Blog > Komentarze do wpisu

Masa makowa, domowa

Od paru ładnych lat, sama przygotowuje masę makową, bardziej mi smakuje, nie jest przesłodzona, jak ta ze sklepu, wiem co jem ;) U mnie w uproszczonej wersji - kupiłam już zmielony, suchy mak. Zawsze przygotowuje jej więcej i zużywam do kilku wypieków świątecznych. Z tą masą udadzą Wam się wszystkie makowe wypieki :)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki:

  • 500 g suchego, zmielonego maku
  • 175 g brązowego cukru
  • 100 g rodzynek
  • 50 g orzechów włoskich
  • 25 g migdałów
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka masła
  • 1/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej

 

Mak zalać wrzącą wodą, do przykrycia, wystudzić. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. lnianą ściereczką. 

Do tak przygotowanego maku dodać cukier, rodzynki, posiekane orzechy i migdały, miód, aromat migdałowy, cynamon, masło i skórkę pomarańczową. Wymieszać.

Przechowywać w lodówce (do tygodnia) lub mrozić. Smacznego :)

wtorek, 08 grudnia 2015, ewa_ciasteczkowakraina
Komentarze
Gość: smak i uczucie, *.dynamic-ww-1.vectranet.pl
2015/12/08 00:50:46
Masa makowa domowej roboty jest najlepsza
-
2015/12/08 01:02:18
Już widzę, te cudowne makowce... :)

Pozdrawiam
-
2015/12/08 05:50:40
Domowa zdecydowanie najlepsza:)
-
2015/12/08 07:39:09
Twoje makowce muszą być wspaniałe. Masa idealna, nie sucha... tylko jeść!
-
2015/12/08 08:20:47
taka domowa masa makowa to gwarancja tego, że wiemy co jemy! :)

zapraszam do konkursu :) foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/12/konkurs-udekoruj-z-nami-swieta.html
-
Gość: , 91.222.24.*
2015/12/08 10:10:45
Bardzo lubię makowce z taka bazą, u mnie na pierwszym miejscu :)
-
2015/12/08 11:23:33
masę makową robię sama zazwyczaj, ale z niemielonego maku. Na szczęście mam pomocników;)
-
2015/12/08 11:25:26
My też masę makową robimy same :) Takie puszkowe w ogóle nie wchodzą w grę :P
-
Gość: Marzena, *.play-internet.pl
2015/12/08 12:29:59
Moja mama piecze makowce i też sama robi masę. Wychodzą wtedy najlepsze ciasta :-)
-
2015/12/08 16:00:59
mnie mama uczyła robić masę makową- od postaw :) Najpierw gotowanie/parzenie maku, potem mielenie.. i najlepsza rzecz: doprawianie! :)
-
2015/12/08 18:13:00
Domowa masa makowa jest najlepsza :)
-
2015/12/08 18:45:05
Ja też wolę taką domową masę makową, bo tak jak piszesz zawsze wiadomo z czego jest zrobiona. No i można sobie jeszcze smak dostosować według swoich własnych upodobań :)
-
2015/12/08 19:35:06
Wiadomo co domowe to domowe. :)
-
2015/12/08 19:35:56
Zapowiadają się u Ciebie wspaniałe wypieki!
Ja też robię własną masę makową.
Dolewam do niej nieco ciemnego rumu.
-
Gość: Mama, *.safe-lock.net
2015/12/08 21:19:19
Już nie mogę się doczekać makowca, będzie pyszny, jak co roku :)
-
2015/12/08 21:39:38
Super przepis, z pewnością wykorzystam :)
-
2015/12/08 21:53:27
Domowe wyroby są najlepsze!
-
2015/12/08 23:06:21
jakoś nie mogę się przekonać do maku :(
-
2015/12/08 23:12:27
Świetna masa :]
-
2015/12/09 09:44:35
Domowa najlepsza!
-
2015/12/10 21:38:35
O tak domowa jest o wiele lepsza od tej gotowej.
-
Gość: Nika, *.play-internet.pl
2015/12/12 09:32:13
Szalejesz z tymi domowymi wyrobami i bardzo dobrze, podobają mi się te przepisy :)

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria