Blog > Komentarze do wpisu

Makowiec Dawida

Chyba w ogóle nie powinnam przypisywać sobie udziału w przygotowaniu tego ciasta. Przepis mojej mamy, wykonanie Dawida, moja tylko masa makowa ;) Wspaniale mieć takiego pomocnika - już zapowiedziałam Dawidowi, że od tej chwili makowca będzie robił tylko On ;) Wracając do ciasta - jest fantastyczne! Długo zachowuje świeżość, wilgotne, odkąd pamiętam, obok moczki, co roku gości na naszym świątecznym stole. Polecam gorąco, jeszcze zdążycie upiec! :)

 


  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)

Składniki na ciasto:

  • 170 g mąki pszennej
  • 60 ml ciepłego mleka
  • 50 g masła
  • 2 żółtka
  • 7 g suchych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 0,5 łyżki wódki
  • 0,5 łyżeczki cukru waniliowego

 

Masło roztopić i odstawić do wystudzenia.

Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać mleko, wystudzone masło, żółtka, cukier, sól, wódkę i cukier waniliowy. Wyrobić ciasto, tak by "odchodziło" od ręki. Ukształtować w kulę, przełożyć do dużego naczynia. Przykryć ściereczkę i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.

 

Składniki na masę makową:

  • 175 g maku
  • 50 g brązowego cukru
  • 50 g rodzynek
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu
  • 3/4 łyżeczki olejku migdałowego
  • 0,5 łyżki masła
  • 2 białka

 

Mak zaparzyć w 175 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia i usunąć nadmiar wody. Zemleć dwukrotnie. Dodać cukier, rodzynki, orzechy włoskie, miód, olejek migdałowy i masło. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno, dodać do masy makowej i połączyć. 

Ciasto rozwałkować na prostokątny placek o grubości 3 mm. Nałożyć masę makową, zostawiając po bokach około 2 cm odstęp. Zwinąć, jak roladę, a końce ciasta podłożyć pod spód. 

Ciasto przełożyć na wysmarowany olejem papier do pieczenia, zawinąć.

Piec w temperaturze 190 stopni przez około 30-35 minut. Wystudzić. Dowolnie udekorować. Smacznego :)

 

poniedziałek, 23 grudnia 2013, ewa_ciasteczkowakraina
Komentarze
2013/12/23 15:07:09
Wspaniale wygląda! Uwielbiam taki z dużą ilością maku - rewelacja! :)
-
Gość: beti27, *.rzeszow.mm.pl
2013/12/23 15:10:17
Uwielbiam makowce, ale sama jeszcze nie robiłam. Muszę się w końcu zebrać i spróbować :) Wesołych i rodzinnych Świąt życzę :)))
-
2013/12/23 17:09:09
Wspaniały! :-)
-
2013/12/23 17:55:01
Idealny! :]
-
2013/12/23 19:20:38
pyszny makowiec upiekliście :) Zdrowych i spokojnych Świąt :)
-
2013/12/23 21:11:01
Pamiętam jak moja babcia piekła zawsze na Boże Narodzenie taka roladę makową, pychota, życzę zdrowych, smacznych i wesołych świąt :-)
-
2013/12/23 22:03:50
W moim domu makowiec jest obowiązkowym przysmakiem na Święta :)
-
2013/12/23 22:20:28
makowiec <3
-
2013/12/24 04:51:00
Niemal sam mak - dla miłośnikôw masy makowej idealny
Wesołych!
-
2013/12/24 11:43:40
Ale profesjonalnie wygląda! Cudowny! :-)
Wesołych Świąt!
-
2013/12/24 13:55:50
Oj zjadał bym wałek, wygląda bardzo apetycznie i tyle w nim maku. Mniam :) A od siebie życzę ci wszystkiego dobrego i wesołych i rodzinnych świąt :)
-
2013/12/25 18:20:16
Oj,zjadlabym takiego wlasnie makowca.Nie jadlam chyba ze 25 lat wtedy piekla mi sp.Pani Lyszczarzowa .Nigdy nie pieklam drozdzowego ciasta I chyba nie skusze sie aby upiec/boje sie wpadki/.Makowiec ktory jest tutaj w sklepach to nie ma nic wspolnego z makowcem.Wspanialy blog bede tu zagladac.Pozdrawiam z Toronto.Maria
-
Gość: Nika, *.play-internet.pl
2013/12/25 20:11:34
mmm makowiec, mój ulubiony :)
-
Gość: , *.rybnik.vectranet.pl
2013/12/26 09:57:28
Ale pyszne ciasto :)))
-
2013/12/27 13:06:50
Dziękuję za miłe słowa i zapraszam częściej. Pozdrawiam :)
-
Gość: mama, *.safe-lock.net
2013/12/28 12:08:46
Udał się Dawidowi ten makowiec, był pyszny :)
-
2013/12/28 21:45:23
Przepysznie wygląda och zjadła bym z ochotą, pozdrawiam :)
-
Gość: sylwia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2016/12/22 17:34:01
Ile wychodzi z podanego przepisu strucli? Starczy na dwie?
-
2016/12/22 21:40:49
Sylwia, 1 strucla, Na dwie trzeba podwoić składniki :) Pozdrawiam

Napisz do mnie

konsek_ewa@o2.pl



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Top Blogi Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych FlyB - Kulinaria