Blog > Komentarze do wpisu

Keks na białkach z bakaliami

Ciasto idealne dla wielbicieli bakalii, ale nie tylko. Ja za nimi nie przepadam, a sama zachwyciłam się smakiem tego keksu. Jest po prostu pyszny - delikatny, puszysty i miękki, aromatyczny - za sprawą prażonych orzechów. Najeżony całą gamą bakaliami. Szczerze polecam! :) 

 

  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki:

  • 6 białek
  • 100 g cukru
  • 100 g oleju
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g bakalii (u mnie rodzynki, żurawina, orzechy włoskie i wiórki kokosowe)

 

Orzechy uprażyć na suchej patelni, posiekać na mniejsze kawałki, odłożyć.

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. 

Do masy białkowej dodać mąkę, przesianą z proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie połączyć.

Orzechy, rodzynki i żurawinę oprószyć mąką, dodać kokos i wsypać do ciasta. Wymieszać.

Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 22 x 10 cm. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 45 minut. Jeszcze ciepłe wyciągnąć z formy, wystudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :) 

 


niedziela, 07 grudnia 2014, ewa_ciasteczkowakraina
Pamiętaj moje dane w tej przeglądarce podczas pisania kolejnych komentarzy. Korzystając z formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie danych osobowych.
Komentarze
Gość: Lena B, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2014/12/07 17:52:29
Ja również za bakaliami nie przepadam, ale jak tylko mogę to je czymś zamieniam (w sumie to przeważnie rodzynki, i skórki bo tego nie lobię). Keksik wygląda zjawiskowo, nie dziwie się, że był pyszny, bo zdjęciu nic innego nie mogłabym wywnioskować ")
-
Gość: Kuchnia u Krysi, *.adsl.inetia.pl
2014/12/07 18:27:21
Ciekawy przepis na wykorzystanie białek. Zawsze się uzbierają i trzeba coś dobrego z nimi zrobić. Zapiszę. Na pewno się przyda :)
-
Gość: foodmania, *.ssp.dialog.net.pl
2014/12/07 18:30:02
keks to jedno z moich ulubionych świątecznych ciast :)
-
Gość: Sosna, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/12/07 18:53:03
Też planuję zrobić keks na święta :D
-
elzbietadz
2014/12/07 19:49:19
Śliczny :) Dano nie piekłam a bardzo lubię. ALe niestety tylko ja lubię, pewnie dlatego tak rzadko piekę.
-
Gość: lena, *.dynamic.mm.pl
2014/12/07 19:52:37
Keks na białkach jest najlepszy, taki leciutki :)
-
Gość: Szefowa w swojej kuchni -, *.dynamic.chello.pl
2014/12/07 20:01:13
Rewelacyjny pomysł na wykorzystanie białek, które często zostają przy wypiekach. Wygląda bardzo apetycznie. :)
-
2014/12/07 20:08:34
Im więcej bakalii tym smaczniej :]
-
Gość: Olka, *.centertel.pl
2014/12/07 21:30:56
Pysznie wygląda :) Lubię jak jest dużo bakalii....
-
skoraczek
2014/12/07 21:46:11
Mam wielką ochotę na kawałek tych pyszności :-)
-
Gość: Marta, *.adsl.inetia.pl
2014/12/07 21:50:45
Uwielbiam takie ciasta nadziane bakaliami :) Pycha ;)
-
Gość: Natalia - Poezja Smaku, *.dynamic.chello.pl
2014/12/08 01:24:29
Super keks, bardzo go lubię, kojarzy mi się z dzieciństwem :)
-
Gość: Renata, *.static.kolnet.eu
2014/12/08 07:22:41
świetny przepis na wykorzystanie białek, które ciągle zalegają mi w lodówce:)
u mnie nie lubią bakali, ale wystarczy że dodam same orzechy i zniknie na pewno:)
-
Gość: Ciążowe Zachcianki, *.ists.pl
2014/12/08 08:31:53
Bardzo lubię i zbyt rzadko robię:) Twój wygląda bardzo smakowicie.
-
Gość: Królowa Karo, *.promax.media.pl
2014/12/08 09:58:50
Nigdy nie robiłam keksa, choć to dla mnie jeden ze smaków dzieciństwa. Muszę w końcu się odważyć.
-
Gość: Mama, *.safe-lock.net
2014/12/08 11:16:37
Bardzo aromatyczny i smaczny wypiek :)
-
Gość: AZgotuj, *.dynamic.chello.pl
2014/12/08 11:35:40
Twój opis mnie bardzo zacheca. Mam sporo białek do wykorzystania:)
-
Gość: ladylaura, *.dyn.user.ono.com
2014/12/08 14:10:54
Apetyczny keks.
-
Gość: poproszę dokładkę, *.dynamic.chello.pl
2014/12/08 14:35:44
mmm super sposób na wykorzystanie białek!
-
Gość: , 91.222.24.*
2014/12/08 15:45:58
Latem piekłam babeczki na białkach i już czuję, że polubię Twój keks :)
-
judik1119
2014/12/08 16:17:22
Wygląda pysznie! :-)
-
Gość: mojamalakuchnia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/12/08 16:21:51
wspaniały keks.
-
Gość: Nika, *.play-internet.pl
2014/12/08 16:38:03
Właśnie taki lubię :)
-
Gość: Nika, *.play-internet.pl
2014/12/08 16:38:19
Właśnie taki lubię :)
-
2014/12/08 19:30:06
Jaki fajny sposób na wykorzystanie białek. Podsunęłaś mi pomysł. Keksik jak malowyn
-
Gość: amber, *.adsl.inetia.pl
2014/12/08 20:32:36
Pyszny!
Bradzo lubię to mocno bakaliowe ciasto.
-
Gość: Kulinarna Fuzja, *.dynamic.chello.pl
2014/12/08 22:22:35
koniecznie na Swieta musze sprobowac :))
-
lucynella
2014/12/09 00:34:32
Uwielbiam się w niego wgryzać i powoli rozkoszować bakaliami :)
-
Gość: , *.rzeszow.mm.pl
2014/12/09 10:28:54
Bardzo lubię keksy, ale takiego na białkach jeszcze nie robiłam :)
-
mikimama
2014/12/09 12:42:31
Ostatnio rzadko piekę, więc i białka mi nie zostają, ale pomysł bardzo dobry i smakowity!
-
Gość: Galantyna.pl, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/12/09 13:45:53
Ale kusisz :) No i teraz muszę upiec keks:)
-
Gość: kulinarny blog samanthy, *.as43234.net
2014/12/10 20:54:03
Pysznie wygląda !
-
agattekh
2014/12/11 12:58:31
Fajny pomysł na wykorzystanie białek :-)
-
Gość: Magda C., *.dynamic.chello.pl
2014/12/12 07:18:05
Fajny pomysł na keks!

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria