Blog > Komentarze do wpisu

Pijany kokosowiec

Ciasto, po którym nie radzę wsiadać za kierownicę ;) Pyszne, półkruche blaty przełożone mocno alkoholową masą kokosową i konfiturą z aronii, która świetnie podkreśla smak całego ciasta. Zjedzone niemal natychmiast, w towarzystwie przyjaciół, których zaprosiliśmy na seans filmowy, oglądanie telewizji on-line jest taką naszą małą tradycją, szczególnie odkąd odkryliśmy http://goldvod.tv/, duży wybór, w tym także nowości, to lubimy! :) Samo ciasto jest bardzo łatwe do zrobienia, a przy tym przepyszne. Wiórki kokosowe moczyłam w domowym likierze kokosowym, przez co masa, mimo wszystko, ma delikatniejszy smak :) Polecam!

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 250 g margaryny
  • 4 żółtka
  • 2,5 szklanki mąki pszennej 
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa kokosowa:

  • 200 g masła
  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 250 ml likieru kokosowego
  • 200 g cukru

+

  • 1 słoiczek dżemu z aronii/porzeczki

 

Kokos i kaszę połączyć, zalać wódką, przykryć i wstawić na noc do lodówki.

Margarynę posiekać na mniejsze kawałki, dodać mąkę, przesianą z proszkiem do pieczenia i cukier. Rozcierać miedzy palcami, aż zrobi się delikatna kruszonka. Dodać żółtka i zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około godzinę. 

Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części, upiec osobne placki w formie o wymiarach 21 x 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, przez około 20 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wystudzić.

Masło miksować z cukrem przez kilka minut, dodać kokos, połączony z kaszą i jeszcze chwilę miksować, tylko do połączenia składników.

Pierwszy spód ciasta posmarować połową dżemu z aronii, wyłożyć cały krem, wyrównać. Drugi placek ciasta posmarować pozostałym dżemem i ułożyć go na wierzchu, lekko dociskając. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez około 12 godzin. 

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Ciasto najlepiej smakuje podane w temperaturze pokojowej. Smacznego :)

 

czwartek, 10 grudnia 2015, ewa_ciasteczkowakraina
Komentarze
2015/12/10 02:28:05
Takiego pijaka chętnie przytulę w ilości sztuk więcej niż 1 :)
-
2015/12/10 05:35:21
Hmm, co za pyszności:)
-
Gość: Marzena, *.dynamic.chello.pl
2015/12/10 06:36:07
Oj Ewuś takie pyszności. Ja z chęcią bym zjadła bo uwielbiam wszystko co kokosowe :-)
-
2015/12/10 06:38:08
ulala.. ależ pyszności! kochana, takiego ciasta grzech nie spróbować! :)
-
2015/12/10 09:24:57
Ale bym zjadła :D Pysznie się zapowiada!! :)
-
2015/12/10 09:31:44
Wygląda apetycznie ;)
-
2015/12/10 09:53:49
Jestem łasuchem na takie ciacha, już mi ślinka leci
-
2015/12/10 12:57:50
Z naszą miłością do makowców z chęcią byśmy go spróbowały ale nie za dużo, bo za alkoholem już nie przepadamy tak bardzo ;)
-
2015/12/10 13:45:12
Taki kokosowiec będzie wprost idealny na małe przyjęcie sylwestrowe :)
-
2015/12/10 14:25:30
ale fajne ciacho
-
2015/12/10 15:55:01
Mniam,placuszek.
-
2015/12/10 17:21:18
Świetne ciasto na imprezę :) Wygląda super!
-
2015/12/10 20:05:44
Ojej jaki fajny pijany kokosowiec, rewelacja :)
-
2015/12/10 21:16:44
Haha myślimy zrobieniu makowca, więc tak odruchowo się napisało :P Ale wszystko co kokosowe oczywiście też uwielbiamy, ale pewnie o tym wiesz :D
-
2015/12/10 21:19:24
Wspaniałe! Kolejne do listy moich Świątecznych wypieków
-
Gość: z majeczką w kuchni, 195.80.148.*
2015/12/10 21:31:16
Świetne ciacho, zjadłabym kawałeczek
-
2015/12/10 21:35:45
Brzmi intrygująco, wygląda przepysznie :)
-
Gość: Mama, *.safe-lock.net
2015/12/10 21:56:52
Mocna, pyszne ciacho ;)
-
Gość: AsIa, *.dynamic.chello.pl
2015/12/10 22:11:10
likier typu malibu/bazilio czy canari?
-
2015/12/10 22:49:07
Asiu, myślę, że bazilio bardziej się nada ;) Pozdrawiam
-
2015/12/10 23:09:12
Pysznie wygląda :)
-
2015/12/11 17:45:23
Ciacho idealne na sylwestra :)
-
2015/12/11 22:15:19
Mmm, bomba :]
-
Gość: smak i uczucie, *.dynamic-ww-1.vectranet.pl
2015/12/11 22:22:46
Świetne ciasto
-
2015/12/12 07:29:09
Chyba zgapię i zrobię na Sylwestra :)
-
Gość: Nika, *.play-internet.pl
2015/12/12 09:26:53
ooo to ciasto muszę zrobić :P
-
2015/12/12 19:01:18
to musiała być prawdziwie kokosowa rozpusta :)
-
Gość: , *.rzeszow.mm.pl
2015/12/15 10:30:33
Ciasta kokosowe, to coś jak najbardziej dla mnie :))
-
2016/10/07 18:49:20
mniam, ta wersja, z kruchym ciastem zapowiada się wspaniale! koniecznie muszę wypróbować

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria