Blog > Komentarze do wpisu

Kruche z jagodami i czekoladowym budyniem

Kolejne ciasto do kolekcji ;) Tym razem mam dla Was kruchy placek z jagodami i czekoladowym budyniem. Po prostu pyszne! Rozeszło się raz dwa, ledwo co kawałek uchowałam do zdjęcia ;) Mój mąż śmieje się już, że ciągle siedzę w kuchni i piekę, jak nie dla nas to znowu dla rodziny i znajomych, żartuje, że jestem już uzależniona od pieczenia ciast i robienia deserów. Żarty, żartami, ale uzależnienia są plagą dzisiejszego świata, już nie tylko alkohol czy hazard, ale coraz częściej także Internet, szczególnie wśród młodych. W takich sytuacjach najlepiej od razu udać się do specjalistów - http://www.mandalawroc.pl/, tylko dzięki fachowej pomocy można poradzić sobie z tymi problemami. Hobby, jakim jest pieczenie ciast raczej nie przekształci się w uzależnienie, wręcz przeciwnie - pozwoli na odwrócenie uwagi od głównego problemu. 

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) 

 

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka 
  • 150 ml mleka
  • 125 g masła

 

Masa budyniowa z jagodami:

  • 2 budynie czekoladowe
  • 500 ml mleka
  • 2-3 łyżeczki cukru
  • 500 g jagód

 

Kruszonka:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g brązowego cukru
  • 125 g masła

 

Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, jajka i masło. Wymieszać, dodać mleko i wyrobić gładkie ciasto.

Formę o średnicy 26 cm natłuścić i oprószyć mąką. Na spód wyłożyć ciasto. Nakłuć widelcem. Schłodzić w lodówce na czas przygotowywania budyniu.

Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu. Przestudzić.

Przygotować kruszonkę - mąkę, brązowy cukier i masło połączyć ze sobą.

Ciepły budyń wyłożyć na ciasto, na nim umieścić jagody. Posypać kruszonką.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Wystudzić. Smacznego :)

 

sobota, 21 listopada 2015, ewa_ciasteczkowakraina
Komentarze
2015/11/21 02:55:17
Jagody? I do tego jeszcze z czekoladowym budyniem? Serio? ... Nie no teraz na pewno nie będę mógł zasnąć. Tyle przyjemności w jednym miejscu. Zgrzeszyłbym za kawałek gryza. W sumie ciesze się, że nie mam takiego w pobliżu, bo na jednej porcji by się nie skończyło :D
-
2015/11/21 06:22:30
Pyszny placek:)
-
2015/11/21 11:21:20
Jak my uwielbiamy ten jagodowy kolor w wypiekach :D :D Nas pieczenie uspokaja i szkoda, że nie mamy na to więcej czasu wolnego :)
-
2015/11/21 13:02:11
Lubię kruche ciasta i jagody, więc na pewno by mi smakowało :)
-
2015/11/21 14:21:57
prawdziwa rozpusta z tymi jagodami o tej porze roku :)
-
2015/11/21 16:53:15
Przypomniało mi się lato :) Pycha!
-
2015/11/21 21:46:15
Ewuś porywam duży kawałek :-) pyszności :-)
-
Gość: z majeczką w kuchni, *.teleinfo.grajewo.net
2015/11/21 23:00:54
Pyszne, od samego patrzenia mam na nie ochotę
-
2015/11/22 19:24:08
Kolejne pyszne kruche w Twoim wykonaniu:) Zostało mi jeszcze trochę jagód w zamrażalniku, to już wiem co z nimi zrobię:)
-
Gość: Nika, *.play-internet.pl
2015/11/22 22:12:09
Wspaniałe ciasto :)
-
2015/11/24 22:53:45
Pycha :]
-
Gość: Mama, *.safe-lock.net
2015/11/25 19:16:01
Po prostu pyszne :)

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria