Blog > Komentarze do wpisu

Tort makowy z białą czekoladą

Pyszny, lekki torcik, idealny dla wielbicieli maku i białej czekolady :) Szybki i nieskomplikowany. Masa smakuje wybornie, idealnie komponuje się z makiem. To jeden z moich ulubionych tortów, myślę, że i Wam zasmakuje :) Udekorowany podprażonymi wiórkami kokosowymi i świeżymi kwiatami... Polecam!

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na biszkopt makowy:

  • 5 jajek
  • 150 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g suchego maku

 

Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Dodawać żółtka, jedno po drugim, ubijać do połączenia składników.

Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać mak, wymieszać.

Do masy jajecznej dodać suche składniki, delikatnie, ale dokładnie połączyć.

Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć biszkopt, wyrównać. 

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić i przekroić na 3 części.

 

Krem z białej czekolady:

  • 300 g białej czekolady
  • 400 ml śmietany 36%

+

  • 1/2 szklanki mocnej, aromatycznej herbaty
  • 100 g wiórków kokosowych

 

Kremówkę podgrzać w rondelku, zdjąć z ognia, dodać białą czekoladę i wymieszać aż cała czekolada się roztopi. Wystudzić, schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.

Schłodzoną masę czekoladową ubić do uzyskania gęstego kremu (uważać, by się nie zważył!)

Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptowy, nasączyć 1/3 herbaty, rozsmarować 1/3 kremu czekoladowego. Przykryć drugim plackiem, nasączyć i posmarować kolejną porcją kremu. Przykryć ostatnim krążkiem ciasta, nasączyć resztą herbaty i pozostałą 1/3 kremu, udekorować wierzch tortu. Schłodzić. Udekorować podprażonymi wiórkami kokosowymi. Smacznego :)

 

czwartek, 05 maja 2016, ewa_ciasteczkowakraina
Komentarze
2016/05/05 05:35:37
wspaniały torcik:)
-
2016/05/05 09:17:51
Kawał tortu! Lubię makowe :)
-
Gość: , 80.50.139.*
2016/05/05 09:56:05
Czy lubię mak i białą czekoladę? Uwielbiam do potęgi :) Takie połączenie to po prostu ambrozja, na pewno! Trafiłaś w moje gusta idealnie, w 100%. Pozdrawiam serdecznie :)
-
2016/05/05 10:02:04
Pysznie.Kwiatki też jadalne?
-
2016/05/05 20:05:04
Tak nam zrobiłaś ochoty na mak, że normalnie chyba w weekend sobie zrobimy kluski z makiem :D
-
2016/05/05 20:47:35
Taki tort na pewno by mi posmakował :)
-
2016/05/05 20:56:43
Wygląda bajecznie. Aż żal pokroić :)
-
2016/05/05 22:51:33
pycha! tort makowy kusiii!
-
2016/05/06 20:50:07
Te warstwy, ta masa a bym zjadła choć kęsik :)
-
2016/05/06 23:28:41
prezentuje się znakomicie :)
-
Gość: Mama, *.leon.com.pl
2016/05/07 11:44:24
Wspaniały torcik :)
-
Gość: Nika, *.play-internet.pl
2016/05/07 18:04:45
Ten tort musi cudownie smakować :)
-
Gość: AZgotuj, *.dynamic.chello.pl
2016/05/07 18:05:14
Cudowny! Moje smaki :)
-
2016/05/08 16:18:05
Super :]
-
Gość: , *.w90-4.abo.wanadoo.fr
2016/05/19 11:06:07
Przyznam, że jeszcze nigdy nie upiekłam żadnego tortu (aż wstyd się przyznać), ale ten spróbuję zrobić dla moich francuskich przyjaciół, bo we Francji ciasta z makiem są czymś egzotycznym, mało kto je tutaj przygotowuje, chociaż ostatnio mak stał się trochę bardziej modny . Na razie jedyne ciasto z makiem, jakie kiedyś upiekłam to PRL-owski piegusek, też bardzo dobry i prosty, ale bez nadzienia. Napiszę, jak się udał tort.
Pozdrawiam serdecznie
Angelina ( blog Smaki Francji
-
2016/05/20 19:36:50
Polecam, mam nadzieję, że będzie smakował proszę dać znać jak torcik wyszedł :)

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria