Blog > Komentarze do wpisu

Makowa panienka

Lekkie, delikatne ciasto makowe z kremem cytrynowym. Robi się je bardzo szybko, nie trzeba mielić ani gotować maku, musicie przyznać, że to spore ułatwienie. Ładnie prezentuje się na stole, świetna alternatywa dla tradycyjnych, ciężkich makowców. Polecam, na pewno się nie rozczarujecie :)

 

 Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

 

Składniki na ciasto:

  • 150 g maku
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 100 g mielonych migdałów
  • 100 g cukru
  • 8 białek
  • 4 żółtka

 

Krem:

  • 2 budynie śmietankowe
  • 350 ml mleka UHT
  • 200 ml soku cytrynowego
  • 4 żółtka
  • 200 g cukru
  • 200 g miękkiego masła

 

Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Miksować do czasu, aż masa zgęstnieje i będzie błyszcząca. Następnie dodawać po jednym żółtku, miksować przez kolejne 5 minut.

Mak połączyć z wiórkami i migdałami. Dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.

Dwie formy o wymiarach 24 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na pół. Piec w temperaturze 170 stopni przez 20 minut. Wystudzić.

Przygotować krem - mleko połączyć z sokiem z cytryny. Odlać pół szklanki, resztę zagotować z cukrem. Z odlanym mlekiem wymieszać budynie i żółtka. Wlać na gotujące się mleko i przygotować budyń, cały czas intensywnie mieszając. Odstawić do wystudzenia.

Miękkie masło zmiksować na jasną i puszystą masę. Dodajemy po łyżce zimnego budyniu i miksować, aż powstanie gładki krem.

Krem rozsmarować na cieście makowym, przykryć drugim plackiem. Docisnąć i włożyć do lodówki na 3-4 godziny. Udekorować polewą z białej czekolady. Smacznego :)

wtorek, 09 grudnia 2014, ewa_ciasteczkowakraina
Komentarze
2014/12/09 22:54:09
mmm pyszne ciasto, uwielbiam wszelakie makowce, a ten musi być wyjątkowy za sprawą kremu!
-
2014/12/09 23:04:34
Wow, wow, wow! Zapragnęłam je zrobić, mak i cytryna to świetne połączenia a do tego jak to pięknie wygląda. :)
-
2014/12/10 01:14:42
Piękna ta panienka :)
-
2014/12/10 01:43:25
Mniam, jakie pyszności! :) Już dawno przymierzam się do zrobienia tego ciasta. Ciekawa jestem jak smakuje :)
-
2014/12/10 03:48:14
Bardzo ciekawy placek, pięknie wygląda :)
-
2014/12/10 06:31:38
Ewuś ale pysznie wygląda i tak pięknie Ci wyrosło ciasto. Rewelacja. A jeszcze ten krem cytrynowy. Bajka dosłownie. Oj wpraszam się na duży kawałek :-)
-
2014/12/10 06:43:58
Fajna ta panienka :) śliczna, słodka , do schrupania :))
-
2014/12/10 06:47:09
Ciasto wygląda powalająco. Musiało być przepyszne :)
-
2014/12/10 07:19:15
Nie trzeba mielić maku? No to rzeczywiście jest dla mnie na prawdę dużym plusem ;)
-
2014/12/10 08:14:42
Taka panienka to niejednego i niejedną skusi :)
-
2014/12/10 08:26:10
tyleeee maku, tyleee dobroci! <3
-
2014/12/10 09:24:35
Piękna, biała dama ^^
-
2014/12/10 09:34:08
Uwielbiam :) Jest piękna i smaczna!
-
Gość: Mama, *.safe-lock.net
2014/12/10 10:44:33
Wygląda świetnie, a smakuje jeszcze lepiej :)
-
2014/12/10 10:57:59
Jakie piękne, duże i z pewnością pyszne!
-
2014/12/10 11:25:49
robiłam kiedyś, pyszna była, jak zobaczyłam Twoją, aż mam ochotę na powtórkę :)
-
2014/12/10 12:00:27
o rany! jakie urocze! uwielbiam makowe ciacha! pycha!
-
2014/12/10 13:41:30
piękna ta panienka:) fajna alternatywa np. dla tortów
-
2014/12/10 17:24:29
Robiłam w zeszłym tygodniu, bardzo nam smakowało :)
-
2014/12/10 20:53:00
Piękne ciasto i zapewne przepyszne :)
-
2014/12/10 23:29:42
To ja się wpraszam na panienkę makową ,super.
-
Gość: , *.swietochlowice.vectranet.pl
2014/12/11 00:15:39
Witam.Bardzo fajny przepis tylko nie podałaś w składnikach na ciasto i Krem ile potrzeba cukru.Uzupełnij proszę jak najprędzej bo chcę upiec " Biała damę" na najbliższą niedzielę.
-
2014/12/11 00:30:34
Bardzo dziękuję za zwrócenie uwagi, już dopisałam ilość cukru :) Trzymam kciuki za udany wypiek, proszę podzielić się końcowym efektem :) Pozdrawiam
-
2014/12/11 11:32:06
Mam słabość do ciast z makiem :]
-
2014/12/11 12:57:28
Wygląda super :-)
-
2014/12/11 21:08:13
Ja też mam ja zapisaną do zrobienia... mam nadzieję, że może na Święta mi się uda :)
-
2014/12/11 21:31:18
Ślinka mi leci na sam widok. A kiedy czytałam opis, to ... Makowa panienka jest tak kusząca, że zapisuję ten przepis, bo mam ochotę na to ciasto :)
-
2014/12/12 07:17:35
Muszę w końcu zrobić! Wygląda fantastycznie :)
-
Gość: Nika, *.play-internet.pl
2014/12/12 14:33:59
To dopiero wspaniałe ciasto, jak smacznie wygląda :)
-
2014/12/13 09:01:20
Piękna panienka :) Nie można się jej oprzeć :)
-
2014/12/13 13:04:58
ciasto jak malowane! cudownie wygląda
-
2014/12/13 15:32:08
wiesz co... zauroczyło mnie to ciacho! wygląda obłędnie !
-
Gość: , *.rzeszow.mm.pl
2014/12/15 19:32:49
Słyszałam o takiej panience :) Piękna jest ;))
-
2014/12/21 14:41:02
robiłam w tamtym roku na święta - jest pyszne :)
-
Gość: jaszczurka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/04/02 12:47:59
A co z mąką?
-
2015/04/02 13:36:39
Moja pomyłka, do tego ciasta nie dodajemy mąki, już skasowałam ją z listy składników :) Pozdrawiam i przepraszam za to niedopatrzenie :)
-
Gość: abażur, *.173.38.36.tesatnet.pl
2015/04/14 10:21:21
Jak dla mnie zbyt cytrynowe, następnym razem ogranicze trochę ten składnik. Ale ten biszkopt.. Cudowny, myślę że wykorzystam go jeszcze w połączeniu z jakims innym kremem (wydaje mi się, że bedzie wspolgral z kremem budyniowym o smaku cappucino). Ale domownikom bardzo smakowało:) a ciasto proste w przygotowaniu. Niestety, nie posiadam żadnych zdjęć, bo bylam strasznie zabiegana i po prostu nie zdążyłam. PozdrAwiam:)
-
2015/04/14 21:42:56
Abażur, cieszę się bardzo, że ciasto smakowało ;) Cytrynę, tak jak piszesz, zawsze można ograniczyć, ciasto może na tym jeszcze zyskać :) Pozdrawiam gorąco i dziękuję za podzielenie się opinią :)

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria