Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto bajeczne

Jak sama nazwa wskazuje, to ciasto smakuje bajecznie :) Lekkie, delikatne, wspaniałe. Rozpływa się w ustach - biszkopt, galaretka z kawałkami wiśni, masa karpatkowa i krem śmietankowy. Całość smakuje obłędnie! Spróbujcie koniecznie, polecam :)

Ps. Zapraszam na http://autakrajowe.com.pl/

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Galaretka wiśniowa:

  • 2 galaretki wiśniowe
  • 400 g wiśni
  • 750 ml wrzącej wody

 

Krem karpatkowy:

  • 1 l mleka
  • 5 łyżeczek cukru waniliowego
  • 100 g cukru
  • 80 g mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

 

Masa śmietanowa:

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

+

  • podłużne biszkopty

 

Biszkopt - Jajka wbić do miski i ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, utrzeć. Gotową masę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Wystudzić.

Galaretka - Galaretki rozpuścić w 750 ml wrzącej wody, odłożyć do wystudzenia. 

Wiśnie zblendować, tak by zostały małe kawałki owoców, wymieszać z wystudzoną galaretką, odstawić do stężenia.

Krem karpatkowy - Do 1 szklanki mleka wsypać mąki i dodać jajka. Wszystko dokładnie rozbić trzepaczką, by nie było grudek.

Pozostałe mleko zagotować z cukrami i masłem. Na wrzące mleko małym strumieniem wlewać wcześniej rozpuszczone mąki i jajka w mleku. Cały czas mieszać. Całość ponownie zagotować, zdjąć z ognia i mieszać tak długo, aż będzie gładka masa. Wystudzić.

Masa śmietanowa - Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać mascarpone, zmiksować.

Wykonanie - Na biszkopt  wyłożyć tężejącą galaretkę, schłodzić w lodówce.

Na stężonych wiśniach rozsmarować krem karpatkowy, na nim ułożyć biszkopty. Całość przykryć bitą śmietaną . Schłodzić w lodówce. Smacznego :)

 

 

sobota, 13 sierpnia 2016, ewa_ciasteczkowakraina
Komentarze
2016/08/13 06:15:11
Ze śmietanką i kremem karpatkowym? Wow! to musi być smak idealny! :) A jeszcze te wiśniowe nuty. Szkoda, że natknęłam się na taki wspaniały przepis tak późno. Pozdrawiam cieplutko :)
-
2016/08/13 17:48:15
Ale fajny sposób na karpatkowy krem, bo zawsze go lubiłyśmy :D
-
Gość: Nika, *.play-internet.pl
2016/08/15 00:43:06
Jak z bajki, wspaniałe :)
-
2016/08/15 18:00:56
Ciacho wygląda pysznie, z pewnością w smaku jest bajeczne :)
-
2016/08/15 20:45:23
Ewuś wspaniałe ciacho :-)
-
Gość: Mama, *.leon.com.pl
2016/08/15 23:10:09
Idealne ciasto, smak nie do opisania
-
2016/08/17 22:23:53
Ciacho rewelacja! Zapiszę sobie przepis :)
-
2016/08/18 16:52:06
to ciasto od dawna za mną "chodzi" muszę koniecznie je zrobić
-
2016/08/18 19:46:13
Bajka :]
-
2016/09/30 09:10:13
Ewka boskie ciasto! <3
-
2016/10/07 18:46:36
wygląda po prostu bajecznie! założę się, że tez bajecznie smakuje;)

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria