Blog > Komentarze do wpisu

Tort czekoladowy z solonym karmelem podany ze stoutem

Tort, w którym zakochacie się od pierwszego kęsa. Intensywnie czekoladowy, z karmelową nutką. Intrygującego smaku dodają mu drobinki soli morskiej. Miękki, bardzo wilgotny biszkopt, rozpływa się w ustach. Smak, który uzależnia, zrobi furorę wśród Waszych gości ;) Polecam, bardzo! :)

 


 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

  

Składniki na ciasto:

  • 370 g mąki pszennej
  • 85 g kakao
  • 1 i 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 sody oczyszczonej
  • szczypta soli 
  • 3 duże jajka
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 210 ml majonezu
  • 100 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 i 1/4 szklanki ciepłej wody

 

Mąkę przesiać z kakao, proszkiem, sodą i solą, odłożyć.

  • Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę, dodać majonez i jogurt, zmiksować tylko do połączenia składników. 

Do masy stopniowo dodawać sypkie składniki, na zmianę z wodą, miksować za każdym razem, tylko do połączenia składników. 

Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki natłuścić, przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić i przekroić na 3 krążki.

 

Masa czekoladowa:

  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 1/4 szklanki wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 ml śmietany 30%
  • 150 g miękkiego masła
  • 1/4 pokruszonej soli morskiej

+

  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka wody
  • pokruszona sól morska

 

Wodę zagotować z cukrem, mieszając aż cukier całkowicie się rozpuści. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 10 minut, aż masa osiągnie konsystencję syropu - ma być szklista i bursztynowego koloru. 

Do otrzymanego karmelu dodać kremówkę i energicznie mieszać, aż do uzyskania gładkiej masy. Gotować kolejne 2 minuty. Zdjąć z ognia. Dodać połamaną czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia, wystudzić.

Wystudzoną masę czekoladową zmiksować z masłem, schłodzić w lodówce przez około 20 minut.

Pierwszy krążek ciasta ułożyć na paterze, posmarować 1/3 kremu i posypać niewielką szczyptą soli. Przykryć drugim blatem, posmarować kolejną warstwą kremu i oprószyć solą. Położyć ostatni krążek, resztą masy posmarować boki i wierzch ciasta. Schłodzić w lodówce.

Przed podaniem tort posypać resztą soli i polać tężejącym karmelem*. Smacznego :)

* Karmel - wodę zagotować z cukrem, zmniejszyć ogień i gotować do czasu, aż płyn zrobi się szklisty i bursztynowy, zdjąć z ognia i udekorować tort

 


poniedziałek, 17 sierpnia 2015, ewa_ciasteczkowakraina
Komentarze
2015/08/17 21:31:58
wooow rewelacyjne wyglada
-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2015/08/17 22:01:30
Wygląda obłędnie:)
-
Gość: Nika, *.play-internet.pl
2015/08/17 22:26:45
Rozkosz dla podniebienia :)
-
2015/08/17 22:51:55
prawdziwa bomba kaloryczna, choć wygląda apetycznie :)
-
2015/08/17 23:01:07
To się nazywa czekoladowa rozpusta. Pyszny tort. U Ciebie Ewo zawsze takie smakołyki, że się w jednym momencie głodna robię.

Pozdrawiam
-
2015/08/17 23:46:23
Tort wygląda niesamowicie. Bardzo czekoladowy jest dla prawdziwych wielbicieli czekolady :-)
-
2015/08/18 07:47:56
To dopiero musi smakować. Kusi swoim wyglądem. Ale kiedy przeczytałam przepis to ślinka mi ciekła.... :))
-
2015/08/18 10:08:51
Ciekawe połączenie, faktycznie smak musi być intrygujący :)
-
2015/08/18 10:18:28
Jaki pyszny tort! Cudo :)
-
2015/08/18 12:39:58
WOW :]
-
2015/08/18 17:06:10
O matko! Obłędnie czekoladowy! Już wyobrażamy sobie ten boski smak! :D
-
2015/08/18 21:18:57
Totalna rozpusta! ;) fantastyczne ciacho!
-
Gość: Mama, *.safe-lock.net
2015/08/18 23:30:21
Smak, który ciężko zapomnieć, nawet tego się nie chce, torcik był wspaniały :)
-
2015/08/19 01:28:51
Fantastyczny tort! :)
-
2015/08/20 22:25:32
Na prawdę użyłaś zaskakujących składników, idealne ciasto dla czekoholików :)
-
2015/08/21 08:31:25
Ale intrygujący tort!
-
2015/08/22 07:58:41
ależ czekoladowo, bardziej już chyba się nie da:)
-
2015/08/25 17:00:09
Ale bym się zanurzyła łyżeczką w torciku, mega czekoladowy i przepyszny :-)
-
2015/08/26 11:04:31
Na sam widok ślinka cieknie :-)

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria