Blog > Komentarze do wpisu

Mazurek z kajmakiem i pijanymi bakaliami

Mało robię mazurków, jakoś nigdy w moim domu się ich nie piekło. Czasem jednak ma się ochotę na coś innego niż babka i sernik ;) Tym razem zrobiłam mazurki w wersji mini... Bardzo kruche ciasto i kajmak wymieszany z pijanymi bakaliami ;) Rodzynki i żurawinę wcześniej moczyłam w rumie, stąd ta nazwa :) Polecam! 

 

 
 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 135 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • 165 g mąki pszennej
  • 45 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka zimnej wody

 

Składniki na ciasto przełożyć do miski i zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce przez około 15 minut. 

Schłodzone ciasto rozwałkować, powycinać prostokąty. Przełożyć na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. 

Piec w temperaturze 170 stopni przez około 20 minut. Wystudzić. 

 

Masa:

  • 250 g masy krówkowej
  • 75 g rodzynek
  • 50 g żurawiny
  • 25 ml rumu
  • 50 g gorzkiej czekolady

 

Rodzynki i żurawinę zalać rumem, wymieszać i odłożyć na około 2 godziny, by bakalie dobrze zmiękły i "napiły" się rumu.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odłożyć.

Masę krówkową wymieszać z przygotowanymi wcześniej bakaliami. Rozsmarować na cieście. Z wierzchu udekorować rozpuszczoną czekoladą. Smacznego :)

piątek, 03 kwietnia 2015, ewa_ciasteczkowakraina
Pamiętaj moje dane w tej przeglądarce podczas pisania kolejnych komentarzy. Korzystając z formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie danych osobowych.
Komentarze
Gość: Olka, *.centertel.pl
2015/04/03 18:49:42
Ależ pysznie wygląda! :) bardzo dziękuję za życzenia i do przeczytania po Świętach :)
oby były najwspanialsze pod każdym względem :))
-
elzbietadz
2015/04/03 19:26:20
Słodkości nad słodkościami. Ewunia UDANYCH, SZCZĘŚLIWYCH I ZDROWYCH ŚWIĄT :)
-
2015/04/03 19:42:05
Mniam, pyszny :]
-
Gość: , 91.222.24.*
2015/04/03 19:49:07
Wygląda fantastycznie :) Wesołych świąt dla całej rodzinki :)
-
Gość: lena, *.dynamic.mm.pl
2015/04/03 19:53:26
I kajmak, i bakalie-dobrze,że wersja mini, bo można by zjeść całą blachę :)
-
Gość: Kuchnia u Krysi, *.adsl.inetia.pl
2015/04/03 19:56:16
Bardzo smakowicie wygląda Twój mazurek wielkanocny.
Ewuniu, życzę Ci wesołych, Świąt Wielkanocnych, miłego wypoczynku i ładnej (wiosennej) pogody :) I oczywiście smacznego jajka :)
-
Gość: Angelika i Monika Candy Pandas, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/04/03 20:17:56
U Ciebie zawsze pysznie i słodko :) W tym roku też postanowiłyśmy zrobić mini mazurki, każdy o innym smaku i o innym kształcie :D
-
Gość: Salvador Dali, *.adsl.inetia.pl
2015/04/03 21:03:47
ja też zapoczątkowałam w domu robienie mazurków, hah!
Twoja wersja bardzo mi się podoba, bogata w bakalie :)
-
Gość: Marzena, *.dynamic.chello.pl
2015/04/03 21:28:08
Wspaniale wygląda :-) tak na bogato zrobiony. Ewuś życzę Ci kochana wspaniałych Świąt Wielkanocnych :-)
-
6niebo
2015/04/03 22:48:37
te pijane bakalie zapowiadają się bosko! Wszystkiego najlepszego na Święta!
-
lucynella
2015/04/03 23:44:59
Wyśmienity mazurek :) Zdrowych i spokojnych Świąt!
-
Gość: Masa, *.safe-lock.net
2015/04/04 00:17:44
Masa z tego mazurka to dopiero rozpusta i niezapomniany smak :-)
-
Gość: Nika, *.play-internet.pl
2015/04/05 14:57:18
Pyszne smaki :)
-
bryssska
2015/04/08 08:39:12
No to coś dla mnie słodkie i jeszcze z alkoholem;
-
Gość: Magda C., *.chomiczowka.waw.pl
2015/04/08 15:09:19
Mnie w tym roku ominęła ta przyjemność :( Cudowny mazurek ci wyszedł :)
-
mikimama
2015/04/09 07:38:09
Świetny dodatek w postaci bakalii z procentami!

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria