzyła łychę w tej kopie :D nie jadłam jeszcze...
Wszystkiego dobrego po świętach i w Nowym Roku! Pozdrawiam
-
Gość: Nika, *.play-internet.pl
2016/12/29 09:40:01
Genialny deser :) tyyyle dobrego!
-
2016/12/29 09:59:41
Ja nie znam ale wygląda fajnie
-
2016/12/29 14:06:28
Pierwszy raz o tym słyszę ;)
-
2016/12/29 15:05:15
Jestem pewna, że by mi smakował!
-
Gość: , 91.222.24.*
2016/12/29 21:51:39
Bardzo mi się podoba ten śląski deser :) Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)
-
2016/12/30 10:11:17
Nie znam tego deseru, ale taka bakaliowa kopa wygląda bardzo apetycznie :)
-
2016/12/30 18:11:07
Nie znamy ale jesteśmy otwarte na takie nowe smaki <3
-
Gość: Mama, *.leon.com.pl
2016/12/30 19:52:00
Bajeczny deser, taki nasz ;)
-
2016/12/31 11:30:02
Mmm, pycha :]
-
2016/12/31 12:51:40
Wszystkiego dobrego w tym Nowym roku i szampańskiego Sylwestra ;-)
-
2016/12/31 23:40:59
Nie znałam wcześniej tego deseru, ale mam ochotę wypróbować. Wygląda pysznie!
-
2017/01/01 15:28:12
Nie znam, wygląda super :-)
-
2017/01/01 15:50:01
Ale cudnie się prezentuje ! Koniecznie muszę zrobić :) !
-
2017/01/02 18:02:44
Pyszota!.
-
2017/01/02 22:27:05
Nie znam tego deseru, ale bardzo, bardzo chętnie bym go spróbowała :)
-
2017/01/03 15:16:37
ależ cudny deser! wygląda obłędnie! mniam. takiego jeszcze nigdy nie jadłam.
-
2017/01/03 16:30:29
znam nieco inny przepis, ale ta kopa wygląda prze smacznie:)
-
2017/01/03 20:29:57
Fajnie wygląda, a nazwa kopa kojarzy mi się z nazwą dość łagodnej góry. W Twoim wykonaniu góry ośnieżonej idealnej do szaleństw na sankach i nartach :)
-
2017/01/10 23:04:44
pierwszy raz słysze o takim deserze, ale jak najbardziej mi sie podoba

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria